Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2007 13:52

Suzlon: Προσφορά 1,02 δισ. ευρώ για την απόκτηση της Repower

ΠΡΟΣΦΟΡΑ για την εξαγορά της γερμανικής κατασκευάστριας ανεμογεννητριών, Repower Systems AG αντί του ποσού του 1,02 δισ. ευρώ (1,33 δισ. δολ.), υπερβαίνοντας την προσφορά της Areva SA, έκανε η Suzlon Energy Ltd., μια ινδική εταιρεία παραγωγής ανεμογεννητριών και η κατασκευάστρια της Πορτογαλίας, Mota-Engil SGPS SA.

H Suzlon προσέφερε 126 ευρώ για κάθε μία μετοχή της Repower, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του γερμανικού σκέλους της ινδικής εταιρείας. Η Areva, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων, προσέφερε 105 ευρώ ανά μετοχή στις 5 Φεβρουαρίου για το 70% του μεριδίου στην Repower που δεν κατέχει.

Η προσφορά της Suzlon δεν απαιτεί μίνιμουμ ποσοστιαίο όριο των μετοχών της Repower. Η προσφορά της κρατικής εταιρείας της Γαλλίας, Areva, εξαρτάται από την απόκτηση μεριδίου πλέον του 50%.

Η Areva με έδρα το Παρίσι, που κατέστη επενδυτής της Repower το 2005 σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το δίκτυο της εταιρείας κοινής ωφελείας για να αυξήσει τις πωλήσεις ανεμογεννητριών. Η γερμανική εταιρεία, έχει δραστηριότητες στη Γαλλία και αλλού στην Ευρώπη και σχεδιάζει να επεκταθεί στην Κίνα, την Ινδία και τη Βόρειο Αμερική.

Η αύξηση της ζήτησης κατέστησε την Repower, την τρίτη σε μέγεθος εταιρείας κατασκευής ανεμογεννητριών της Γερμανίας, μετά την

Vestas Wind Systems A/S και την Enercon, με κέρδη εννεαμήνου ύψους 1 εκατ. ευρώ, από ζημίες 8,3 εκατ. ευρώ, την προηγούμενη χρήση.