Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να αποφύγουν έναν επικείμενο εμπορικό πόλεμο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να αποφύγουν έναν επικείμενο εμπορικό πόλεμο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ τον Ιανουάριο του 2020 και έκτοτε έχουν τεθεί σε εφαρμογή μια σειρά από νέες εμπορικές ρυθμίσεις. Ωστόσο, οι συμφωνίες φαίνονται τώρα να απειλούνται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο διαμαρτύρεται για δυσκολίες στην εφαρμογή των απαιτούμενων ελέγχων στα εμπορεύματα που μετακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η φύση αυτών των συνόρων μετά το Brexit ήταν ένα σημαντικό σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Μεγάλη Βρετανία περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, αλλά όχι τη Βόρεια Ιρλανδία. Ωστόσο, η Βόρεια Ιρλανδία είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, πρότεινε τον περασμένο μήνα την προσαρμογή ορισμένων τμημάτων της εμπορικής συμφωνίας σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση αυτών των ελέγχων. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ διαμαρτυρήθηκαν έκτοτε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δεν δείχνει προθυμία να διαπραγματευτεί.
Πολιτικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή η αντιπαράθεση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Αξιωματούχος της Κομισιόν, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι προτάσεις της σηματοδοτούν «σημαντική διαφορά» από την αρχική εμπορική συμφωνία.
«Η Βόρεια Ιρλανδία αξίζει σταθερότητα και βεβαιότητα, και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε όλο το εικοσιτετράωρο για να το πετύχουμε», είπε ο αξιωματούχος. «Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κάνει ένα βήμα προς το μέρος μας για να βεβαιωθεί ότι οι συνομιλίες έχουν νόημα».
Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα.
Ο υπουργός Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Φροστ, δήλωσε ότι όλοι οι έλεγχοι σε εμπορεύματα που μετακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να τερματιστούν. Αντίθετα, πιστεύει ότι οι αρχές πρέπει να εμπιστεύονται τις επιχειρήσεις για να τις ενημερώσουν εάν τα προϊόντα θα παραμείνουν στη Βόρεια Ιρλανδία ή θα συνεχίσουν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας — που είναι ευρωπαϊκή επικράτεια.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να συμπληρώσουν διαφορετικά έντυπα ανάλογα με το εάν τα προϊόντα θα εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά ή όχι.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις εταιρείες για να τις κρατούν ενήμερες για τις εμπορικές ροές. «Αυτό που… δεν λειτουργεί είναι να περιμένουμε να μας πουν οι έμποροι», είπε ο ανώνυμος αξιωματούχος της Επιτροπής. «Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε δεδομένα για να το παρακολουθήσουμε».
Η Επιτροπή λέει ότι θέλει να μειώσει σημαντικά τον όγκο της γραφειοκρατίας που πρέπει να συμπληρώσουν οι επιχειρήσεις όταν μεταφέρουν εμπορεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία. Τελικά, ωστόσο, οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι προϊόντα που δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα μπορούσαν να καταλήξουν να εισέλθουν στην ενιαία αγορά της ΕΕ μέσω της Βόρειας Ιρλανδίας.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να τερματίσει τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το πώς λειτουργεί η εμπορική τους συμφωνία. Αλλά η ΕΕ δεν υποχωρεί σε αυτό.
Εν μέσω αυτής της αντιπαράθεσης, ο Φροστ απείλησε να ενεργοποιήσει το λεγόμενο Άρθρο 16 — αυτό θα οδηγούσε στην αναστολή μέρους της τρέχουσας εμπορικής συμφωνίας με τη βάση ότι προκαλεί «οικονομικές, κοινωνικές ή περιβαλλοντικές δυσκολίες». Είπε την Τετάρτη ότι η ενεργοποίηση αυτού του άρθρου θα ήταν η «μόνη επιλογή» εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Η ΕΕ, από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιδράσει σε αυτό το σενάριο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη εμπορική συμφωνία — και σε εμπορικό πόλεμο.
«Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αλλά και στις 27 πρωτεύουσες της ηπείρου, είναι εξαιρετικά απαισιόδοξοι για τις προοπτικές και πιστεύουν ότι η κλιμάκωση με τη μορφή ενός εμπορικού πολέμου —πιθανότατα στις αρχές του νέου έτους— είναι πλέον σχεδόν αναπόφευκτη», είπαν αναλυτές στον όμιλο συμβούλων Eurasia.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC