Η Mytilineos, μέσω του Τομέα Μεταλλουργίας, πιστοποιήθηκε με το Πρότυπο Απόδοσης της Πρωτοβουλίας ASI για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην αλυσίδα παραγωγής αλουμινίου, όπως η εξόρυξη βωξίτη, η παραγωγή αλουμίνας, η παραγωγή αλουμινίου και η χύτευση προϊόντων αλουμινίου.
Η Mytilineos, μέσω του Τομέα Μεταλλουργίας, πιστοποιήθηκε με το Πρότυπο Απόδοσης της Πρωτοβουλίας ASI για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην αλυσίδα παραγωγής αλουμινίου, όπως η εξόρυξη βωξίτη, η παραγωγή αλουμίνας, η παραγωγή αλουμινίου και η χύτευση προϊόντων αλουμινίου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Πρωτοβουλία «Aluminium Stewardship Initiative» (ASI) είναι ένας παγκόσμιος, πολυμετοχικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός δημιουργίας προτύπων και πιστοποίησης, ο οποίος έχει αναπτύξει ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα πιστοποίησης για να διασφαλίσει ότι οι αρχές της Βιωσιμότητας, της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, της Διακυβέρνησης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στην παραγωγή, την χρήση και την ανακύκλωση του αλουμινίου.
Η ASI ανακοίνωσε ότι η Mytilineos έχει πιστοποιηθεί με επιτυχία με το πρότυπο απόδοσης ASI για την υπεύθυνη παραγωγή, προμήθεια και διαχείριση αλουμινίου με πεδίο εφαρμογής :
• τις δραστηριότητες εξόρυξης βωξίτη στις εγκαταστάσεις της Δελφοί-Δίστομο•
• τις δραστηριότητες παραγωγής αλουμίνας, παραγωγής ρευστού αλουμινίου και χύτευσης προϊόντων αλουμινίου στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδας
• τις λιμενικές εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδας• και
την έδρα της Εταιρείας στην Αθήνα.
Ο Δημήτρης Στεφανίδης, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Μεταλλουργίας της Mytilineos, δήλωσε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την πιστοποίηση με το Πρότυπο Απόδοσης της ASI, καθώς επιβεβαιώνει τη σκληρή δουλειά και τη δέσμευσή μας στη Στρατηγική της Αειφόρου Ανάπτυξης. Ο φιλόδοξος στόχος της MYTILINEOS είναι να εξελιχθεί σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την Πράσινη Μεταλλουργία, δεσμευόμενη να μειώσει τις απόλυτες εκπομπές του Επιχειρηματικού Τομέα Μεταλλουργίας κατά 65% και, αντίστοιχα, τις σχετικές εκπομπές κατά 75% (ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου) έως το 2030. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους και η Πιστοποίηση με το Πρότυπο Απόδοσης της ASI αποδεικνύει την ευθύνη και την αποτελεσματικότητά μας».
Η Fiona Solomon, Διευθύνων Σύμβουλος της ASI, δήλωσε: «Συγχαίρουμε θερμά την Mytilineos για την επίτευξη της Πιστοποίησης του Τομέα Μεταλλουργίας, στο σύνολο της αλυσίδας αξίας, από την εξόρυξη βωξίτη, έως την παραγωγή αλουμινίου και χύτευση προϊόντων αλουμινίου. του Η Εταιρεία έχει ορθώς θέσει ως στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα – μια πρόκληση που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο τομέας Αλουμινίου – και η Πιστοποίηση με το Πρότυπο Απόδοσης της ASI αποδεικνύει ότι οι δραστηριότητές της πληρούν τα υψηλότερα βιομηχανικά πρότυπα σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης.»
Το πρόγραμμα Πιστοποίησης της ASI έχει αναπτυχθεί μέσω εκτενούς διαδικασίας διαβούλευσης με πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς και αποτελεί τη μόνη ολοκληρωμένη πρωτοβουλία εθελοντικού προτύπου βιωσιμότητας για την αλυσίδα αξίας του αλουμινίου. Το Πρότυπο Απόδοσης της ASI ορίζει αρχές και κριτήρια τα οποία σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση, με στόχο την αντιμετώπιση ζητημάτων βιωσιμότητας στην αλυσίδα αξίας του αλουμινίου. Καθορίζει 59 κριτήρια στο πλαίσιο των τριών πυλώνων βιωσιμότητας της Διακυβέρνησης, του Περιβάλλοντος και της Κοινωνίας που αντιμετωπίζουν βασικά ζητήματα όπως η βιοποικιλότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
H Εταιρεία Mytilineos κατέχει ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας, Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 1,9 δισ. ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 3.850 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επικεντρωμένη στην αειφορία, έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 και να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας μέχρι το 2050, βάσει των δεικτών επίδοσης ESG για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Διακυβέρνηση.