Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2007 13:47

Aπώλειες του αργού πετρελαίου

ΑΠΩΛΕΙΕΣ σημείωσε το αργό πετρέλαιο καθώς εικάζεται ότι οι προμήθειες από τον ΟΠΕΚ και τις άλλες χώρες παραγωγής είναι αρκετές για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση που προκλήθηκε από το κύμα ψύχους που έπληξε τις ΗΠΑ.

Οι θερμοκρασίες στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, όπου καταναλώνεται το 80% του πετρελαίου στη χώρα, θα είναι κάτω από το φυσιολογικό έως τις 21 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του National Weather Service. Τα αποθέματα του διυλισμένου καυσίμου, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ, είναι 7,9% υψηλότερα από το μέσον όρο πενταετίας, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας της χώρας.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου υποχώρησε έως 1,04 δολ., ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 58,85 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 11:05 π.μ. στο Λονδίνο – τοπική ώρα – διαπραγματεύθηκε στα 59,14 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο στα 59,89 δολ. το βαρέλι στις 9 Φεβρουαρίου, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 29 Δεκεμβρίου.

Ο ΟΠΕΚ, παραγωγός του 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, εκτιμά ότι οι αγορές θα έχουν περισσότερες προμήθειες, κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του επικεφαλής του τμήματος ερευνών του Οργανισμού, Hasan Qabazard.

Οι 12 χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν στις 15 Μαρτίου στη Βιέννη για να αποφασίσουν εάν θα μειώσουν και άλλο την παραγωγή τους. Ηδη ο Οργανισμός έχει συμφωνήσει να μειώσει την παραγωγή κατά 1,7 εκατ. βαρέλι ημερησίως, σε δύο φάσεις, προκειμένου να περιορίσει την υποχώρηση των τιμών του. Η δεύτερη μείωση άρχισε αυτόν τον μήνα. Στη Ν. Υόρκη το πετρέλαιο υποχώρησε 25% από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στα οποία είχε αναρριχηθεί τον Ιούλιο του 2006.

Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να μην χρειαστεί να μειώσει και άλλο την παραγωγή του εάν οι τιμές διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al- Naimi, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.

Η τιμή του καλαθιού του ΟΠΕΚ, ο μέσος όρος των 11 ειδών πετρελαίου που παράγουν οι χώρες-μέλη του, αυξήθηκε 1,47 δολ., φθάνοντας στα 54,99 δολ. το βαρέλι στις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Το μπρεντ για παράδοση Μαρτίου, υποχώρησε έως 1,05 δολ., ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 57,96 δολ. το βαρέλι σήμερα στο ICE Futures του Λονδίνου και στις 11:09 π.μ., τοπική ώρα, διαπραγματεύθηκε στα 58,17 δολ. το βαρέλι.

Η Saudi Aramco, η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο, θα αυξήσει τις προμήθειες στα διυλιστήρια της Ασίας τον Μάϊο, εξάγοντας μόλις 7% λιγότερο από τα κλεισμένα συμβόλαια, έναντι μείωσης έως 14% τον Φεβρουάριο.

Την εβδομάδα που πέρασε, η Occidental Petroleum Corp., η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών των ΗΠΑ, είπε ότι η παραγωγή της στο Elk Hills στην Καλιφόρνια, θα αρχίσει πάλι σε λίγες ημέρες. Πυρκαγιά στις 8 Φεβρουαρίου προκάλεσε διαρροή αερίου, με αποτέλεσμα την αναστολή της παραγωγής.

Πριν από το ατύχημα το Elk Hills παρήγαγες περίπου 70.000 βαρέλια πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου και 280 κυβικά πόδια αερίου, ίσα με 116.666 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με την Occidental.