Ακατέργαστη χαρακτήριζαν σήμερα το πρωί στο Bloomberg την επιχείρηση από τις ΗΠΑ και μια ομάδα άλλων εθνών να αξιοποιήσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου σε μια τακτική κίνηση για να χαλιναγωγήσουν τις τιμές. Αλλά κινδυνεύει να εκνευρίσει σοβαρά τον ΟΠΕΚ+, το παγκόσμιο καρτέλ των εθνών που έχει συνηθίσει να τραβάει το δικό του δρόμο. Είναι πρωτόγνωρη η δράση των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και του Ηνωμένου Βασιλείου και θεωρείται ως το μεγαλύτερο εγχείρημα του είδους του. Καθώς η απελευθέρωση 50 εκατομμυρίων βαρελιών μόνο από τις ΗΠΑ είναι μία από τις μεγαλύτερες ποτέ από αυτή τη χώρα.
Η επιχειρηματική ανάπτυξη της ευρωζώνης επιταχύνθηκε απροσδόκητα αυτόν τον μήνα, αλλά ένα άλλο κύμα λοιμώξεων από τον κορωνοϊό και νέοι περιορισμοί, παράλληλα με τις πιέσεις στις τιμές, είναι πιθανό να επηρεάσουν την ανάπτυξη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έρευνα την Τρίτη.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 5 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 1,684% ενώ οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων του Δημοσίου κέρδισαν 6 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δύο ετών υποχώρησαν έχοντας άγγιξε το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2020 τη Δευτέρα.
Οι επενδυτές θα εξετάσουν εξονυχιστικά τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, που θα δημοσιευθούν αργότερα εντός της ημέρας, για ενδείξεις ότι ο ρυθμός μείωσης του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης θα μπορούσε να επιταχυνθεί.
Οι αγορές μετοχών ήταν αναστατωμένες στις αρχές των συναλλαγών της Ασίας σήμερα Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές επηρεάστηκαν από την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων καθώς και από τις ασταθείς τιμές του πετρελαίου ενόψει των κινήσεων για το πάγωμα των τιμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη.
Οι επενδυτές εδώ, με σχετικά καλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μέτριας συγκριτικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 894,94 από 911,43 μονάδες την προηγούμενη με μεταβολή -1,81% ή 16,49 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 79,665 από 51,314 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι στέκονται απέναντι από τον ΟΠΕΚ+ για να χαλιναγωγήσουν τις τιμές του πετρελαίου.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό καθώς οι επιχειρήσεις υποφέρουν.
Ακατέργαστη χαρακτήριζαν σήμερα το πρωί στο Bloomberg την επιχείρηση από τις ΗΠΑ και μια ομάδα άλλων εθνών να αξιοποιήσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου σε μια τακτική κίνηση για να χαλιναγωγήσουν τις τιμές. Αλλά κινδυνεύει να εκνευρίσει σοβαρά τον ΟΠΕΚ+, το παγκόσμιο καρτέλ των εθνών που έχει συνηθίσει να τραβάει το δικό του δρόμο. Είναι πρωτόγνωρη η δράση των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και του Ηνωμένου Βασιλείου και θεωρείται ως το μεγαλύτερο εγχείρημα του είδους του. Καθώς η απελευθέρωση 50 εκατομμυρίων βαρελιών μόνο από τις ΗΠΑ είναι μία από τις μεγαλύτερες ποτέ από αυτή τη χώρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκμεταλλευτεί 1,5 εκατομμύρια δικά του βαρέλια. Είναι ριψοκίνδυνο γιατί οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ+ προειδοποίησαν ότι είναι πιθανό να απαντήσουν σε αυτή την παρέμβαση ακυρώνοντας τα σχέδια για αύξηση της δικής τους παραγωγής πετρελαίου.
Οι διαχειριστές κεφαλαίου σε παγκόσμια κλίμακα έχουν επηρεαστεί από την εκτίναξη των κρουσμάτων και των εξ αυτών προβλημάτων με αποτέλεσμα να αναζητούν το πόσο αυτή η νέα έξαρση θα ψαλιδίσει την ανάπτυξη για να αναδιαμορφώσουν τις επενδυτικές προσδοκίες τους. Αλλά όταν ανησυχούν και ρευστοποιούν θέσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι φυσικό να λειτουργούν αμυντικά και στα μικρότερα του ευρώ.
