Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2007 07:14

Ιαπωνία: Μείωση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού τον Δεκέμβριο στην Ιαπωνία, καταδεικνύοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να υποχωρήσει φέτος, καθώς οι εταιρείες περιορίζουν τις δαπάνες τους σε εργοστάσια και εξοπλισμό.

Οι μη κρατικές παραγγελίες, εξαιρουμένης της ναυτιλίας και των εταιρειών κοινής ωφελείας, μειώθηκαν εποχιακώς προσαρμοσμένες 0,7% έναντι του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν αυτήν την εξέλιξη.

Η μείωση των εταιρικών δαπανών, κύριος μοχλός ανάπτυξης της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, ενδέχεται να υπονομεύσει το ενδεχόμενο αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας και το 0,25%, για την αποφυγή υπερβολικών επενδύσεων. Οι πωλήσεις της Advantest Corp. και της NEC Corp. μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο, καθώς η ζήτηση ηλεκτρονικών περιορίστηκε.

Το γιέν υποχώρησε στα 121,34 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:55 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 121,15 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 4 μονάδες βάσης, στο 1,695%.