Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2007 07:22

Ελαφρά διαφροποίηση του αργού

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά τη χθεσινή του υποχώρηση, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν τέλος του ψυχρού καιρού στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και ο ΟΠΕΚ σηματοδότησε ότι ενδέχεται να μην απαιτείται περαιτέρω μείωση της παραγωγής.

Το πετρέλαιο υποχώρησε 3,5% χθες, καθώς προβλέπεται ότι οι θερμοκρασίες στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη περιφέρεια κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης της χώρας, θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα την επόμενη εβδομάδα. Η προσφορά και η ζήτηση θα ισορροπήσουν και νέα μείωση της παραγωγής ενδέχεται να μην χρειαστεί όταν ο ΟΠΕΚ συνεδριάσει στις 15 Μαρτίου στη Βιέννη, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του επικεφαλής ερευνών του Οργανισμού, Hasan Qabazard.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου, διαπραγματεύθηκε στα 57,89 δολ. το βαρέλι, 8 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 12:18 μ.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν 2,08 δολ. στα 57,81 δολ. το βαρέλι χθες, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τις 11 Ιανουαρίου. Αγγιξαν τα 60.80 δολ. στις 9 Φεβρουαρίου, τα υψηλότερα η μιας ημέρας από τις 3 Ιανουαρίου, πριν καταρρεύσουν αργότερα κατά τη συνεδρίαση.

Ο ΟΠΕΚ που αντλεί περίπου 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, συμφώνησαν αυτόν τον μήνα να προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο μείωσης της παραγωγής – συνολικά κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως – απόφαση που έλαβε πέρυσι, μετά τον ήπιο καιρό στην Ευρώπη και τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, που μείωσε τη ζήτηση και αύξησε τα αποθέματα.

Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα έχουν μεγαλύτερες κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως προμήθειες το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που είναι φυσιολογικό για την περίοδο, είπε ο Qabazard μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαρτίου, που λήγουν σήμερα, βρισκόταν στα 56,81 δολ. το βαρέλι, 21 σεντς υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures, στις 11:57 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Απριλίου βρισκόντουσαν στα 57,62 δολ. το βαρέλι, 24 σεντς υψηλότερα στις 12:04 μ.μ.

Το πετρέλαιο άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα 20 μηνών των 49,90 δολ. το βαρέλι στις 18 Ιανουαρίου. Οι τιμές του ανέκαμψαν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο κύμα ψύχους έπληξε τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, αυξάνοντας τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι θερμοκρασίες στα βορειοανατολικά της χώρας θα επιστρέψουν κατά πάσα πιθανότητα στο φυσιολογικό για την εποχή επίπεδα, γύρω στις 21 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Earthsat Energy Weather της MDA Federal Inc. Στο μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας θα επικρατήσουν υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες την εβδομάδα που λήγει στις 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη του National Weather Service.

Αυριανή έκθεση του υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ, ενδέχεται να δείξει ότι τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν 2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας άνοδο για ένατη συνεχόμενη φορά, όπως προέβλεψαν 10 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Τα αποθέματα διατηρήθηκαν στα 227,2 εκατ. βαρέλια στις 2 Φεβρουαρίου, 4,5% υψηλότερα του μέσου όρου πενταετίας για την περίοδο.

Τα αποθέματα του αργού πιθανόν αυξήθηκαν κατά 600.000 βαρέλια, σύμφωνα με την έρευνα. Την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα διατηρήθηκαν στα 324,5 εκατ. βαρέλια, 9,8% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας.