Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 19:10

Διεθνής απειλή το κραχ του real estate στην Κίνα

Συστημική και διεθνή απειλή διαμορφώνει πλέον το κραχ του real estate στην Κίνα, με τον κολοσσιαίο κλάδο ακινήτων και αστικής ανάπτυξης της χώρας να κλυδωνίζεται εκ βάθρων και με την αμερικανική Fed να προειδοποιεί ανοιχτά, για πρώτη φορά, για κίνδυνο διάχυσης της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την έντυπη έκδοση

Συστημική και διεθνή απειλή διαμορφώνει πλέον το κραχ του real estate στην Κίνα, με τον κολοσσιαίο κλάδο ακινήτων και αστικής ανάπτυξης της χώρας να κλυδωνίζεται εκ βάθρων και με την αμερικανική Fed να προειδοποιεί ανοιχτά, για πρώτη φορά, για κίνδυνο διάχυσης της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θρυαλλίδα

Η έκκληση της Kaisa -της τελευταίας από τις κινεζικές εταιρείες real estate που αθέτησε πληρωμή ομολόγου- για κρατική και τραπεζική στήριξη ήταν η θρυαλλίδα που οδήγησε χθες τα ομόλογα των κατασκευαστικών ομίλων της Κίνας σε ιστορική καθίζηση. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, η διοίκηση της Kaisa, σε κλειστή σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους ορισμένων εκ των μεγαλύτερων τραπεζικών και κατασκευαστικών ομίλων της χώρας, ζήτησε επείγουσα οικονομική στήριξη προκειμένου να ανταποκριθεί στις οφειλές της απέναντι στους ομολογιούχους, τους προμηθευτές και τους εργαζομένους της.

Πίεση στα ομόλογα

Η άμεση συνέπεια ήταν η κατακόρυφη πτώση στις τιμές των ομολόγων των κινεζικών ομίλων real estate - όχι μόνον της Kaisa και της Evergrande από την οποία ξεκίνησε προ διμήνου η κρίση, αλλά ακόμη και των πιο ισχυρών επιχειρήσεων του κλάδου όπως η R&F Properties και η China Vanke. Οι τιμές των ομολόγων και των δύο εταιρειών σημείωσαν χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία τους.

Το κύμα πανικού στις αγορές ήρθε λίγες ώρες αφότου η Fed είχε απευθύνει ασυνήθη και ευθεία προειδοποίηση ότι η κρίση στην αγορά real estate της Κίνας εγείρει πλέον παγκόσμιους κινδύνους.

«Με δεδομένο το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας, οι πιέσεις προς το χρηματοπιστωτικό της σύστημα μπορούν να διαχυθούν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ανεβάζοντας τους δείκτες ρίσκου και δημιουργώντας απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», επεσήμανε η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα στην έκθεσή της για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Σε όρους μεγέθους η Kaisa είναι μόλις 25η στη λίστα των μεγαλύτερων εταιρειών real estate της Κίνας, όμως μόνον η Evergrande την ξεπερνά σε υποχρεώσεις αποπληρωμών ομολόγων μέσα στο 2022. Το θρίλερ της κινεζικής αγοράς ακινήτων κρατά σε συναγερμό τις αγορές από τον Σεπτέμβριο, όταν έγινε και η πρώτη αθέτηση πληρωμής από την Evergrande, όμως οι αναλυτές επισημαίνουν πως το μεγάλο πρόβλημα πλέον είναι ότι ο κίνδυνος εξελίσσεται σε συστημικό. Ο διαχειριστής κεφαλαίων της ABRDN Βίκτορ Σάμπο επεσήμανε στο Reuters ότι πολλές κινεζικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων δύσκολα θα έχουν πια πρόσβαση στις αγορές, ενώ θολό παραμένει και το εάν, και ποιο ακριβώς, σχέδιο έχει η κυβέρνηση του Πεκίνου για τη διαχείριση της κρίσης.

Κατά τον Τζορτζ Μάγκνους, ερευνητή στο China Centre του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το χρέος εξελίσσεται στο μεγάλο πρόβλημα της Κίνας - ένα πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε περίοδο στασιμότητας η οποία θα επηρεάσει τόσο την κινεζική όσο και την παγκόσμια οικονομία. «Η κρίση χρέους στον κλάδο των ακινήτων είναι η μικρογραφία όσων συμβαίνουν στην ευρύτερη οικονομία της Κίνας, από την τοπική αυτοδιοίκηση έως τις μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις», τόνισε στο CNBC.

Η ΕΚΤ

Η κορύφωση του κινεζικού θρίλερ στο real estate έρχεται ταυτόχρονα με την εκτίναξη της ζήτησης ακινήτων στην Ευρώπη μετά την πανδημία, στην οποία στέκεται ιδιαίτερα στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο και η ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η ζήτηση για ακίνητα στην Ευρωζώνη θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, ανεβάζοντας τις τιμές και κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την απόκτηση στέγης για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Υποβάθμιση

Εντείνοντας την αγωνία για την κρίση ρευστότητας στο real estate της Κίνας, η Fitch υποβάθμισε χθες την Kaisa φέρνοντάς την στα όρια της αφερεγγυότητας. Ο διεθνής οίκος αιτιολόγησε την υποβάθμιση επικαλούμενος την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της κινεζικής εταιρείας, την προσπάθειά της να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, και το αδιευκρίνιστο χρέος του κλάδου διαχείρισης κεφαλαίων του ομίλου.