Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2007 08:47

Σε επίπεδα ρεκόρ η υποχώρηση του γιέν έναντι του ευρώ

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ έναντι του ευρώ, υποχώρησε το ιαπωνικό γιέν, καθώς οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες στον κόσμο, G7, σταμάτησαν να λένε ότι η αδυναμία του νομίσματος αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Το νόμισμα διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Εσεν της Γερμανίας δεν κατάφεραν να πείσουν τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να ζητήσουν την ισχυροποίησή του. Το γιέν υποχώρησε επίσης έναντι του δολαρίου της Ν. Ζηλανδίας και της βρετανικής λίρας, καθώς οι επενδυτές στην Ιαπωνία, όπου τα επιτόκια βρίσκονται στο 0,25%, επεδίωξαν υψηλότερες αποδόσεις από επενδύσεις στο εξωτερικό.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 158,75 έναντι του ευρώ στις 2 μ.μ. στη Σιγκαπούρη, από 158,31 στις 9 Φεβρουαρίου στη Ν. Υόρκη και άγγιξε τα 158,99, τα χαμηλότερα επίπεδα από την υιοθέτηση του ευρώ το 1999. Εναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το γιέν υποχώρησε στα 121,93 από 121,71 στις 8 Φεβρουαρίου έναντι των 122,19 στις 29 Ιανουαρίου, τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το γιέν θα κυμανθεί από 118,50 και 123 έναντι του δολαρίου για το υπόλοιπο του Φεβρουαρίου.

Tο ουόν της Ν. Κορέας οδήγησε χαμηλότερα τα ασιατικά νομίσματα καθώς εικάζεται ότι οι Κεντρικές Τράπεζες της περιφέρειας θα πουλήσουν για να προστατέψουν τους εξαγωγείς, μετά την υποχώρηση του γιέν. Το δολάριο της Ταϊβάν διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών. Το γιουάν της Κίνας υποχώρησε τα μέγιστα μέσα σε έναν μήνα, μετά τη δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Zhou Xiaochuan, ότι ο ρυθμός ανόδου είναι ο κατάλληλος, καταδεικνύοντας ότι η Κίνα είναι απίθανο να επιτρέψει την ταχύτερη άνοδο του νομίσματός της.