Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 09:30

Market Beat: Εταιρικά αποτελέσματα και η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI διαμορφώνουν τάση

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό πίεσαν τις ασιατικές μετοχές και ενίσχυσαν το δολάριο σήμερα Πέμπτη 11/11, αφού τα στοιχεία την Τετάρτη έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1990. Ενισχύοντας την υπόθεση για ταχύτερη σύσφιξη της πολιτικής της Federal Reserve. Τα futuures των DAX και Euro Stoxx 50 έχουν αρνητικό πρόσημο σήμερα στις 7:20 ενώ του FTSE100 εμφανίζουν οριακή άνοδο.

  • Ο ΔΤΚ των ΗΠΑ αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1990, συγκλονίζοντας τις αγορές
  • Ο πληθωρισμός ευρείας βάσης αμφισβητεί την αφήγηση της Fed για «παροδικό» φαινόμενο
  • Το δολάριο φτάνει σε υψηλό 15-1/2 μηνών με στοιχήματα για γρηγορότερες από το αναμενόμενο αυξήσεις επιτοκίων
  • Ο χρυσός εκτινάχθηκε σε υψηλό πέντε μηνών και το bitcoin σημείωσε ρεκόρ καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν αντιστάθμιση πληθωρισμού.
  • Το πετρέλαιο υποχώρησε απότομα από τα υψηλά σχεδόν επτά ετών αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του αναζητούσε τρόπους για να μειώσει το ενεργειακό κόστος.
  • Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάσσονται αλλά σήμερα οι αγορές ομολόγων αργούν
  • Με δυναμική δύο κατευθύνσεων ο ΓΔ από τις 920 μονάδες έφθασε στις 913 αλλά έκλεισε στις 918 κατοχυρώνοντας τιμές άνω των 915 που είναι για την αγοραία συναίνεση επίπεδο στήριξης
  • Γνωστοποιήθηκε η κατανομή των μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ της ΔΕΗ
  • Κύριο γεγονός για σήμερα είναι η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI. Αποτέλεσε τη βάση πολλών στοιχημάτων σχετικά με τα blue chip που θα ευνοηθούν ή θα πέσουν σε επενδυτική δυσμένεια

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό πίεσαν τις ασιατικές μετοχές και ενίσχυσαν το δολάριο σήμερα Πέμπτη 11/11, αφού τα στοιχεία την Τετάρτη έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1990. Ενισχύοντας την υπόθεση για ταχύτερη σύσφιξη της πολιτικής της Federal Reserve. Τα futuures των DAX και Euro Stoxx 50 έχουν αρνητικό πρόσημο σήμερα στις 7:20 ενώ του FTSE100 εμφανίζουν οριακή άνοδο.

Κρίσιμο το διήμερο για αρκετές Δεικτοβαρείς μετοχές της Ελληνικής Αγοράς. Αποκορύφωμα των ημερών αποτελεί η ανακοίνωση του MSCI σχετικά με την αναμενόμενη αναδιάρθρωση της 30/11, έχοντας στο επίκεντρο τις ΕΤΕ, ΔΕΗ και ΜΠΕΛΑ. Σήμερα ανακοινώνουν ΕΛΠΕ και TITC, ενώ την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο της Αγοράς, ανακοινώνει τα αποτελέσματα εννεάμηνου και ο ΟΤΕ.

Με ήπια πτώση ξεκίνησε η συνεδρίαση της Τετάρτης. Σημαντικές ήταν οι πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ, για την οποία η αγοραία συναίνεση θεωρούσε πως η συνέχεια στην άνοδό της, άνοιγε τον δρόμο για αστρονομικών διαστάσεων πορεία. Γενικότερα οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο ήταν εξαρχής διαφορετικής ισχύος. Στις 12:00 ο τζίρος είχε περάσει τα 11,5 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ ήταν στις 917,7 μονάδες με απώλειες -0,30%. Την ίδια ώρα ο Eurostoxx 600  ήταν ανάμεσα στο -0,01% και +0,04%. Ενισχυμένος από τα κέρδη στο Λονδίνο και στην περιφέρεια του ευρώ.

