Ρεκόρ 10ετίας αναμένεται να καταγράψει μέσα στο 2021 η Ελληνική Στατιστική Αρχή όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών επί των ακινήτων. Η προδημοσίευση των αντικειμενικών αξιών από τον Ιούνιο, ώστε οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν το ύψος των τιμών ζώνης, η απόφαση της κυβέρνησης να μηδενίσει τον φόρο γονικών παροχών για τις μεταβιβάσεις έως και τα 800.000 ευρώ, αλλά και οι δυσκολίες που προκάλεσε το περσινό lockdown στη λειτουργία των συμβολαιογραφικών γραφείων, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν φάκελοι σε εκκρεμότητα.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Ρεκόρ 10ετίας αναμένεται να καταγράψει μέσα στο 2021 η Ελληνική Στατιστική Αρχή όσον αφορά τον αριθμό των συμβολαιογραφικών πράξεων που θα συναφθούν κατά το τρέχον έτος. Η προδημοσίευση των αντικειμενικών αξιών από τον Ιούνιο, ώστε οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν το ύψος των τιμών ζώνης που θα ισχύσουν από το νέο έτος, η απόφαση της κυβέρνησης να μηδενίσει τον φόρο γονικών παροχών για όλες τις μεταβιβάσεις έως και τα 800.000 ευρώ, η αναστολή της υποχρέωσης έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και οι δυσκολίες που προκάλεσε το περσινό lockdown στη λειτουργία των συμβολαιογραφικών γραφείων, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν φάκελοι σε εκκρεμότητα, έχουν τώρα ως αποτέλεσμα να επικρατεί τεράστια κινητικότητα στα συμβολαιογραφικά γραφεία, η οποία και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και την τελευταία εργάσιμη του έτους.
Το ρεκόρ 10ετίας καταγράφηκε το 2019 με 919.258 συμβολαιογραφικές πράξεις όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το 2020 καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση στις 619.944 συναλλαγές εξαιτίας της πανδημίας και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί και το επίπεδο του 2019, καθώς σε καθημερινή βάση γίνονται χιλιάδες πράξεις.
Το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις γονικές παροχές αλλά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, οι οποίες φέτος είναι πιθανό να σπάσουν και το «φράγμα» των 100.000, κάτι που έχει να συμβεί από την προηγούμενη 10ετία.
Το κίνητρο για τους ιδιοκτήτες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές μέχρι το τέλος του χρόνου είναι πολύ μεγάλο γι’ αυτό και παρατηρείται η έντονη κινητικότητα.
Μόνο το κόστος έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου μπορεί να ξεπερνά τα 1.000 ευρώ (ανάλογα και τα δικαιολογητικά που έχει στη διάθεσή του ο κάθε ιδιοκτήτης), ενώ η αύξηση των αντικειμενικών αξιών επηρεάζει όχι μόνο το ύψος των φόρων μεταβίβασης, αλλά και το κόστος των εξόδων μεταβίβασης. Ακόμη και στις γονικές παροχές όπου ο φόρος αυτή τη στιγμή είναι μηδενικός για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών, κίνητρο να σπεύσει κάποιος στον συμβολαιογράφο υπάρχει καθώς τα έξοδα μεταβίβασης φτάνουν ακόμη και στο 2% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αν αυτή η αξία μεγαλώσει κατά 30%-40% από τις αρχές του χρόνου, είναι λογικό ότι θα αυξηθούν και τα έξοδα μεταβίβασης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 έκλεισε με 619.944 συμβολαιογραφικές πράξεις, έναντι 919.258 πράξεων το 2019. Η κατακόρυφη πτώση είναι αποτέλεσμα της πανδημίας καθώς τα συμβολαιογραφικά γραφεία πρακτικά έμειναν κλειστά ή υπολειτούργησαν για όλη την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, αλλά και μετά τον Νοέμβριο. Μείωση καταγράφηκε στις αγοραπωλησίες οι οποίες από τις 96.662 μειώθηκαν στις 74.769, αλλά και στις γονικές παροχές οι οποίες από τις 34.924 το 2019 μειώθηκαν στις 25.944 το 2020.
Ο μεγαλύτερος αριθμός συμβολαιογραφικών πράξεων αφορά τα πληρεξούσια, τα οποία επίσης μειώθηκαν από τα 224.682 το 2019 στα 170.532 το 2020. Η κατακόρυφη μείωση οφείλεται φυσικά στη μεγάλη πτώση των «λοιπών πράξεων» οι οποίες και μειώθηκαν από τις 474.029 στις 274.114. Οι λοιπές πράξεις αφορούν σε μισθωτήρια για συμβάσεις ακινήτων, σε συστάσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας, σε ένορκες βεβαιώσεις, σε βεβαιώσεις γνήσιου υπογραφής αλλά και συστάσεις ή βεβαιώσεις δικαιοπραξίας, θεωρήσεις ιδιωτικών εγγράφων, προσύμφωνα, εργολαβικά συμβόλαια, διανομές, ανταλλαγές, μεταβιβάσεις εταιρικών μεριδίων, συγχωνεύσεις, σύμφωνα συμβίωσης και αποδοχές κληρονομιάς.