Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2007 18:16

Πρότυπο ναυτιλιακό κέντρο η λιμενοβιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας – Κερατσινίου

Πρόγραμμα ανάπλασης της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας – Κερατσινίου, συνολικής έκτασης 640 στρεμμάτων, και τη μετατροπή της σε πρότυπο ναυτιλιακό κέντρο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, μετά από σύσκεψη που είχαν με τους δημάρχους της περιοχής, το διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου και τους φορείς-ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου χώρου.

Όπως είπε ο κ. Σουφλιάς, η ανάπλαση θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση μετά από διεθνή διαγωνισμό, ενώ ο συντελεστής δόμησης καθορίστηκε στον υπό ανάπλαση χώρο στο 0,6% από το 2,2% που ισχύει σήμερα. Ο κ. Σουφλιάς διευκρίνισε ότι οι όροι δόμησης που θα καθορίσει η μελέτη θα ισχύσουν για όλους τους ιδιοκτήτες ασχέτως εάν συμφωνήσουν να συμμετάσχουν τώρα ή αργότερα. Όπως επίσης είπε, δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι άδειες χρήσης των διυλιστηρίων που υπάρχουν στην περιοχή.

Όπως εξήγησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ από τα 640 στρέμματα τα 300 θα είναι υπαίθριοι, κοινόχρηστοι χώροι (πράσινο, πάρκα, πλατείες κλπ). Συνολικά, το πράσινο θα φτάσει τα 400 με 450 στρέμματα. Στον υπό ανάπλαση χώρο θα κατασκευαστούν κτίρια με σύγχρονες προδιαγραφές με συντελεστή 0,6%, γήπεδα, κλπ αλλά και κατοικίες. Παράλληλα θα αναπλαστεί όλο το νότιο μέτωπο της έκτασης προς την παραλία ώστε να έχουν πρόσβαση οι κάτοικοι των περιοχών της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου.

Όπως εκτίμησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, το ύψος της επένδυσης θα προσεγγίσει το ένα δισ. ευρώ. Οι δύο υπουργοί έκαναν λόγο για ένα από τα καλύτερα και σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα που θα δημιουργηθεί στην περιοχή και θα συμβάλλει στη συνολική αναβάθμιση του λιμανιού. «Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα στον Πειραιά και ευρύτερα στο λεκανοπέδιο», είπε ο κ. Σουφλιάς, και ο κ. Κεφαλογιάννης συμπλήρωσε ότι «φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι ο Πειραιάς να αποτελέσει ένα πρότυπο ναυτιλιακό κέντρο», ενώ όπως είπε, για τα σχέδια της ανάπλασης ενημέρωσε το πρωί και τον πρωθυπουργό .

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έκανε επίσης λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τα έργα του Πειραιά και την ανάπτυξη του λιμανιού, γεγονός που διαπίστωσε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε αραβικές χώρες.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργείων με τους φορείς θα προχωρήσουν ούτως ώστε μέσα σε ενάμιση χρόνο να βρεθεί ο επενδυτής και να προχωρήσουν τα έργα

Όλοι οι φορείς (υπουργεία, δήμοι, Εθνική Τράπεζα, ΑΓΕΤ, BP και άλλοι ιδιοκτήτες του χώρου) συμφώνησαν ότι πρέπει το σχέδιο να προχωρήσει και όπως υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς οι όποιες διαφωνίες - επιφυλάξεις υπάρχουν, θα ξεπεραστούν. Συγκεκριμένα ο δήμος Δραπετσώνας έθεσε θέμα με το συντελεστή δόμησης, ενώ οι ιδιοκτήτες της BP που κατέχουν τα 47 από τα 640 στρέμματα, υποστήριξαν ότι η εταιρεία θα ζημιωθεί από τη μεταφορά του διυλιστηρίου, ωστόσο διαφάνηκε διάθεση συνεργασίας.