Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 07:10

Bitcoin: Η πρώτη αναβάθμιση από το 2017 - Τι νέο φέρνει

Η πρώτη αναβάθμιση Bitcoin εδώ και τέσσερα χρόνια είναι γεγονός. Είναι μια σπάνια στιγμή συναίνεσης μεταξύ των μετόχων του και έχει ιδιαίτερη σημασία για το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Η πρώτη αναβάθμιση Bitcoin εδώ και τέσσερα χρόνια είναι γεγονός. Είναι μια σπάνια στιγμή συναίνεσης μεταξύ των μετόχων του και έχει ιδιαίτερη σημασία για το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Η αναβάθμιση, που ονομάζεται Taproot, φέρνει ισχυρότερη προστασία του απορρήτου και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των συναλλαγών. Το πιο σημαντικό είναι ότι έρχεται να ξεκλειδώσει τη δυνατότητα για έξυπνα συμβόλαια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξάλειψη των μεσαζόντων από τις συναλλαγές.

«Το Taproot έχει σημασία, γιατί ανοίγει ένα εύρος ευκαιριών για επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τη χρησιμότητά του», εξηγεί η Alyse Killeen, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Stillmark. 

Σε αντίθεση με την αναβάθμιση του Bitcoin το 2017 – που χαρακτηρίστηκε ως ο «τελευταίος εμφύλιος πόλεμος» λόγω του ιδεολογικού χάσματος μεταξύ των οπαδών του– το Taproot έχει σχεδόν καθολική υποστήριξη. 

Τι αλλάζει

Ένα μεγάλο μέρος της μεταμόρφωσης του Βitcoin έχει να κάνει με τις ψηφιακές υπογραφές, οι οποίες είναι σαν το δακτυλικό αποτύπωμα που αφήνει ένα άτομο σε κάθε συναλλαγή.

Αυτήν τη στιγμή, το κρυπτονόμισμα χρησιμοποιεί κάτι που ονομάζεται «Αλγόριθμος ψηφιακής υπογραφής ελλειπτικής καμπύλης», ο οποίος δημιουργεί μια υπογραφή από το ιδιωτικό κλειδί που ελέγχει ένα πορτοφόλι Bitcoin και διασφαλίζει ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να δαπανηθεί μόνο από τον νόμιμο κάτοχο.

Το Taproot θα προσθέσει κάτι γνωστό ως υπογραφή Schnorr, το οποίο ουσιαστικά κάνει τις συναλλαγές με πολλές υπογραφές μη αναγνώσιμες. 

Δεν θα μεταφραστεί σε μεγαλύτερη ανωνυμία για την ατομική σας διεύθυνση bitcoin στο δημόσιο blockchain, αλλά θα κάνει τις απλές συναλλαγές να μην διακρίνονται από αυτές που είναι πιο περίπλοκες και αποτελούνται από πολλαπλές υπογραφές.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει μεγαλύτερο απόρρητο, επειδή τα κλειδιά σας δεν θα έχουν τόση έκθεση στην αλυσίδα. «Μπορείς να κρύψεις ποιος είσαι λίγο καλύτερος, κάτι που είναι καλό», είπε ο μηχανικός εξόρυξης bitcoin Brandon Arvanaghi, ο οποίος τώρα διευθύνει τη Meow, μια εταιρεία που επιτρέπει τη συμμετοχή εταιρικού θησαυροφυλακίου σε αγορές κρυπτογράφησης.

Έξυπνα συμβόλαια

Αυτές οι υπογραφές αλλάζουν επίσης το παιχνίδι για έξυπνα συμβόλαια, τα οποία είναι αυτοεκτελούμενες συμφωνίες στο blockchain. Τα έξυπνα συμβόλαια θα μπορούσαν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν για σχεδόν κάθε είδους συναλλαγή, από την πληρωμή του ενοικίου σας κάθε μήνα έως την ταξινόμηση του οχήματός σας.

Το Taproot κάνει τα έξυπνα συμβόλαια φθηνότερα και μικρότερα, όσον αφορά τον χώρο που καταλαμβάνουν στο blockchain. 

Επί του παρόντος, τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να δημιουργηθούν τόσο στο βασικό επίπεδο πρωτοκόλλου του Bitcoin όσο και στο Lightning Network, μια πλατφόρμα πληρωμών που βασίζεται σε Bitcoin, η οποία επιτρέπει άμεσες συναλλαγές. Τα έξυπνα συμβόλαια που εκτελούνται στο δίκτυο Lightning συνήθως οδηγούν σε ταχύτερες και λιγότερο δαπανηρές συναλλαγές.

Οι προγραμματιστές είχαν ήδη αρχίσει να βασίζονται στο Lightning εν αναμονή της αναβάθμισης, η οποία θα επιτρέψει πολύ συγκεκριμένες συμβάσεις.

«Το πιο σημαντικό για το Taproot είναι τα... έξυπνα συμβόλαια», δήλωσε ο Φρεντ Τιλ, διευθύνων σύμβουλος της εξειδικευμένης στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων Marathon Digital Holdings. «Είναι ήδη ο κύριος μοχλός καινοτομίας στο δίκτυο ethereum. Τα έξυπνα συμβόλαια σας δίνουν ουσιαστικά την ευκαιρία να δημιουργήσετε πραγματικές εφαρμογές στο blockchain.»

Καθώς περισσότεροι προγραμματιστές χτίζουν έξυπνα συμβόλαια πάνω από το blockchain του bitcoin, το bitcoin θα μπορούσε να γίνει περισσότερο παίκτης στον κόσμο του DeFi ή της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οικονομικές εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για να καταργήσουν τους μεσάζοντες.

Σήμερα, το ethereum κυριαρχεί ως το blockchain επιλογής για αυτές τις εφαρμογές, που αποκαλούνται και "dApps".

naftemporiki.gr