Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2007 10:13

Hindalco: 11,6% η πτώση των μετοχών μετά την εξαγορά της Novelis

ΑΠΩΛΕΙΕΣ έως 11,6%, σημείωσαν οι μετοχές της Hindalco Industries Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αλουμινίου της Ινδίας, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι τα οικονομικά της εταιρείας ενδέχεται να πιεστούν μετά τη συμφωνία εξαγορά της Novelis Inc., αντί ποσού πλέον των 3,4 δισ. δολ. σε μετρητά.

Χθες η Hindalco Industries με έδρα το Μουμπάϊ, προσέφερε 44,93 δολ. ανά μετοχή για την εταιρεία παραγωγής φύλλων αλουμινίου Novelis, που εδρεύει στην Ατλάντα των ΗΠΑ, 17% περισσότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της στις 9 Φεβρουαρίου. Η ινδική εταιρεία θα απορροφήσει το έλλειμμα 2,4 δισ. δολ. της Novelis καθ θα αντλήσει περαιτέρω 2,8 δισ. δολ. του ελλείμματος για να χρηματοδοτήσει την προτεινόμενη εξαγορά.

Οι εταιρείες της Ινδίας εξαγοράζουν ανταγωνίστριές τους στο εξωτερικό καθώς προσπαθούν να επεκταθούν μετά την ισχυρή αύξηση των κερδών σε μία οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό 9% ετησίως. Ωστόσο, ακόμη επικρατεί ανησυχία μεταξύ των επενδυτών και των αναλυτών, ότι οι εταιρείες, όπως η Hindalco ενδέχεται να καταβάλλουν πολλά περισσότερα, καθώς ψάχνουν για νέες δραστηριότητες εκτός της τοπικής αγοράς.

Οι μετοχές της Hindalco υποχώρησαν έως 20,1 ρουπίες, φθάνοντας στις 153,15 ρουπίες η μία στο Χρηματιστήριο της Βομβάης και στις 10:22 π.μ., τοπική ώρα, διαπραγματεύθηκαν στις 155 ρουπίες η μία. Το δωδεκάμηνο έως τις 9 Φεβρουαρίου οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 5,6% έναντι ανόδου 8,3% των 40 μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον Bloomberg Asia Pacific Mining Index.

Η προσφορά της Hindalco για τη Novelis θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά στο εξωτερικό από ινδική εταιρεία, μετά την συμφωνία της Tata Steel Ltd. να εξαγοράσει τη μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία χάλυβα, Corus Group Plc, αντί 12 δισ. δολ. τον μήνα που πέρασε. Την επόμενη ημέρα πουη Tata κέρδισε τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την Corus, οι μετοχές της υποχώρησαν έως 12,9%.