Χθες στο πρώτο μέρος των συναλλαγών η κάθοδος ήταν σχεδόν απόλυτη, σε επίπεδο βασικών δεικτών στην Ευρώπη με εξαίρεση τα χρηματιστήρια της Τουρκίας και της Ρωσίας. Όσο για τα ΣΜΕ των βασικών δεικτών της Wall Street είχαν αρκετά σκαμπανεβάσματα και δεν βοηθούσαν στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Αν πιάσουμε την εικόνα της Αθηναϊκής αγοράς στο πρώτο δίωρο, θα ξεχώριζε το φαινόμενο της απουσίας έστω και ενός ανοδικού blue chip για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης αξιοσημείωτη ήταν η απουσία αξιόλογης ανοδικής αντίδρασης, ακόμα και όταν ο ΓΔ χτύπησε στις 895,7 μονάδες, δηλαδή 20 κάτω από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Το δε σημαντικότερο για τη στήλη ήταν πως η υποχώρηση -1,73% στο κατώτερο και η ισορροπία που εγκαταστάθηκε μετά από τις 10:55 και ως τις 12:35, (στο -1,5% με -1,6%) είχαν αποφέρει στις 12:30 μέσο τζίρο ανά ώρα άνω 12,5 εκατ. ευρώ. Ήτοι 26 εκατ. ευρώ στις 12:33. Ενώ οι συνήθεις ρυθμοί, έφερναν περίπου 5 – 7 εκατ. ευρώ την ώρα.
Είναι η μοίρα των μικρών χρηματιστηρίων του κοινού νομίσματος και όχι μόνο, να επηρεάζονται από τις καταστάσεις που επικρατούν στις αγορές που λειτουργούν ως ακρογωνιαίοι λίθοι στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Στην Ευρώπη έχουμε στο Λονδίνο το Παρίσι και την Φρανκφούρτη στις αγορές αυτής της κατηγορίας, στην Ασία είναι το Τόκιο, το Χονγκ Κονγκ και η Σαγκάη που διαμορφώνουν κλίμα στις ασιατικές αγορές. Δικαιολογημένα κάποιοι χθες έλεγαν πως οι πιέσεις δυνάμωσαν από την εξής… συνεπαγωγή. Η Γερμανία, που τον Οκτώβριο δεν υπολόγιζε κανένας πως θα εφαρμόσει lockdown, μάλλον σύντομα θα το αποφασίσει και μετά, θα ακολουθήσει στο ίδιο μονοπάτι η Ελλάδα. Προεξοφλώντας αυτό το ενδεχόμενο άρχισαν να ρευστοποιούν σταθερά.
Παγιδευμένη στον φόβο ενός πιθανού lockdown βλέπουν οι εγχώριοι αναλυτές της Αθηναϊκή αγορά. Περιορίζουν έτσι τις προσδοκίες τους για το τέλος του μήνα. Αν και η αισιοδοξία που υπάρχει σε κάθε παράγοντα της αγοράς μετοχών ανακαλύπτει την χαραμάδα που επιτρέπει να περνά στις εκτιμήσεις και το φώς της ελπίδας για κάτι καλύτερο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τοποθετείται για την ανησυχία λόγω των lockdown πανευρωπαϊκά και αναφέρει ένα κίνητρο για αγορές που σχετίζεται με τους ξένους θεσμικούς: “Ο φόβος για ένα νέο lockdown στην Ευρώπη προβληματίζει, μετά τις εξελίξεις σε Αυστρία και Γερμανία, με τον κλάδο Τουρισμού να πιέζεται περισσότερο.
Η Beta Sec. επίσης στα στατιστικά της πανδημίας εστιάζει: “Η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων, επισκιάζουν την Αγορά και αυξάνουν την επιφυλακτικότητα, καθώς πιθανοί νέοι περιορισμού θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική δραστηριότητα”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε λίγο τον Νοέμβριο εν μέσω ελλείψεων στο εργατικό δυναμικό και καθυστερήσεων στις παραδόσεις πρώτων υλών, οι οποίες συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit υποχώρησε στις 56,5 μονάδες στα μέσα Νοεμβρίου από 57,6 τον Οκτώβριο. Μια μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση του ιδιωτικού τομέα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπιασε υψηλό μήνα στο 1,66% από 1,62% την Δευτέρα και η απόδοση του 30ετούς ανήλθε στο 2,01% από 1,97% την προηγούμενη μέρα. Για άλλη μια φορά αυτή η άνοδος προκάλεσε πιέσεις στις μετοχές τεχνολογίας καθώς η ισχυρή ανάπτυξη των συγκεκριμένων εταιρειών στηρίζεται στον φθηνό δανεισμό.
Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,55% ή 194,55 μονάδες στις 35.813,80, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,17% στις 4.690,70 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,50% στις 15.775,14 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Travelers (+2,4%) και Goldman Sachs (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-1,9%) και Salesforce.com (-1,7%).
Στην αγορά των commodities η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 2,3% στα 78,50 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε για τέταρτη στη σειρά μέρα, τούτη τη φορά κατά 1,2%.
ΕΥΡΩΠΗ
Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit έκανε άλμα στις 55,8 μονάδες από 54,2 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες - οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει στις 53,2 μονάδες. Ήταν επίσης αρκετά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ωστόσο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -1,28% στις 479,25 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,15% στις 7.266,69 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -1,11% στις 15.937,00 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,85% στις 7.044,62 μονάδες. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ εμφάνιζε κέρδη +0,1% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,1253 δολάρια.
ΧΑ
Η αναζήτηση πυθμένα με κλιμακούμενες πιέσεις έφερε το -1,81% με γενικευμένο ξεφόρτωμα
Οι επενδυτές στην Ευρώπη αποτύπωσαν τη διάθεση φυγής από το ρίσκο συντονισμένα, αλλά αρκετά χρηματιστήρια ανέτρεψαν την κάθοδο όταν υποψιάστηκαν μια πιθανή ανοδική έναρξη στις αγορές των ΗΠΑ. Η Wall Street άνοιξε νευρικά και συνέχισε με μεικτή εικόνα στις μεταβολές των βασικών δεικτών.
• Ο τζίρος εδώ, αυξήθηκε αισθητά στα 79,664 εκατ. ευρώ ήταν μεγαλύτερος από τη Δευτέρα 22/11 και χαμηλότερος κατά 39 εκατ. ευρώ των 118,4 εκατ., τον μέσο τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας
• Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 894,3 μονάδων που ήταν κατώτερο μέρας και ορίστηκε στις 16:51, δηλαδή στην τελευταία ώρα του δεύτερου μέρους και το ανώτερο σημειώθηκε στο άνοιγμα για τις ελεύθερες συναλλαγές, ήταν οι 905,85 μονάδες στις 10:30
• Υπήρξε κίνηση με δυο πτωτικά σκαλοπάτια. Στο πρώτο λεπτό σημειώθηκε η κορυφή στις 905,85 μονάδες, αμέσως μετά ακολούθησε κατακόρυφης σχεδόν κλίσης πτώση, με ορισμό τοπικού πυθμένα στις 11:40 στις 895,7. Μετά από αντίδραση, η αγορά πέρασε σε επίπεδο τιμών γύρω από τις 899 μονάδες στις 14:11, από όπου ξεκίνησε το δεύτερο πτωτικό σκαλοπάτι. Έτσι στις 16:51 το χαμηλό μέρας ήταν οι 894,26 μονάδες, δηλαδή μια μονάδα κάτω από την στήριξη που αναγνώριζε η αγοραία συναίνεση στις 895. Ωστόσο στις 17:00 ο ΓΔ είχε περάσει στις 894,73 και το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες ορίστηκε στις 894,94. Λόγω κινήσεων ισορροπίας των εντολών αγοράς ή πώλησης σε ορισμένα blue chip.
• Η υπεροχή στο πλήθος των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών συνολικά 90/22, υπογράμμισε την ανησυχία των επενδυτών για όλες τις μετοχές εντός και εκτός βασικών δεικτών, μετά από συντονισμένη επιστροφή των ανησυχιών και των επιφυλάξεων στις αναπτυγμένες αγορές μετοχών. Στον FTSE25 επίσης υπερείχαν οι πτωτικές 22 έναντι 3 ανοδικών σε πλήθος και μέγεθος μεταβολής.