Οι θεσμικοί εδώ προτίμησαν μια πτωτικής απόχρωσης προσμονή των σημαντικών δεδομένων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ στις 15:30. Η αγορά από τις 10:50 ως τις 12:40, για δύο περίπου ώρες, κινήθηκε μεταξύ των 916,6 και 918 μονάδων και κατόπιν, με τρία κύματα εντολών πώλησης μειώθηκαν οι ανοδικές μετοχές και μόνο τα κέρδη της ΒΙΟ αποδείχθηκαν σταθερά. Το επίπεδο που σταμάτησε το δεύτερο πτωτικό βήμα ήταν οι 913 μονάδες. Ήταν ένα ξεκάθαρο από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης μήνυμα, πως χάθηκαν οι 915 μονάδες. Με  αποτέλεσμα να μεγαλώσει η ανησυχία των συναλλασσόμενων, πως μπορεί να εξατμιστούν σε μια μέρα τα κέρδη από την πρόσφατη άνοδο. Αλλά από τις 13:40 άρχισε μια πλάγια κίνηση με κάτω όριο τις 913 μονάδες και ανώτερο τις 914,4.

Το rebound μετά τις 14:30, που οδήγησε στην επανεμφάνιση τιμών γύρω από τις 918 μονάδες, δημιουργεί υπόνοιες πως επιχειρήθηκε εκμετάλλευση της ατμόσφαιρας για μάζεμα μετοχών που θα αναδειχθούν νικητές της χρονιάς. Ανάμεσά τους τα blue chip που ανέκαμψαν και βρέθηκαν τελικά σε θετικό πεδίο.

Από τις 8 Νοεμβρίου ο Ηλίας Ζαχαράκης επικεφαλής της Fast Finance αναφέρθηκε στην μετατροπή του επιπέδου των 915 μονάδων σε σημαντική στήριξη.  Χθες οι θεσμικοί στο δεύτερο μέρος της χθεσινής συνόδου φρόντισαν να τις ξεπεράσει ο Γενικός Δείκτης. Αυτή η εξέλιξη πιθανά συνέβαλλε στην διαμόρφωση της άποψης πως πολλά θα καθοριστούν από τη δυνατότητα του Τραπεζικού Δείκτη να μην χάσει την επαφή με τιμές άνω των 600 μονάδων.

Οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών διατήρησαν τον, υπό προϋποθέσεις, αισιόδοξο τόνο που απόκτησαν την τρέχουσα εβδομάδα ακόμα και μετά την πτώση της τάξης του -0,3% την Τετάρτη 10/11. Από την Leon Depolas Sec ειδοποίησαν: “Το βασικό πτωτικό ρίσκο για τις Αγορές παραμένει. Στο εσωτερικό υπάρχουν Δεικτοβαρείς τίτλοι, πέραν των Τραπεζών, που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τον ΓΔΧΑ, ή και να τον οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα μεσοπρόθεσμα, όπως η Jumbo. Κατά την εκτίμησή μας δεν είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη θα αποχωρήσει από τον δείκτη Standard Index MSCI (ανακοινώσεις αύριο το απόγευμα), ενώ οι επιπτώσεις από την αύξηση του μεταφορικού κόστους και των περιορισμών της πανδημίας έχουν εν πολλοίς ενσωματωθεί στην τιμή”. Η Merit Sec ανέφερε: “Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 901 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 910 και 901 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 930 και 950 μονάδες. Ο πρόεδρος του ΟΛΘ δήλωσε ότι ‘η Εταιρεία στοχεύει στην δημιουργία νέου dry port στη Σερβία στο άμεσο μέλλον, ενώ η ολοκλήρωση της επέκτασης του 6ου Προβλήτα θα αυξήσει σημαντικά την χωρητικότητα του Λιμανιού σε περίπου 2 εκατ. TEU, από 600.000 σε ετήσια βάση και δίνει την δυνατότητα απευθείας εξυπηρέτησης πλοίων κύριων γραμμών χωρητικότητας έως 24.000 TEU”. Ενώ η Euroxx Sec. για σήμερα εκτιμούσε: “Περιμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα, ενόψει της αυριανής αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, με τις ενεργειακές μετοχές να είναι στο επίκεντρο”. Η Optima Bank επί του ιδίου θέματος: “Οι μετοχές οι οποίες επηρεάζονται από την αναθεώρηση των δεικτών MSCI θα παραμείνουν στο επίκεντρο σήμερα, αλλά και τις επόμενες μέρες”. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990 σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών. Για αυτό ασκήθηκαν πιέσεις στη Wall Street με πτώση των δεικτών για δεύτερη μέρα στη σειρά.

