Η Αθήνα έχει κλείσει με τα 13+2 ορόσημα που έχουν τεθεί προκειμένου να λάβει την πρώτη δόση των περίπου 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο η κατάθεση του σχετικού αιτήματος από την ελληνική πλευρά αναμένεται να υποβληθεί περί τα τέλη του μήνα με αρχές Δεκεμβρίου.
Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
Η Αθήνα έχει κλείσει με τα 13+2 ορόσημα που έχουν τεθεί προκειμένου να λάβει την πρώτη δόση των περίπου 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο η κατάθεση του σχετικού αιτήματος από την ελληνική πλευρά αναμένεται να υποβληθεί περί τα τέλη του μήνα με αρχές Δεκεμβρίου. Κι αυτό καθώς εκκρεμεί ακόμα η υπογραφή της Επιχειρησιακής Σύμβασης με την Κομισιόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχετικά κείμενα έχουν σταλεί όμως θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες ακόμα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία δηλαδή να μελετηθεί, να συμφωνηθεί αλλά και να υπογραφεί και από τις δύο πλευρές, την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η μόνη επιχειρησιακή σύμβαση που έχει υπογραφεί έως τώρα είναι με την Ισπανία, η οποία μόλις την Παρασκευή που μας πέρασε, υπέβαλλε επίσημα αίτημα στην Κομισιόν για την καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους 10 δις. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα, μετά τη συνεδρίαση του τελευταίου Ecofin o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκκρεμεί ακόμα η διαδικασία ολοκλήρωσης των επιχειρησιακών συμβάσεων με κάθε κράτος-μέλος προκειμένου να αρχίσουν να υποβάλλονται τα αιτήματα για την καταβολή των δόσεων. Παράλληλα, εκτίμησε ότι κάποιες χώρες θα υποβάλλουν αίτημα φέτος αν και τα περισσότερα κράτη-μέλη θα το πράξουν εντός του 2022.
Ακόμα όμως και να υποβάλει η Ελλάδα το αίτημα για την καταβολή της πρώτης δόσης στις αρχές Δεκεμβρίου, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί θεωρείται χρονοβόρα. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, δεδομένου ότι είναι μία διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά, μόλις η αίτηση υποβληθεί θα χρειαστούν περίπου 8 εβδομάδες, δηλαδή 2 μήνες ώστε η Κομισιόν να ετοιμάσει το πόρισμα της για το κατά ποσό τηρούνται τα όσα προβλέπονται στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Η δουλειά όμως δεν τελειώνει εδώ καθώς πριν φτάσει στην τελική έγκριση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα χρειαστούν και άλλες εγκρίσεις από αρμόδιες επιτροπές στο μεσοδιάστημα. Ο τελικός χρόνος που θα απαιτηθεί εκτιμάται σε περίπου 3 με 4 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αν όλα πάνε καλά και η Αθήνα υποβάλει το αίτημα τέλη Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη, η οριστική απόφαση για την εκταμίευση των περίπου 4 δισ ευρώ τοποθετείται Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2022.
Το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης έχει στραφεί στην ωρίμανση έργων. Ήδη τα πρώτα βήματα για την αξιοποίηση των δανείων, συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ έχουν γίνει αλλά και στο σκέλος των επιδοτήσεων τα πρώτα προγράμματα ξεκινούν.
Έως το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής δανείων. Ήδη η κυβέρνηση έχει υπογράψει σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με 6 ελληνικές τράπεζες, τις 4 συστημικές και 2 μη συστημικές, ενώ εντός του μήνα αναμένεται και η υπογραφή της σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζες Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν και επεξεργάζονται συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.
Στο δεύτερο σκέλος των επιδοτήσεων, συνολικού ύψους 17,8 δισ. ευρώ, πρώτο στη λίστα έρχεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» με τη πλατφόρμα να ανοίγει εντός του Νοεμβρίου όπως επίσης και οι δράσεις κατάρτισης για όσους αναζητούν εργασία ή ανέργους. Παράλληλα, προωθούνται τα προγράμματα για τη ψηφιακή μετάβαση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την τόνωση του αγροτοδιατροφικού τομέα και του τουρισμού. Θα ακολουθήσουν τα προγράμματα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις αλλά και για τη Γενική Κυβέρνηση.