Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021 17:00

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα σχέδια των τραπεζών για χρηματοδοτήσεις 33-35 δισ. ευρώ

Τις τελευταίες λεπτομέρειες των συμβάσεων που θα υπογράψουν τράπεζες και Δημόσιο για το Ταμείο Ανάκαμψης εξετάζουν οι δύο πλευρές, ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα αναπτύσσουν τα πλάνα τους για την πιστωτική επέκταση την προσεχή τριετία. Οι σχετικές συμβάσεις, που θα αφορούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία θα διαχειριστούν τα πιστωτικά ιδρύματα, πρόκειται να υπογραφούν μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2022. Οι χορηγήσεις και συγκεκριμένα η πιστωτική επέκταση στο σύνολό της θα είναι κεντρικό κεφάλαιο στα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες μέσα στον μήνα, με την αρχή να γίνεται αύριο, Παρασκευή, που η Τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζει τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Τις τελευταίες λεπτομέρειες των συμβάσεων που θα υπογράψουν τράπεζες και Δημόσιο για το Ταμείο Ανάκαμψης εξετάζουν οι δύο πλευρές, ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα αναπτύσσουν τα πλάνα τους για την πιστωτική επέκταση την προσεχή τριετία. Οι σχετικές συμβάσεις, που θα αφορούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία θα διαχειριστούν τα πιστωτικά ιδρύματα, πρόκειται να υπογραφούν μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2022.

Οι χορηγήσεις και συγκεκριμένα η πιστωτική επέκταση στο σύνολό της θα είναι κεντρικό κεφάλαιο στα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες μέσα στον μήνα, με την αρχή να γίνεται αύριο, Παρασκευή, που η Τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζει τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης διαμορφώνονται σε 12 δισ. δανεισμό και 18 δισ. επιχορηγήσεις και θα εξυπηρετήσουν ένα επενδυτικό καλάθι ύψους 37 δισ. ευρώ. Εξ αυτού του λόγου θα απαιτηθούν νέα δάνεια ύψους περίπου 18-20 δισ. ευρώ μέσα σε μία περίοδο τριετίας. Σε αυτό το ποσό εκτιμάται πως θα μοχλευθούν άλλα περίπου 5 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης ως χρηματοδοτικές ανάγκες.

Το παραπάνω μίγμα θα δημιουργήσει νέες καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες στο σύνολο της οικονομίας (περιλαμβανομένης της κατανάλωσης) συνολικού ύψους 9-10 δισ. ευρώ. Συνεπώς, η συνολική καθαρή πιστωτική επέκταση στην τριετία 2022-2024 υπολογίζεται μεταξύ 33 και 35 δισ. ευρώ.

Αυτά είναι τα κεφάλαια που θα μοιραστούν οι ελληνικές τράπεζες, με τις τέσσερις συστημικές να διεκδικούν μερίδιο περί το 25% η καθεμία. Ήδη οι συστημικές τράπεζες έχουν προετοιμαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση έχοντας έρθει σε επαφή με τους πελάτες τους οι οποίοι διαθέτουν σημαντικά projects προς χρηματοδότηση.

Τα κεφάλαια αυτά, όπως ξεκαθαρίζουν τραπεζικοί κύκλοι, δεν αφορούν επιχειρήσεις μικρομεσαίες και ιδιαίτερα μικρές, καθώς υπάρχει ένα άλλο πλήθος προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση αυτών των επιχειρήσεων.

Ο χάρτης των επενδύσεων

Η καθαρή πιστωτική επέκταση των 33-35 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 πρόκειται να επιτευχθεί ως εξής:

Μια πρώτη εικόνα, η οποία έχει καταστεί γνωστή από τις τράπεζες, αναμένεται να ανανεωθεί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους. Ωστόσο, η Alpha Bank έχει διαμηνύσει στους αναλυτές ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ, στην οποία η τράπεζα είχε προχωρήσει το καλοκαίρι, είχε αναπτυξιακό χαρακτήρα και αποσκοπούσε σε εργασίες πιστωτικής επέκτασης ύψους 8 δισ. ευρώ έως το 2024.

Από την άλλη πλευρά, η Eurobank στοχεύει σε αύξηση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις κατά 20% στην τριετία, με νέες εκταμιεύσεις δανείων 3,5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική, αυτή θα πραγματοποιήσει αντίστοιχη επέκταση περί τα 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2024, ενώ η Πειραιώς στοχεύει στην εκταμίευση νέων δανείων άνω των 20-23 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2024, ενώ μόνο φέτος πρόκειται να κλείσει με εκταμιεύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όλες οι τράπεζες διατείνονται πως όσες έχουν σχέδιο και δεν είναι αποκλεισμένες λόγω χρεών ή συνεχών ζημιών από τη χρηματοδότηση, θα λάβουν όσα κεφάλαια αιτηθούν.

Μέσα στην τριετία οι επενδύσεις που θα λάβουν χώρα αναμένεται να αφορούν κατά 4 δισ. ευρώ τον τουρισμό, κατά 10 δισ. τη ναυτιλία, κατά 6 δισ. την ενέργεια, κατά 5 δισ. τις υποδομές, κατά 3 δισ. το real estate και κατά 4 δισ. ευρώ τη βιομηχανία.