Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2007 16:59

Ορισμός του επαγγελματικού περιγράμματος για 55 επαγγέλματα

Τον ορισμό του επαγγελματικού περιγράμματος για τα πρώτα 55 επαγγέλματα συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων κατά τη σημερινή τους συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, καθώς επίσης εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι η διαδικασία καθορισμού ενός επαγγελματικού περιγράμματος περιλαμβάνει τον τίτλο, τον ορισμό και την ανάλυση του επαγγέλματος ή της ειδικότητας, τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που θα χρειάζεται ο εργαζόμενος και ακόμα τους τρόπους, τις διαδικασίες και τα μέσα, ώστε να επιτευχθεί η απόκτηση αυτών των απαιτούμενων προϋποθέσεων. Στόχος, υπογράμμισε ο υπουργός Απασχόλησης, είναι η ενίσχυση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και η στενότερη σύνδεσή τους με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Για τις αναγκαίες μελέτες με στόχο τη περιγραφή του επαγγελματικού περιγράμματος για τα πρώτα 55 επαγγέλματα, στους κοινωνικούς εταίρους θα διατεθεί το ποσό των 1,65 εκατ. ευρώ (ποσό που θα προκύπτει από τις δαπάνες του Δ' ΚΠΣ της περιόδου 2007-2013). Θα ακολουθήσει η μελέτη για τα επόμενα 150 επαγγέλματα με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, ενώ στη διάθεση των κοινωνικών εταίρων θα τεθεί και το 2% του επιχειρησιακού προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού", που μπορεί να φτάσει στα 50 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε το ρόλο του ΕΚΕΠΙΣ (Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης) στην τελική πιστοποίηση κάθε επαγγελματικού περιγράμματος και δήλωσε ότι με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται η ποιότητα της επαγγελματικής κατάρτισης, καθιστώντας το ανθρώπινο δυναμικό βασικό μοχλό ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της χώρας.

Στα πρώτα 55 επαγγέλματα περιλαμβάνονται ειδικότητες από τον ανθοπώλη ως το διοικητικό στέλεχος μικρομεσαίων επιχειρήσεων και από τον αποθηκάριο ή τον μηχανικό αυτοκινήτων ως τον κλειθροποιό. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων τάχθηκαν υπέρ της διαδικασίας μελέτης των επαγγελματικών περιγραμμάτων.

ΣΕΒ: Νέα φάση στη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων για θέματα κατάρτισης και την καταπολέμηση της ανεργίας

Η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί μια νέα σημαντική φάση στη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων για αποτελέσματα στα θέματα κατάρτισης, απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον υπουργό Απασχόλησης Σ.Τσιτουρίδη.

«Οι δυνάμεις της εργασίας, εργαζόμενοι και εργοδότες, μέσα από τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις έφεραν πρόταση και ετοιμάζονται να αναλάβουν καινούργιες ευθύνες ξεκινώντας με τα θέματα επαγγελματικής κατάρτισης αλλά και ευρύτερα. Σημασία έχει ότι η σύγχρονη γνώση σε ένα επάγγελμα είναι το καλύτερο εφόδιο για όσους ανέργους και εργαζόμενους θέλουν να βελτιώσουν τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στο υπουργείο Απασχόλησης, σχετικά με τον καθορισμό των επαγγελματικών περιγραμμάτων, σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στην κοινή προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας, μέσα από την ουσιαστική σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων.

Όπως επεσήμανε, «τα υψηλά ποσοστά της στην Ελλάδα οφείλονται, μεταξύ άλλων, στην αναντιστοιχία της ζήτησης με την προσφορά στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό η αναμόρφωση και ποιοτική βελτίωση των προγραμμάτων αυτών, αποβλέπει ακριβώς στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος».

Οι κοινωνικοί εταίροι θα προχωρήσουν στη συστηματική ανάλυση και καταγραφή του περιεχομένου των επαγγελμάτων και του τρόπου απόκτησης των απαιτούμενων δεξιοτήτων, ενώ παράλληλα θα συνεργαστούν και με άλλες οργανώσεις και επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