Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2007 07:30

Πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι το αργό

ΠΑΝΩ από τα 60 δολ. το βαρέλι, αναρριχήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, για πρώτη φορά σε πέντε εβδομάδες, μετά το κλείσιμο των εγκαταστάσεων Elk Hills στη Καλιφόρνια, από πυρκαγιά, μεγαλώνοντας τις καθυστερήσεις και τις διακοπές παραγωγής στον Κόλπο των ΗΠΑ και τον Καναδά.

Οι τιμές αναρριχήθηκαν 2 δολ. το βαρέλι χθες, μετά την ανακοίνωση της Occidental Petroleum Corp., ότι σταμάτησε το μέγιστο της παραγωγής από την έβδομη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή στη ηπειρωτικά των ΗΠΑ. Το Ιράν, θα ανταποδώσει οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ, δήλωσε χθες ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι το πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενδέχεται να μειώσει τις προμήθειες από τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου, μέλους του ΟΠΕΚ.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο για δεύτερη ημέρα έως 1,2%, φθάνοντας στα 60,42 δολ. το βαρέλι, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα 20 μηνών των 49,90 δολ. στις 18 Ιανουαρίου, καθώς ο ψυχρός καιρός στις ΗΠΑ αύξησε τη ζήτηση στα υψηλότερα επίπεδα 13 μηνών. Χθες, η Oil Movements με έδρα το Χάλιφαξ της Αγγλίας, προέβλεψε ότι οι φορτώσεις από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ θα είναι χαμηλότερες τον Φεβρουάριο.

Τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσαν άνοδο έως 71 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 60,42 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Ιανουαρίου. Στις 12:30 μ.μ., στη Σιγκαπούρη, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 60,14 δολ. το βαρέλι.

Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο στα 59,71 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 29 Δεκεμβρίου. Νωρίτερα, διαπραγματεύθηκαν έως τα 57,30 δολ. το βαρέλι μετά την υποχώρησή τους την προηγούμενη ημέρα, όταν κυβερνητική έκθεση έδειξε ότι τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από ότι αναμενόταν, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου οκτώ ετών.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαρτίου, σημείωσε άνοδο έως 51 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 59,54 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures. Στις 12:16 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 59,35 δολ. το βαρέλι.

Η Occidental, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών των ΗΠΑ, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, είπε χθες ότι ημερήσια παραγωγή και αερίου ίση με περίπου 120.000 βαρέλια πετρελαίου, χάθηκε.