Η πανδημία έφερε την Ευρώπη μπροστά σε άλλο ένα «σκοτεινό» χειμώνα, όπως προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάικ Ράιαν.
Η πανδημία έφερε την Ευρώπη μπροστά σε άλλο ένα «σκοτεινό» χειμώνα, όπως προειδοποίησε ο διευθυντής κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάικ Ράιαν.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κρούσματα Covid-19 στην Ευρώπη έχουν φτάσει στον υψηλότερο εννιαμήνου κυλιόμενο 14ήμερο μέσο όρο. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
Η κατάσταση, όπως είναι φυσικό, έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής. Ήδη για να ανακοπεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων αρκετές χώρες επαναφέρουν ή εξετάζουν να επιβάλλουν νέους περιορισμούς, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αυστρίας που από σήμερα έθεσε σε εθνικό lockdown τους ανεμβολίαστους πολίτες της χώρας.
Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι νέοι περιορισμοί αναμένεται να έχουν ήπιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο λόγος; Δεν στοχεύουν ολόκληρη την κοινωνία αλλά ένα μέρος της: τους ανεμβολίαστους.
Οι οικονομολόγοι, όπως και οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, θεωρούν απίθανη την επιστροφή στα αυστηρά lockdowns από τη στιγμή που σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ΕΕ έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Ως εκ τούτου, στοχεύοντας στο ανεμβολίαστο τμήμα ενός πληθυσμού, οι περιορισμοί για τον Covid γίνονται λιγότερο ακίνδυνοι για την οικονομία ενθαρρύνοντας παράλληλα όσους διστάζουν να εμβολιαστούν να κάνουν το εμβόλιο.
«Σε αυτό το στάδιο αναμένουμε μια πτώση στην κατανάλωση αλλά όχι έναν εκτροχιασμό», ανέφερε στους Financial Times η οικονομολόγος στην Allianz, Katharina Utermöhl. «Θα είναι και πάλι μια τρομερή χρονιά για τις χριστουγεννιάτικες λιανικές πωλήσεις [στο κατάστημα], αλλά πολλά από αυτά θα κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο και πιστεύουμε ότι τα εστιατόρια, τα ταξίδια και τα καταλύματα θα συνεχίσουν να τα πηγαίνουν καλύτερα», πρόσθεσε σχολιάζοντας τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο του νέου κύματος στην οικονομία της Ευρώπης.
Μετά την τελευταία «έκρηξη» κρουσμάτων, τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι χώροι αναψυχής σημείωσαν πτώση, η οποία στο λιανικό εμπόριο και την αναψυχή στην Ευρωζώνη υποχώρησε πρόσφατα κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Παρέμεινε, ωστόσο, πολύ πάνω από τα χαμηλά επίπεδα του περασμένου χειμώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Google Mobility.
Αυτή η κατάσταση συνέβαλε στη συνολική αναθεώρηση προς τα κάτω των βραχυπρόθεσμων προσδοκιών ανάπτυξης για την οικονομία της Ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες του 2021. Όμως οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί αλλά δεν θα συρρικνωθεί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα μειωθεί από 2,3% το τρίτο τρίμηνο σε 0,8% το τελευταίο τρίμηνο.
Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι κύριες αιτίες της επιβράδυνσης είναι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιορίζουν την παραγωγή της μεταποίησης και η απότομη αύξηση του πληθωρισμού που διαβρώνει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε τον Οκτώβριο σε υψηλό 13 ετών, στο 4,1%.
«Δεν νομίζω ότι τα εστιατόρια θα είναι ξανά μισοάδεια, καθώς ο ιός θα έχει μόνο μέτριο αντίκτυπο», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg. «Ο μεγαλύτερος αρνητικός κίνδυνος για την ανάπτυξη είναι η εφοδιαστική αλυσίδα», πρόσθεσε. Για τον ίδιο, η αύξηση των νέων κρουσμάτων ιού και οι νέοι κανόνες που εισάγονται σε ορισμένες χώρες που περιορίζουν την πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε πολλούς χώρους και δραστηριότητες, θα μπορούσαν να έχουν «αυτό-διορθωτικό» αποτέλεσμα ενθαρρύνοντας περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν.
naftemporiki.gr