Ο ΔΤΚ ενισχύθηκε 0,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και 6,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 1990. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα κινηθεί 0,6% και 5,9% υψηλότερα αντίστοιχα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά έντεκα μονάδες βάσης στο 1,55%.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -,66% ή 24004 μονάδες στις 36.079,94, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,82% στις 4.646,71 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,66% στις 15.622,71 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+1,3%) και Visa (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-3,1%) και Salesforce.com (-3%).

Στο μεταξύ, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κινήθηκαν καθοδικά κατά 4.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 7.300, στις 278.000, στο πιο χαμηλό της πανδημίας.

Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 3,3% στα 81,34 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1% στα 1.848 δολάρια. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,9% έναντι του ευρώ.

ΕΥΡΩΠΗ

Κατά 4,5% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σε εθνικό επίπεδο. Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο πιο υψηλό από τον Αύγουστο του 1993 όταν οι τιμές καταναλωτή είχαν ενισχυθεί κατά 4,6%. Τον φετινό Σεπτέμβριο η ετήσια άνοδος ήταν 4,1%. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,5% ανοδικά, όπως ενημερώνει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,22% στις 483,76 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,91% στις 7.340,15 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,17% στις 16.067,83 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε οριακά κέρδη +0,03% στις 7.045,16 μονάδες. Τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ εμφάνισαν άνοδο με τον ιταλικό ΜΙΒ στο +0,44% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ στο +0,74%.

ΧΑ

Με ρευστοποιήσεις στο πρώτο μέρος και ημιτελή άνοδο στο φινάλε το -0,27% “διέσωσε” τις 915 μονάδες 

•             Αποτύπωσαν τη διάθεση να συσσωρεύσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αλλά σαφώς πτωτικά άνοιξε η Wall Street με απώλειες στο πρώτο ημίωρο της τάξης του -0,15%.

•             Ο τζίρος εδώ, ξεπερνώντας τα 61 εκατ. ευρώ ήταν ελαφρά μικρότερος από της Τρίτης  αλλά λίγο μεγαλύτερος από  τα 58 εκατ., τον μέσο τζίρο της  προηγούμενης εβδομάδας 

•             Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 913,1 μονάδων που ήταν κατώτερο μέρας από τις 14:11.

•             Υπήρξε κίνηση σχήματος V με πτώση σε δυο βήματα στο πρώτο μέρος  από τις 920,9 στις 913,11 μονάδες και με ένα τίναγμα στη μέση της μέρας, ο ΓΔ επέστρεψε στις 918 μονάδες στις 16:48. Ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 17:00 στις 916,46 για να κλείσει με τις δημοπρασίες  στις 918,06.

•             Η ισορροπία στο πλήθος των ανοδικών έναντι των πτωτικών μετοχών συνολικά 47/50, υπογράμμισε το στόχο της σημερινής και μονίμως πτωτικής ψευδο-συσσώρευσης, ενώ στον FTSE25 υπερτερούσαν οι πτωτικές 16 έναντι 8 ανοδικών

Στην τρίτη συνεδρίαση της βδομάδας, δεν έπαιξε κυρίαρχο ρόλο το διεθνές κλίμα. Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν κυρίως πτωτικά αλλά τα ευρωπαϊκά κυρίως πλάγια και ελαφρά ανοδικά πριν ανοίξει η αγορά της Νέας Υόρκης, παρά την επιφύλαξη των επενδυτών από την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου. Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, η εικόνα των μεταβολών των βασικών δεικτών ήταν καθοδική αποφασιστικά γιατί ο πληθωρισμός ανέβηκε σε επίπεδα που είχαν να φανούν εδώ και τριάντα χρόνια. Αλλά αυτό, δεν επηρέασε τους διαχειριστές του δολαρίου στο τέλος της συνόδου στην Αθήνα, που ήταν ανοδικό, σε αρνητικό πεδίο και με τις δημοπρασίες ήρθε η μειωμένη τελικά πτωτική μεταβολή.

 Έτσι στην αγορά της Αθήνας μετά τις 10:30 με άνοιγμα στις 920,92 που ήταν το ανώτερο μέρας και ξεκίνησε αμέσως η αναζήτηση για το κατώτερο μέρας. Εμφάνισε άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 0,40 μονάδες. Με δύο καθοδικά σκαλοπάτια  έφθασε στις 14:11 στις 913,11 μονάδες και εισήχθησαν εντολές αγοράς που τον απομάκρυναν από τις 913 μονάδες και ο ΓΔ ανηφόρησε ως τις 918 στις 16:49. Στο τελευταίο δεκάλεπτο υποχωρούσε από τις 918 προς τις 916 μονάδες, και για την ακρίβεια στις 916,46 στις 17:00. Οι συναλλαγές στην Αθήνα χαρακτηρίστηκαν από σταθερή διάθεση για τοποθετήσεις σε λιγοστά, περίπου 6 blue chip, με επίκεντρο των πιέσεων τις ΔΕΗ ΑΛΦΑ ΑΔΜΗΕ ΕΧΑΕ ΤΙΤC. Αλλά υπήρχε σχεδόν διαρκής διάθεση για αγορά θέσεων σε blue chip εκτός από τα τραπεζικά όπως της BIO ΟΛΠ ΟΠΑΠ ΜΠΕΛΑ.

Η αγορά εμφάνισε τάση διαφορετική με αυτή  που εμφάνιζαν τα ισχυρότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο μεγαλύτερο διάστημα. Καθώς η πορεία των βασικών δεικτών στις ξένες αγορές είχε μέτριες μεταβολές, με μόνιμα θετικό το πρόσημο ορισμένων. Εδώ, το διάγραμμα του ΓΔ αποτύπωσε κίνηση ημιτελούς από την δεξιά πλευρά V . Πάλι σήμερα έκανε αίσθηση το ενδιαφέρον για την ΔΕΗ με ημερήσιο τζίρο καθαρών συναλλαγών 19,4 εκατ. ευρώ. Ενώ ο ΔΤΡ εμφάνισε απώλειες -0,51%.  Οι αγορές της Ευρώπης  δεν αλλάζουν πρόσημο στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών και όλες βρίσκονται με κέρδη. Οι επενδυτές αδιαφόρησαν όταν διαπιστώθηκε η σταθεροποίηση της καθοδικής εικόνας στις αγορές της Νέας Υόρκης. Υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν πλέον ενιαία κριτήρια καθώς διαφέρουν οι ρυθμοί ανάπτυξης και οι πληθωριστικές πιέσεις στις ισχυρές οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι επενδυτές με μέτριο για την εποχή και χαμηλό για τη βδομάδα τζίρο, και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 918,06 από 920,52 μονάδες την προηγούμενη με μεταβολή -0,27% ή 2,46 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 61,040 από 77,625  εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 3,879 από 4,860 εκατ. ευρώ, και ο ΟΛΠ απασχόλησε 1,851 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 741.300 ευρώ, η ΦΡΛΚ 615.000  ευρώ, ΑΔΜΗΕ 257.582 ευρώ, ΕΥΔΑΠ 194.621 ευρώ, η ΙΚΤΙΝ τα 120.000 ευρώ, και ο ΟΛΘ  99.330 ευρώ.

