Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2007 09:36

Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του 15% του Τ.Τ.

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομίας από το ταξίδι του στην Ινδία. Στην πώληση ενός ποσοστού περίπου 15% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Τράπεζας κοντά στο τέλος του μήνα προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομίας.

Στη Διυπουργική

Η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στο Τ.Τ. περιλαμβάνεται επισήμως στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2007 και η τελική απόφαση για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα ληφθεί από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων η οποία θα συνεδριάσει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η προετοιμασία της πώλησης έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες. Ο υπουργός Οικονομίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μεγάλη Βρετανία, συνοδευόμενος και από το πρόεδρο της Τράπεζας, Δ. Τσουπίδη, είχε κύκλο επαφών με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων.

Στο εσωτερικό, ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν συμμετοχή στο Τ.Τ. είναι η Alpha Bank, η EFG Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον εκφράζεται ενδιαφέρον και από τη Marfin Popular Bank. Όπως είναι φυσικό οι Ελληνες «μνηστήρες» αποσκοπούν την κατοχή αρχικά ενός μικρού ποσοστού της τράπεζας και στην συνέχεια τη διεκδίκηση μιας στρατηγικής συμμαχίας που θα περιλαμβάνει ίσως και το management της Τράπεζας.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας ξεκαθάριζαν χθες ότι στην παρούσα φάση ο σχεδιασμός είναι η πώληση ενός ακόμη ποσοστού του Τ.Τ. αλλά όχι η εξεύρεση οποιουδήποτε είδους στρατηγικού εταίρου.

Τα πλεονεκτήματα

Πληροφορίες θέλουν επίσης το υπουργείο να παραμένει σταθερό στη θέση του, για τη μη ύπαρξη «εθνικών πρωταθλητών» στο χώρο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Κάτι τέτοιο όμως, στην παρούσα φάση, είναι μάλλον δύσκολο να διασφαλιστεί για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι τα πλεονεκτήματα της Τράπεζας με τα περίπου 600 υποκαταστήματα και τα περίπου 3,5 δισ. ευρώ των τραπεζικών καταθέσεων. Τα στοιχεία αυτά έχουν συγκεντρώσει το έντονο ενδιαφέρον του εγχώριου τραπεζικού χώρου από την πρώτη ακόμη προσπάθεια αποκρατικοποίησης το 2002.

Ο δεύτερος είναι η υψηλή ρευστότητα που διαθέτουν σήμερα οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες και η οποία τους δίνει δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα αξιόλογο ποσοστό του Τ.Τ.

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η πώληση θα είναι μια ανοικτή διαδικασία, όπου θα είναι αδύνατο να αποκλειστούν οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες.

Η τιμή της μετοχής

Πάντως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τη φημολογία περί της διάθεσης πακέτου μετοχών του Τ.Τ. εντός των επομένων ημερών είχε χθες την αντανάκλασή του και στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Η τιμή της μετοχής της Τράπεζας εκτινάχθηκε χθες το πρωί στα 22 ευρώ από τα 20 ευρώ που έκλεισε την Παρασκευή.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας διέψευδαν κατηγορηματικά τη φημολογία για επιτάχυνση της όλης διαδικασίας, τονίζοντας ότι το επενδυτικό κοινό, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε όλα λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