Πρώτη δόση τον Μάρτιο ή ακόμη και στα τέλη Ιουνίου όσον αφορά την έναρξη εξόφλησης των Επιστρεπτέων Προκαταβολών περιλαμβάνει το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη στήριξη της αγοράς.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Πρώτη δόση τον Μάρτιο ή ακόμη και στα τέλη Ιουνίου όσον αφορά την έναρξη εξόφλησης των Επιστρεπτέων Προκαταβολών περιλαμβάνει το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη στήριξη της αγοράς.
Το οικονομικό επιτελείο έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αποδέκτης πολλών αιτημάτων από τους φορείς της αγοράς, σχεδόν όλων των κλάδων, για την παράταση καταρχήν υποχρεώσεων που δεν θα έχουν επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό. Η υλοποίηση, εξάλλου, από την πλευρά της κυβέρνησης μιας τέτοιας κίνησης θα δώσει «ανάσες ρευστότητας» σε όλες τις επιχειρήσεις αλλά και σε χιλιάδες επαγγελματίες ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά το δύσκολο τρίμηνο που έρχεται με ιδιαίτερα «φουσκωμένους» λογαριασμούς, που δεν προέρχονται φυσικά μόνο από κρατικές ενισχύσεις και φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά και από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η οποία έχει μετακυλιστεί σε υπηρεσίες και προϊόντα και κατ’ επέκταση τόσο στο καλάθι της νοικοκυράς όσο και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, γνωρίζοντας ότι δεν θα ζημιωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, εξετάζει σοβαρά την αναστολή είτε μέρους τον δόσεων που ξεκινούν με την καινούργια χρονιά, είτε τη μετάθεση των πληρωμών για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Αιτήματα τα οποία θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο εμπορικός κόσμος της χώρας έθεσε και υπ’ όψιν του πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με δεδομένο, εξάλλου, ότι δύσκολα θα υπάρξουν νέες δημοσιονομικές ενισχύσεις, παρά μόνο στην περίπτωση εξάπλωσης της πανδημίας και λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, αφού και το πρωτογενές έλλειμμα κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι αφορά μόνο δημοσιονομικές κινήσεις με μηδενικό κόστος και ουδέτερο αποτέλεσμα.
Στο πακέτο των υπό εξέταση νέων παρεμβάσεων πρώτα απ’ όλα είναι η μετάθεση της έναρξης της περιόδου αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που κανονικά έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου 2022.
Είναι αξιοσημείωτο, λοιπόν, ότι οι υπάρχουσες εισηγήσεις, που αφορούν πάντα μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιά από τα ισχύοντα μέτρα, προβλέπουν τα εξής:
* οι πληρωμές να «τρέξουν» από τον Μάρτιο ή να αρχίσουν τον Ιούνιο,
* οι δόσεις σε αναστολή να καταβληθούν όλες μαζί μόλις λήξει η περίοδος χάριτος.
Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω λύσεις είναι «ανέξοδες» για τον προϋπολογισμό, αφού το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί θα είναι και πάλι μετά το «κούρεμα» περίπου 3,5 δισ. ευρώ, από τα περίπου 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν ως Επιστρεπτέες Προκαταβολές.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποπληρώσουν τα φθηνά κρατικά δάνεια είτε εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15%, είτε σε 60 μηνιαίες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζει ήδη τα εκκαθαριστικά, τα οποία και θα αναρτηθούν στους λογαριασμούς των υπόχρεων στο TAXISnet τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα δουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στην ψηφιακή πύλη myAADE το συνολικό ποσό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που έλαβαν και το ποσό που καλούνται να πληρώσουν, το οποίο θα εμφανιστεί ως οφειλή, όπως ακριβώς αποτυπώνεται και ο φόρος εισοδήματος.
Από την πλευρά τους, οι δυνατότητες εξόφλησης που έχουν οι υπόχρεοι, εάν δεν δοθεί καμία παράταση, είναι οι εξής:
α) εφάπαξ εξόφληση του ποσού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 με επιπλέον έκπτωση 15%, γεγονός που σημαίνει ότι ένας επαγγελματίας που θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 10.000 ευρώ, εάν πληρώσει όλο το ποσό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, θα καταβάλει 8.500 ευρώ.
β) εξόφληση σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο κάτω από τη μονάδα. Στο myAADE θα εμφανίζεται η ανάλυση των δόσεων, δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα και την ημερομηνία καταβολής. Όσοι επιλέξουν τη ρύθμιση των 60 δόσεων θα πρέπει να εξοφλήσουν την πρώτη δόση της Επιστρεπτέας έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, εφόσον φυσικά δεν δοθεί παράταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρατικά δάνεια που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσω του προγράμματος των Επιστρεπτέων Προκαταβολών θα είναι «κουρεμένα» έως 75%, καθώς το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων έχει μειωθεί ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.
Ειδικότερα, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας, επιστρέφεται:
1. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
* το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων,
* το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων,
* το 50% για τις λοιπές επιχειρήσεις.
2. Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:
* το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων,
* το 33,3% για τις λοιπές επιχειρήσεις.
Εκτός, όμως, από τις παρεμβάσεις στην εξόφληση των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ακόμη το «πάγωμα» πληρωμών των μηνιαίων δόσεων από τη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων με αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, αλλά ταυτόχρονα και πληρωμή των «παγωμένων» δόσεων μαζί με την πρώτη δόση όταν θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η ρύθμιση. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα διακανονισμού ισχύει για χρέη των πληττόμενων από την πανδημία επαγγελματιών, επιχειρήσεων και εργαζομένων που δημιουργήθηκαν την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 31 Ιουλίου 2021, με τους ωφελημένους να εκτιμώνται σε περίπου 700.000 και το ύψος των ρυθμιζόμενων χρεών σε πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως την 1η Ιανουαρίου 2022.
Ο εμπορικός κόσμος, πάντως, ζητεί και αναστολή των δόσεων της διετούς άτοκης ενίσχυσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε όσους την έλαβαν και για όσο διαρκούν ακόμη τα περιοριστικά μέτρα στην αγορά. Πρόκειται για δάνεια έως 500.000 ευρώ για κεφαλαία κίνησης που δόθηκαν τον Μάιο του 2020 με 100% επιδοτούμενο επιτόκιο για δύο χρόνια και με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή ή περιορίστηκε η λειτουργία τους λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19. Η διάρκεια του δανείου είναι 24 έως 60 μήνες, με τις επιχειρήσεις να καταβάλλουν μόνο το κεφάλαιο για δύο χρόνια, ενώ για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου επιδοτείται το 40% του επιτοκίου.