Τη διακύμανση (7,81 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 14:11 και ήταν οι 913,11 από 919,19 μονάδες την Τρίτη, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 10:30 στην έναρξη της διαπραγμάτευσης  και ήταν οι 920,92 από 923,67 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 47 από 59 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 50 από 43 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 24 από 21. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,615 από 65,636 δις ευρώ την Τρίτη.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,27% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,09%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ κατέληξε την προηγούμενη στις 600,41 με απώλειες -0,78% με ανώτερο το επίπεδο των 606,82 μονάδων. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 592,00 μονάδων (-1,40%) και των 600,40 (-0,00%), βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 595,1 (-0,88%) και τελικά τον οδήγησαν στις 597,37 με απώλειες -0,51%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 10,205 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-1,61%) απασχόλησε 4,195 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,57%) 2,859 εκατ., η ΠΕΙΡ (0,00%) 1,725 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,73%) 1,405 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,21% στις 2212,80 από 2217,53 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  5,64 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,95%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η ελεγχόμενη πτώση έφερε αλλαγές στην έκθεση των traders  

Ήταν πολύ μικρές οι μεταβολές των ανοικτών θέσεων στα ΣΜΕ του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και μειωμένη η διάθεση για πράξεις στα δικαιώματα προαίρεσής του. Μόνο στα ΣΜΕ επί μετοχών είχαμε μια αξιοσημείωτη εκτίναξη του συναλλακτικού ενδιαφέροντος για τα ΣΜΕ της ΔΕΗ.

Στην  μεσαία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε θετικό πεδίο μερικά δευτερόλεπτα και από τις 10:31 σε αρνητικό μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,91 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 4,73 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2218,44 μονάδες, ήρθε στις 10:30, στο άνοιγμα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:18 και ήταν οι 2199,13 από 2217,4 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2212,80 από 2217,53 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,21% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 9,007 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 10/11.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 337 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2216,75 μονάδες, κατώτερο τις 2195,00 και τελευταίες πράξεις στις 2212,25, με κλείσιμο στις 2214,75 από 2219,50 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3658 από 3650. Επίσης άλλαξαν χέρια 24 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2208,25 μονάδες κατώτερο τις 2192,00 τελευταίες πράξεις στις 2208,25 και κλείσιμο στις 2210,75 από 2215,75 μονάδες και ανήλθαν στις 197 από 196 οι ανοικτές θέσεις. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι παρέμειναν χαμηλά. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου δεν εμφανίστηκε όγκος. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2300 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 598,00 από 601,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 7.

Από το σχόλιο του Νικόλα Πετράκη της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ ξεχωρίσαμε εκείνα που σχετίζονται με τη δυναμική των Τραπεζικών μετοχών.

Εμφανή κόπωση παρουσιάζει και ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει τραβήξει το “κουπί” τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και η τάση του ΔΤΡ παραμένει ανοδική, ο κλαδικός δείκτης έχει εισέλθει σε υπεραγορασμένα επίπεδα τιμών, εμφανίζοντας αρνητικές αποκλίσεις στα βραχυπρόθεσμα γραφήματα.

Διαγραμματικά ο δείκτης έκλεισε το πτωτικό “χάσμα” των 606 μονάδων της 10ης Μαΐου όπου και αποτελεί την μοναδική αντίσταση μέχρι τα ψηλά των 640 μονάδων. Σε περίπτωση διόρθωσης, στις 580 - 570 μονάδες εντοπίζεται το πρώτο “οχυρό” του εν λόγω δείκτη.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 3332 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,11 ευρώ και δημιουργήθηκαν 104.967 από 103.196 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 996 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,79 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 29.133 από 29.560.

Της ΕΥΡΩΒ με 678 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,959 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 27.636 από 27.664.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 75 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,46 ευρώ και 27.642 από 27.592 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 4321 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 340 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ, και τα 323 ΣΜΕ της ΦΡΛΚ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο αποκλειστικά στα 2.212 συμβόλαια για την ΤΕΝΕΡΓ, τα 1000 για τον ΟΤΕ, στα 500 συμβόλαια για TITC και στα 289 για τη ΔΕΗ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

“Συνεδρίαση κατοχύρωσης κερδών για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά την ήπια διορθωτική κίνηση των Διεθνών Αγορών. Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες δύο εβδομάδες υπήρξε μεγάλη υστέρηση του Χ.Α. σε σχέση με τους υπόλοιπους διεθνείς δείκτες, οι οποίοι κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά. Η ετεροχρονισμένη κίνηση του Χ.Α. έρχεται στην φάση που οι Ξένες Αγορές έχουν εισέλθει σε υπερ-αγορασμένες ζώνες τιμών και παρουσιάζουν διαγραμματική κόπωση.

