Η τουρκική λίρα υποχωρεί σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Η τουρκική λίρα υποχωρεί σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε το πρωί στα 10,43 έναντι του δολαρίου και 11,80 ως προς το ευρώ.
Η λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 30% έναντι του δολαρίου από τον Μάρτιο, όταν ο Ερντογάν απέλυσε τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νάτσι Αγκμπάλ που είχε αυξήσει απότομα τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της τετράμηνης θητείας του για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 16% από 19% από τον Σεπτέμβριο, παρόλο που ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε σχεδόν στο 20%. Οι αναλυτές ανησυχούν ότι η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική θα αφήσει την Τουρκία ακόμη πιο εκτεθειμένη σε αυξημένη παγκόσμια χρηματοοικονομική αστάθεια καθώς οι επενδυτές καταφεύγουν σε ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός.
«Αν δεν δούμε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής στην Τουρκία σύντομα, θα ακολουθήσει μια Τρίτη νομισματική κρίση από το 2018,» ο οικονομολόγος Ερικ Μέγιερσον έγραψε στο Twitter.
Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής συναντώνται την Παρασκευή για να αποφασίσουν για τα επιτόκια. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απέλυσε τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών σε λιγότερο από δυόμισι χρόνια, επιμένει ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά, μια άποψη που έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή οικονομική σκέψη ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να αυξηθεί για να μετριαστεί ο πληθωρισμός.
Η οικονομία της Τουρκίας είχε εισέλθει σε μια μεγάλη ύφεση το 2018, όταν η κυβέρνηση Ερντογάν είχε εμπλακεί σε διπλωματική κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες,με αποτέλεσμα η λίρα να χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της εκείνη τη χρονιά.
Το 2020, η λίρα κατρακύλησε ξανά αφού η κυβέρνηση πίεσε την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια κάτω από τον ετήσιο πληθωρισμό και διέταξε τις κρατικές τράπεζες να πλημμυρίσουν την οικονομία με φθηνά δάνεια.
naftemporiki.gr