Στο πεδίο της οικονομίας συγκρούονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, που διαβάζουν με εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο τους αριθμούς. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση εστιάζει στα θετικά μηνύματα από το μέτωπο της ανάπτυξης και έχει στα σκαριά ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «κύμα ακρίβειας» και κατηγορεί την κυβέρνηση πως αφήνει απροστάτευτα τα νοικοκυριά. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία της ανάπτυξης, που αναμένεται να είναι ισχυρότερη απο το 6,1%.. Ωστόσο στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι υφίστανται κίνδυνοι λόγω υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, που μπορεί να φρενάρουν τη σημαντική αναθεώρηση του ρυθμού ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό στο οικονομικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Στο πεδίο της οικονομίας συγκρούονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, που διαβάζουν με εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο τους αριθμούς. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση εστιάζει στα θετικά μηνύματα από το μέτωπο της ανάπτυξης και έχει στα σκαριά ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «κύμα ακρίβειας» και κατηγορεί την κυβέρνηση πως αφήνει απροστάτευτα τα νοικοκυριά.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία της ανάπτυξης, που αναμένεται να είναι ισχυρότερη απο το 6,1%. «Οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι ικανοποιητικοί και οδηγούν σε υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης για το 2021» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη του στη «Ν».
Ωστόσο στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι υφίστανται κίνδυνοι λόγω υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, που μπορεί να φρενάρουν τη σημαντική αναθεώρηση του ρυθμού ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό στο οικονομικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής και ανάλογα με την πορεία των τιμών είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων.
Ειδικά για τον πληθωρισμό η εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει ανοδική τάση και το επόμενο δίμηνο πιθανόν να περάσει το 4%. Ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως το ευρωπαϊκό φαινόμενο των ανατιμήσεων - που οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών- θα έχει παροδικό χαρακτήρα.
Το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ προχωρά κανονικά, ενώ με τον προϋπολογισμό θα περάσουν και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ (με προτεραιότητα στην ενίσχυση μικρών και μεσαίων ιδιοκτησιών). Παράλληλα έχει «κλειδώσει» διπλή ενίσχυση στον κατώτατο μισθό την επόμενη χρονιά, με την πρώτη αύξηση - της τάξης του 2% -να καταβάλεται τον Ιανουάριο.
Από εκεί και πέρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων αν συνεχιστεί το ευρωπαϊκό ράλι των αυξήσεων στην ενέργεια που οδηγεί σε ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά. Παράλληλα θολό είναι το τοπίο όσον αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, με την κυβέρνηση να απορρίπτει ένα νέο lockdown.
Στο θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία εστιάζει η κυβέρνηση, στέλνοντας μήνυμα αλλαγής σελίδας. «Η οικονομία μας, λοιπόν, αναπτύσσεται και αναπτύσσεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που περιμέναμε στην αρχή του χρόνου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση εστιάζει στις μειώσεις που έχουν γίνει στο φορολογικό πεδίο και στο «ψαλίδισμα» των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα υπογραμμίζει πως κατά την περίοδο της πανδημίας συνολικά διατέθηκαν 42 δισεκατομμύρια ευρώ για τη θωράκιση της υγείας, αλλά κυρίως για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζεται πως η χώρα αποτελεί προορισμό ξένων επενδύσεων. Παράλληλα γίνεται αναφορά σε μια σειρά σημαντικών κινήσεων που έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα στη ΔΕΗ. «Η Ελλάδα αλλάζει. Το φωνάζει το Ελληνικό, ο Ε65 ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει ως προς το βόρειο τμήμα του. Ο ΒΟΑΚ το μεγαλύτερο οδικό έργο στην Ευρώπη. Η εκτίναξη των υποδομών συνεχίζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Σε υψηλούς τόνους κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Το μήνυμα που εκπέμπεται από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως : το άλμα του πληθωρισμού - κατά 3,4% τον Οκτώβριο- επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει απροστάτευτη την κοινωνία απέναντι στο κύμα ακρίβειας.
Να σημειωθεί πως αίτημα να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα κατηγορεί την κυβέρνηση πως «αποφεύγει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων» και «απλά παρακολουθεί, καθησυχάζει και λαμβάνει μέτρα ανεπαρκή και αναποτελεσματικά».
Σήμερα με αφορμή την πορεία του πληθωρισμού η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Εφη Αχτσιόγλου σημειώνει ότι «ο κίνδυνος μίας νέας ανθρωπιστικής κρίσης είναι εδώ και ο υπεύθυνος γι’ αυτήν είναι γνωστός. Είναι ο ίδιος που αρνείται τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, αρνείται να ελέγξει τα καρτέλ στην αγορά ενέργειας, αρνείται να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και την εκχωρεί σε ιδιώτες, αρνείται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ. Δεν ξέρουμε, βέβαια, πόσο απασχολούν όλα αυτά τον κ. Μητσοτάκη.Για τον ίδιο, προφανώς, η ακρίβεια, όπως και η πανδημία, είναι υπό έλεγχο».
Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει και στην αγορά εργασίας, με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Νάσο Ηλιοπουλο να αναφέρεται σε μελέτη του Eurofound . Όπως σημειώνει η μελέτη «αποτυπώνει άλλη μία αρνητική πρωτιά της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και προσθέτει «με διαφορά καταγράφεται το χειρότερο αποτέλεσμα στο ποσοστό νέων που έμειναν άνεργοι μέσα στην πανδημία».