Τεχνικά, η βραχυπρόθεσμη εικόνα του ΓΔ είναι θετική, με την υπέρβαση των 910 μονάδων να απελευθερώνει την Αγορά από την συσσώρευση των τελευταίων ημερών. Μεσοπρόθεσμα, η διπλή κορυφή στις 930 μονάδες αποτελεί τον φετινό στόχο, με την Αγορά να αδυνατεί να την ξεπεράσει ολόκληρο το διάστημα του 2021.

Κάνοντας ένα βήμα και κοιτάζοντας την “μεγάλη εικόνα”, η κρισιμότερη αντίσταση του ΓΔ εντοπίζεται στις 950 μονάδες, όπου διαμορφώνεται από τα ψηλά του 2015 και του 2020. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι 910 και 900 μονάδες αποτελούν τις κοντινότερες στηρίξεις της Αγοράς.

Εμφανή κόπωση παρουσιάζει και ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει τραβήξει το “κουπί” τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και η τάση του ΔΤΡ παραμένει ανοδική, ο κλαδικός δείκτης έχει εισέλθει σε υπερ-αγορασμένα επίπεδα τιμών, εμφανίζοντας αρνητικές αποκλίσεις στα βραχυπρόθεσμα γραφήματα. Διαγραμματικά ο δείκτης έκλεισε το πτωτικό “χάσμα” των 606 μονάδων της 10ης Μαΐου όπου και αποτελεί την μοναδική αντίσταση μέχρι τα ψηλά των 640 μονάδων. Σε περίπτωση διόρθωσης, στις 580 - 570 μονάδες εντοπίζεται το πρώτο “οχυρό” του εν λόγω δείκτη.

Κρίσιμο το ερχόμενο διήμερο για αρκετές Δεικτοβαρείς μετοχές της Ελληνικής Αγοράς. Αποκορύφωμα των ημερών αποτελεί η ανακοίνωση του MSCI σχετικά με την αναμενόμενη αναδιάρθρωση της 30/11, έχοντας στο επίκεντρο τις ΕΤΕ, ΔΕΗ και ΜΠΕΛΑ. Αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα ΕΛΠΕ και TITC, ενώ την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο της Αγοράς, ανακοινώνει τα αποτελέσματα εννεάμηνου και ο ΟΤΕ. Μία διόρθωση στις διεθνείς αγορές θα χαλάσει αναπόφευκτα τα σχέδια των αγοραστών, με τις αρνητικές ειδήσεις για τον πληθωρισμό να αναμένεται να επανέλθουν στην επικαιρότητα, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Αμερικανικού CPI Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (6,2% σε ετήσια βάση)”.

Σήμερα

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό πίεσαν τις ασιατικές μετοχές και ενίσχυσαν το δολάριο σήμερα, αφού τα στοιχεία από χθες έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1990 τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας την υπόθεση για ταχύτερη σύσφιξη της πολιτικής της Federal Reserve.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 8:50 υποχωρούσε -0,17% ενώ στο πρώτο μέρος υποχώρησε ως -0,85%, που ήταν αποτέλεσμα της διολίσθησης κατά -1,19% του δείκτη αναφοράς της Αυστραλίας που όμως στις 8:55 δική μας ώρα έπεφτε -0,57%.

Τα κινέζικα blue chip όμως ενώ αρχικά διολίσθησαν οριακά -0,09% στις 8:55 κερδίζει +1,61%.

Ο ιαπωνικός Nikkei αντιστάθηκε στην πτωτική τάση με άνοδο 0,59%, υποστηριζόμενος από την αδυναμία του γεν έναντι του ισχυρού δολαρίου και καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ανέβηκαν ελαφρά.

Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετράει το νόμισμα έναντι έξι σημαντικών αντιπάλων του, συμπεριλαμβανομένων του γεν και του ευρώ, κυμάνθηκε ακριβώς κάτω από το υψηλό που έφτασε την Τετάρτη στις 94,905, ένα επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Ιούλιο του περασμένου έτους.