Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 07:52

Σκάνδαλο Theranos: Πώς φτάσαμε στη μεγάλη απάτη του αίματος

«Πρώτα πιστεύουν ότι είσαι τρελή και σε πολεμούν και μετά ξαφνικά αλλάζεις τον κόσμο» έλεγε το 2014 η Ελίζαμπεθ Χολμς, η γυναικα που τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούσαν κάποτε θηλυκό Στιβ Τζομπς και σήμερα κατηγορείται ότι έστησε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές απάτες όλων των εποχών. 

«Πρώτα πιστεύουν ότι είσαι τρελή και σε πολεμούν και μετά ξαφνικά αλλάζεις τον κόσμο» έλεγε το 2014 η Ελίζαμπεθ Χολμς, η γυναικα που τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούσαν κάποτε θηλυκό Στιβ Τζομπς και σήμερα κατηγορείται ότι έστησε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές απάτες όλων των εποχών. 

Η Χολμς είναι η ιδρύτρια της Theranos, της εταιρείας που υποστήριζε ότι έχει εφεύρει μία νέα καινοτόμα ιατρική συσκευή, η οποία μπορούσε να πραγματοποιήσει δεκάδες πολύπλοκες εξετάσεις αίματος με λίγες μόνο σταγόνες αίμα. Απέσπασε πολύ γρήγορα την προσοχή της Σίλικον Βάλει, της Wall Street, της ιατρικής κοινότητας και των μέσων ενημέρωσης. Θεωρούσαν πως φέρνει κάτι το επαναστατικό. Αποδείχθηκε ότι είχε απλώς εξαπατήσει επενδυτές, αλλά και ασθενείς, αφού τα αποτελέσματα των εξετάσεων με την ιατρική συσκευή της ήταν εντελώς αναξιόπιστα. 

Σήμερα και αύριο η Χολμς θα συνεχιίσει την κατάθεσή της στο δικαστήριο, η οποία άρχισε την περασμένη Παρασκευή. Στην πρώτη ημέρα της κατάθεσης περιορίστηκε στο να πει πώς γεννήθηκε η ιδέα της Theranos και ποιοι τη στήριξαν οικονομικά. Όλοι ανυπομονούν να ακούσουν τώρα τα όσα έχει να πει για την ουσία της υποθεσης και των κατηγοριών. Η γραμμή υπεράσπισης που τήρησαν οι συνήγοροί της έως τώρα στηρίχθηκε σε δύο βασικά επιχειρήματα: 

α) Η ίδια πίστευε πραγματικά οτι η συσκευή λειτουργεί (παρόλο που πρώην συνεργάτες της αποκάλυψαν στη δίκη ότι την είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα πως δεν είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική). 

β) Ήταν θύμα του τότε συντρόφου της και συνιδρυτή Σάνι Μπαλουάνι, ο οποίος ήλεγχε κάθε πτυχή της ζωής της - ακόμη και το τι φορούσε. 

Η ιστορία της Χολμς 

Η Ελίζαμπεθ Χολμς γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1984 στην Ουάσιγκτον. Και από πολύ μικρή αποκάλυψε τις υψηλές φιλοδοξίες της. Σε ηλικία 7 ετών προσπάθησε να εφεύρει τη δική της χρονομηχανή, γεμίζοντας ένα ολόκληρο σημειωματάριο με λεπτομερή σχέδια. Στην ηλικία των 9 ετών στην ερώτηση «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» απαντούσε: Δισεκατομμυριούχος. 

Η Χολμς σπούδασε στο Στάνφορντ χημικός μηχανικός. Και παρά το γεγονός ότι στο πρώτο έτος αρίστευσε και κέρδισε υποτροφία 3.000 δολαρίων, δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές της. Παράτησε το Στάνφορντ για να ιδρύσει την δική της start up. 

Παρά τις αρχικές δυσκολίες που συνάντησε, έχοντας την ικανότητα της πειθούς και υιοθετώντας τον κώδικα ντυσίματος του Τζομπς (εμφανιζόταν πολύ συχνά με μαύρο ζιβάγκο) κατάφερε να γοητεύσει τους επενδυτές. Έως τα τέλη του 2010 είχε ήδη αντλήσει κεφάλαια 92 εκατ. δολαρίων και ήταν γνωστό όνομα στους κύκλους της Σίλικον Βάλεϊ. Έως το 2014 εκείνη ήταν στα εξώφυλλα των Fortune, Forbes, Times και στη λίστα των επενδυτών και μελών του Δ.Σ. της Theranos συναντούσε κανείς ονόματα όπως Χένρι Κίσινγκερ, Ρούπερτ Μέρντοχ, Κάρλος Σλιμ, Λάρι Έλισον.

Η τεράστια φούσκα που είχε δημιουργήσει έσπασε με μία σειρά από ρεπορτάζ της Wall Street Journal το 2015 και ενώ η Theranos είχε ήδη αξία 9 δις. δολαρίων. Η αμερικανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα η «θαυματουργή» συσκευή της Theranos δεν μπορούσε παρά ελάχιστες εξετάσεις αίματος να πραγματοποιήσει και αυτές όχι πάντα με επιτυχία. Για τις υπόλοιπες η εταιρεία χρησιμοποιούσε παραδοσιακά μηχανήματα, ορισμένα από τα οποία είχε τροποποιήσει ώστε να είναι «συμβατά» με τη δική της τεχνολογία. Τα ρεπορτάζ την έβαλαν στο στόχαστρο των αρχών και το 2018 ακολούθησε η ποινικη δίωξη για απάτη. 

naftemporiki.gr