Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 11:43

Πληθωρισμός: Προσοχή στο... κενό μεταξύ κρατών - μελών

Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στα ύψη φέροντας κύμα ακρίβειας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τις χώρες της περιοχής δεν παρουσιάζει απλά σημαντικές διαφορές αλλά τις μεγαλύτερες αποκλίσεις εδώ και χρόνια.

Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στα ύψη φέροντας κύμα ακρίβειας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τις χώρες της περιοχής δεν παρουσιάζει απλά σημαντικές διαφορές αλλά τις μεγαλύτερες αποκλίσεις εδώ και χρόνια.

Έτσι, το πόσο καλπάζουν οι τιμές διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το πού βρίσκεται κανείς στην Ευρωζώνη. Στην Εσθονία, όπου το ενεργειακό κόστος είναι ανεξέλεγκτο, ο πληθωρισμός για το 2021 προβλέπεται να είναι 4% ενώ στη χώρα μας, όπου το ενεργειακό κόστος ρυθμίζεται, αναμένεται να κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα μόλις, στο 0,1% (σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο υψηλότερος πληθωρισμός στα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης καταγράφηκε στη Λιθουανία με 8,2%, στην Εσθονία με 7,4% και στη Λετονία με 6%. Αντίθετα, τις μικρότερες πληθωριστικές πιέσεις δέχτηκαν, τον ίδιο μήνα, η Μάλτα με 1,4%, η Πορτογαλία με 1,8% και η Φινλανδία με 2,8%.

Παρόλο που οι διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης δεν είναι κάτι καινούργιο, πρόκειται για το μεγαλύτερο χάσμα που παρατηρείται μεταξύ τους από την κρίση χρέους της περιοχής, τονίζει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι έτσι αναδεικνύονται οι αδυναμίες μιας ενιαίας προσέγγισης στη νομισματική πολιτική περιπλέκοντας περαιτέρω τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Η πίεση στην ΕΚΤ αυξάνεται», δήλωσε η Gertrud Traud, επικεφαλής οικονομολόγος της Helaba στη Φρανκφούρτη. Το πρόβλημα με την τρέχουσα άνοδο των τιμών είναι ότι «δεν ξέρει κανείς αν είναι βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη», πρόσθεσε.

«Η ΕΚΤ πρέπει πάντα να εστιάζει στο σύνολο της ευρωζώνης», δήλωσε ο οικονομολόγος της Societe Generale, Anatoli Annenkov. «Μέχρι στιγμής, έχουν διαχειριστεί αυτές τις αποκλίσεις αρκετά καλά», είπε. 

Πάντως η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι «σίγουρη» από την πλευρά της ότι η τρέχουσα περίοδος αυξημένου πληθωρισμού δεν θα απαιτήσει υψηλότερα επιτόκια το επόμενο έτος και θα περιοριστεί μόλις επιλυθούν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Παρόλα αυτά, αποδεικνύεται ήδη πιο επίμονος από ό,τι αρχικά θεωρείτο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι οι τιμές της ευρωζώνης θα αυξηθούν κατά 2,2% το επόμενο έτος, πάνω δηλαδή από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, με τον Αυστριακό Robert Holzmann να δηλώνει αυτή την εβδομάδα ότι δεν μπορεί να αποκλείσει «μια μακρά περίοδο όπου ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος».

Για τη Γερμανία, η κατάσταση είναι ασυνήθιστη καθώς η τελευταία φορά που ο ρυθμός του πληθωρισμού επηρέασε τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ ήταν πριν από μισή δεκαετία. Και τότε είχε φτάσει μόλις στο 0,4%. Φέτος προβλέπεται στο 3,1%. Καθώς τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 4,6%, η γερμανική εφημερίδα Bild έβαλε στο στόχαστρο την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική στάση της ΕΚΤ.

Επιπλέον, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ, το κόμμα του οποίου θα αποτελέσει μέρος του επόμενου κυβερνώντος συνασπισμού και θα βοηθήσει στην επιλογή αντικαταστάτη του προέδρου της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού υποτιμώνται «συστηματικά» στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. 

Όλη αυτή η συζήτηση έρχεται μόλις πέντε εβδομάδες προτού συνεδριάσει η ΕΚΤ για να επανεξετάσει την πολιτική της. Ενώ το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) που τέθηκε σε εφαρμογή κατά την πανδημία και προβλέπει σήμερα αγορές ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως,  θα λήξει, όπως έχει προγραμματιστεί, τον ερχόμενο Μάρτιο, δεν υπάρχει συναίνεση για το τι θα συμβεί με το συμβατικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το APP, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται αγορές 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Με τον πληθωρισμό πιθανόν να επιταχυνθεί περαιτέρω τον Νοέμβριο, ανοίγει ένα ρήγμα με επίκεντρο τα επιτόκια. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Γκαμπριέλ Μαχλούφ είπε ότι θα προτιμούσε να ενεργήσει νωρίτερα παρά αργότερα, εάν χρειαστεί, ενώ ο πορτογάλος ομόλογός του, Μάριο Σεντένο, προειδοποίησε για την καταστολή της οικονομικής δυναμικής με μια πρόωρη κίνηση.

naftemporiki.gr