Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2007 14:16

ΥΠΕΧΩΔΕ: Οι όροι της σύμβασης για την υποθαλάσσια δεν εμποδίζουν τα έργα του Μετρό

Οι όροι της σύμβασης παραχώρησης για την υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης δεν εμποδίζουν την κατασκευή και λειτουργία του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, διευκρινίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με τους όρους της σύμβασης.

Όπως επισημαίνεται, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, στη χθεσινή του ομιλία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής υπογράμμισε ότι η σύμβαση της υποθαλάσσιας αρτηρίας δεν προβλέπει απαγορεύσεις στην κατασκευή έργων του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, αλλά υπάρχουν κάποιες προβλέψεις για τον χρόνο λειτουργίας του που δεν δημιουργούν απολύτως κανένα πρόβλημα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπουργείο:

1. Στα 5 πρώτα χρόνια από την έναρξη της παραχώρησης, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2007 (και όχι από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας) μπορούν να λειτουργούν 12 χιλιόμετρα ΜΕΤΡΟ. Όπως σημειώνεται, σήμερα κατασκευάζονται 9,6 χιλιόμετρα ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη τα οποία θα ολοκληρωθούν το 2012. Επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

2. Μετά τα 5 χρόνια, δηλαδή μετά τον Μάρτιο του 2012, μπορούν να λειτουργούν 20 χιλιόμετρα ΜΕΤΡΟ. Δηλαδή μπορούν να λειτουργήσουν και οι επεκτάσεις προς Σταυρούπολη και Καλαμαριά που δεν ξεπερνούν τα 10 χιλιόμετρα.

3. Μετά τα 10 χρόνια, δηλαδή μετά τον Μάρτιο του 2017, μπορούν να λειτουργούν 30 χιλιόμετρα ΜΕΤΡΟ.

«Είναι συνεπώς ξεκάθαρο ότι οι όροι της Σύμβασης Παραχώρησης για την Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζουν την κατασκευή και λειτουργία του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και του προγράμματος επεκτάσεών του», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ.