Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 06:53

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: 50 ημέρες για να καλυφθεί το 30% του εισοδήματος - Έρχεται δέσμη κινήτρων

Περίπου ενάμιση μήνα έχουν ακόμα στη διάθεση τους οι φορολογούμενοι για να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Όσοι δεν τα καταφέρουν θα κληθούν το 2022, με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων για τα φετινά εισοδήματα, να πληρώσουν έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που δεν θα έχουν «συλλέξει».

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

Περίπου ενάμιση μήνα έχουν ακόμα στη διάθεση τους οι φορολογούμενοι για να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Όσοι δεν τα καταφέρουν θα κληθούν το 2022, με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων για τα φετινά εισοδήματα, να πληρώσουν έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που δεν θα έχουν «συλλέξει».

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους προκειμένου  να ζητούν αποδείξεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ηλεκτρονικές αποδείξεις από κλάδους στους οποίους καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Για τα εισοδήματα του 2020, λόγω της πανδημίας, το υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει σε αλλαγές στο μέτρο της συλλογής των ηλεκτρονικών αποδείξεων, προκειμένου να εξαιρεθούν όσοι φορολογούμενοι επλήγησαν αλλά και να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση σε όσους δεν είχαν πετύχει το στόχο της συλλογής του 30% του εισοδήματος τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Δεδομένου ότι η πανδημία είναι ακόμα εδώ, η οικονομία όμως έχει ανοίξει και λειτουργεί εδώ αρκετούς μήνες, έως τώρα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τυχόν αλλαγές και για φέτος. Με τα έως τώρα δεδομένα, το μέτρο της συλλογής του 30% του εισοδήματος μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών ισχύει κανονικά. Δηλαδή στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι του χρόνου για τα φετινά εισοδήματα καλούνται έως τις 31 Δεκεμβρίου να καλύψουν το 30% αυτών με ηλεκτρονικές πληρωμές για :

–Τρόφιμα, ποτά, καπνό

–Ρούχα, παπούτσια

–Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές

–Έπιπλα, διακοσμητικά είδη, φωτιστικά, χαλιά, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές

–Βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης

–Λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και κοινοχρήστων

–Ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα

–Δίδακτρα, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένου, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων

–Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία

–Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, οίκοι ευγηρίας

Εξαιρούνται :

·       πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου

·       δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.)

Σημειώνεται ότι στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων. Επίσης, ο φορολογούμενος του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση κοινής φορολογικής δήλωσης, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος του συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Οι αλλαγές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Κίνητρα ώστε οι φορολογούμενοι να λαμβάνουν e-αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, θα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, για συναλλαγές μέσω κάρτας από επαγγέλματα όπως υδραυλικοί ηλεκτρολόγοι, συνεργεία αυτοκινήτων, γιατροί και  πολλές άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, σχεδιάζεται το 30% του ποσού που θα έχει καταβληθεί να αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον τελικό φόρο.

Η λίστα του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να περιλαμβάνει κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών όπως:

·       συνεργεία αυτοκινήτων,

·       ενοικιαζόμενα δωμάτια,

·       μπαρ,

·       υδραυλικοί,

·       ηλεκτρολόγοι,

·       ελαιοχρωματιστές,

·       κομμωτήρια,

·       γυμναστήρια,

·       κέντρα αισθητικής,

·       ιδιαίτερα μαθήματα,

·       δικηγόροι,

·       γιατροί,

·       τεχνικά γραφεία κ.α.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του το οποίο περιορίζεται σε 13.500 ευρώ. Διαφορετικά θα φορολογούνταν για τα 15.000 ευρώ και ο φόρος που θα πλήρωνε θα ήταν 2.000 ευρώ. Για το εισόδημα όμως των 13.500 ευρώ, μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών, θα πληρώσει 1.670 ευρώ. Δηλαδή θα γλιτώσει φόρο 330 ευρώ.