Στη δεύτερη συνεδρίαση της βδομάδας, έπαιξε κυρίαρχο ρόλο το διεθνές κλίμα. Τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν μεικτή εικόνα, αλλά τα ευρωπαϊκά ήταν συντονισμένα καθοδικά πριν ανοίξει η αγορά της Νέας Υόρκης. Η ανακούφιση των επενδυτών από την αρχικά θετική μεταβολή στα futures των Dow Jones και S&P500 συνέβαλε στην μείωση των απωλειών και την μετατροπή τους σε κέρδη. Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, η εικόνα των μεταβολών των βασικών ήταν μεικτή για τους βασικούς δείκτες, καθώς ο Dow Jones εμφάνιζε κέρδη και οι S&P500 σταθερά μέτριες πτωτικές μεταβολές και ο VIX ο μετρητής της μεταβλητότητας αυξήθηκε αισθητά κατά 2,8%. Αυτά, επηρέασαν τους διαχειριστές του δολαρίου στο τέλος της συνόδου στην Αθήνα, που ήταν πτωτικό ως το τελευταίο 10λεπτο, σε αρνητικό πεδίο και με τις δημοπρασίες δεν άλλαξε αισθητά η πτωτική μεταβολή που έγινε -1,81%.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με σχετικά καλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μέτριας συγκριτικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 894,94 από 911,43 μονάδες την προηγούμενη με μεταβολή -1,81% ή 16,49 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 79,665 από 51,314 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 3,837 από 3,202 εκατ. ευρώ, και η ΕΥΡΩΒ απασχόλησε 1,360 εκατ. ευρώ, η ΜΠΕΛΑ απασχόλησε 1,246 εκατ. ευρώ, και η ΔΕΗ απασχόλησε 1,230 εκατ. ευρώ.
Τη διακύμανση (11,59 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 16:51 και ήταν οι 894,26 από 909,07 τη Δευτέρα επιστρέφοντας στις 895 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 905,85 από 923,27 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 22 από 30 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 90 από 76 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 14 από 21. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 66,851 από 68,408 δις ευρώ τη Δευτέρα.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 28,3 εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -1,81% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,85%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο ΔΤΡ κατέληξε την προηγούμενη στις 607,63 μονάδες με άνοδο +0,15% με ανώτερο το επίπεδο των 621,19 μονάδων. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 600,57 μονάδων (-1,16%) και των 586,23 (-3,52%), βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 586,95 (-3,40%) και τελικά τον οδήγησαν στις 587,77 με πτώση -3,27%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 26,232 από 19,585 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-2,68%) απασχόλησε 8,557 από 6,994 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-3,78%) 6,661 από 2,954 εκατ., η ΠΕΙΡ (-2,47%) απασχόλησε 3,062 από 3,054 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-2,08%) απασχόλησε 6,530 από 5,389 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -1,67% στις 2144,58 από 2181,03 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 21 περίπου μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -4,66%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η μεγάλη πτώση θεωρήθηκε αρκετή κρίνοντας από τα στοιχήματα στα ΣΜΕ
Οι traders με τις επιλογές τους έδειξαν ότι η πτώση την Παρασκευή και στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας είναι για τις εκτιμήσεις τους αρκετή. Έτσι, μπορεί να έφεραν τα ΣΜΕ του FTSE25 κοντά στην τιμή του κλεισίματος του υποκείμενου δείκτη, αλλά την δυσκολία των προβλέψεων αποτύπωσαν στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη. Καθώς στα calls και στα puts επέλεξαν την ίδια ζώνη τιμών εξάσκησης, ήτοι από τις 2100 ως τις 2300 μονάδες.
Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας με κυριαρχία των νέων σειρών λήξης Δεκεμβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 15,4 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 36,45 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2165,63 μονάδες, ήρθε στις 10:30. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 17:10 και ήταν οι 2143,33 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2144,58 από 2181,03 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,67% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υπερδιπλασιάστηκε φθάνοντας στα 12,802 εκατ. ευρώ την Τρίτη 23/11.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 911 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2164,00 μονάδες κατώτερο τις 2141,50 τελευταίες πράξεις στις 2146,00 και κλείσιμο στις 2144,75 από 2176,75 μονάδες ενώ περιορίστηκαν στις 3343 από 3501 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 5 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2149,50 και κατώτερο μέρας στις 2144,00 και τιμή κλεισίματος τις 2142,50 από 2175,75 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στα 70 από 66 ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι συνολικά ενισχύθηκαν στις τρέχουσες σειρές και μηδενίστηκαν στις άλλες. Στα calls του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 232 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 38 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από 2100 ως 2300 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Ιανουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 588,50 από 608,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 8.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης ειδικά των ΟΤΕ ΔΕΗ και των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 7544 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,10 ευρώ και δημιουργήθηκαν 108.782 από 111.564 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 24 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3527 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,69 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 36.824 από 36.621.
