Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2007 17:12

Δυνατότητες συνεργασίας με Ινδία στην ενέργεια, τα ναυτιλιακά και την ανάληψη έργων

Στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης των κειμένων συμφωνιών προχώρησαν στο Νέο Δελχί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης με τον υπουργό Οικονομικών της Ινδίας Π. Σινταμπαράμ, και τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Καμάλ Νατ. Η μία αφορά την αποφυγή διπλής φορολογίας και η άλλη την προώθηση των επενδύσεων.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για την αύξηση των οικοδομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Οπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες για την αύξηση των εξαγωγών δομικών υλικών και σημαντικής βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Ινδίας στην ανάληψη έργων.

Οπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, για το ναυτιλιακό κλάδο υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον, διότι η ελληνική ναυτιλία συμμετέχει σημαντικά στο διαμετακομιστικό εμπόριο της Ινδίας.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στην ενέργεια, υπάρχουν δυνατότητες μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ινδία, ενώ παράλληλα διανοίγονται ευκαιρίες για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας, αιολικών πάρκων και βιοκαυσίμων.

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας - Ινδίας, όπως και η δυνατότητα αεροπορικής σύνδεσης Λονδίνου - Αθήνας - Ινδίας.

Χωρίς να έχουν καθοριστεί ακόμη ημερομηνίες, αναμένεται η επίσκεψη του προέδρου της Ινδίας κ. Αμπντούλ Καλάμ και επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην Ινδία. Επίσης εντός του 2007, θα επισκεφθούν την Ινδία, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας και η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πετραλιά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