Της ΕΥΡΩΒ με 1493 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,934 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 26.296 από 26.204.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1020 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,40 ευρώ και 32.691 από 33.170 ανοικτά ΣΜΕ
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 2318 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 783 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ, και τα 371 ΣΜΕ του ΟΤΕ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
ΤΟ LOCKDOWN ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ…
Για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώθηκε ότι ο απρόβλεπτος παράγων μπορεί να ανατρέψει θετικές εκτιμήσεις που τεκμηριώνονται από τα μέχρις εκείνη τη στιγμή δεδομένα. Έτσι, η εκτίμηση ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. θα πετύχει νέο υψηλό έτους σαν αποτέλεσμα της πιθανολογούμενης αναβάθμισης από τη Moody’s διαψεύστηκε, αν και ο οίκος είχε προηγουμένως δημοσιοποιήσει τη θετική άποψή του για το ελληνικό χρέος. Παράλληλα, το Αυστριακό lockdown διαμόρφωνε προσδοκίες για ανάλογες αποφάσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, οδηγώντας ήδη από την Παρασκευή σε αναταράξεις στις ευρωαγορές.
Με τα δεδομένα αυτά, επανήλθε ο σκεπτικισμός τόσο για την επάνοδο στην κανονικότητα όσο και για τις επιδόσεις του ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο στο βαθμό που τα περιοριστικά μέτρα αποθαρρύνουν την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ιδιαίτερα εκείνης των εορταστικών ημερών. Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών για το 9μηνο του 2021 επιβεβαιώνουν τις εξαιρετικές επιδόσεις των ταξιδιωτικών εισπράξεων που ανήλθαν στα €8,6 δις. (στο 55% της επίδοσης του 2019), συμβάλλοντας στην αισθητή υποχώρηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (στα €5,6 δις. από €8,4 δις. το 2020).
Επανήλθαν έτσι τα φοβικά σύνδρομα στην ψυχολογία των επενδυτών που αγνόησαν τόσο τις καλές επιδόσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του 9μηνου όσο και τις αναβαθμισμένες τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές που ανακοίνωσε η HSBC ενόψει της διαμόρφωσης της σχέσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων κάτω από το 10%. Σαν αποτέλεσμα, ο Γ.Δ. υποχώρησε κάτω από τις 900 μονάδες με τις 895 μονάδες να συνιστούν το εγγύτερο επίπεδο στήριξης. Με το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας να ενσωματώνεται και στον προϋπολογισμό του 2022 που προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης +4,5%, αύξηση επενδύσεων κατά 21,9% αλλά και δραστική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος σε μόλις 1,2% του ΑΕΠ.
Στις διεθνείς αγορές, συνεχίζεται ο προβληματισμός σε σχέση με τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από μέρους των Κεντρικών Τραπεζών με δεδομένη τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, με τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία να φτάνουν το +18,4% τον Οκτώβριο. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν διορίζει για μια ακόμη θητεία τον Τζέρομ Πάουελ ως επικεφαλής της Federal με τους αναλυτές να θεωρούν ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή και των Κεντρικών Τραπεζών στην τιθάσευση του πληθωρισμού, ενόσω η εξομάλυνση των συνθηκών προσφοράς δεν διασφαλίζει τις προϋποθέσεις να ξεπεραστούν οι ανατιμητικές συνθήκες. Με τη Morgan Stanley να διαμορφώνει απαισιόδοξη στάση για τις ευρωαγορές αλλά και τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος από κοινού με τον Ντέιβιντ Σάλομον της Goldman Sachs να προειδοποιούν για κατάσταση υπερβολικής ευφορίας στις αγορές, χωρίς ωστόσο επί του παρόντος η επενδυτική ψυχολογία να διαταράσσει τις επιδόσεις των δεικτών.
Σήμερα
Οι αγορές μετοχών ήταν αναστατωμένες στις αρχές των συναλλαγών της Ασίας σήμερα Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές επηρεάστηκαν από την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων καθώς και από τις ασταθείς τιμές του πετρελαίου ενόψει των κινήσεων για το πάγωμα των τιμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης κατά -0,24%, ενώ στις 8:40 δική μας ώρα είχε οριακά κέρδη +0,08% και ήταν στις 644,44 μονάδες. Ο δείκτης τιμών μετοχών της Ιαπωνίας Nikkei αρχικά υποχώρησε -1,13%, καθώς επιστρέφοντας από τις διακοπές επιχειρήθηκε να παρακολουθήσει τις πτώσεις παγκόσμια της προηγούμενης μέρας. Αλλά στις 8:40 δική μας ώρα είχε ακόμα μεγαλύτερη πτώση -1,58%.
Τα κινεζικά blue chip παρέμειναν σε άνοδο κατά περίπου +0,1% και αυξήθηκαν περίπου 0,5% μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα, έναντι πτώσης σχεδόν -1% αυτήν την εβδομάδα στον ασιατικό δείκτη αναφοράς. Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ στις 8:50 κέρδιζαν +0,47% ενώ αρχικά έχασαν -0,1%.