Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2021 17:00

Νέο πλαίσιο για ώθηση των στρατηγικών επενδύσεων

Ένα άλμα ως προς την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα προσδοκά και επιθυμεί η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, καθώς η αύξηση του αριθμού τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης στην οικονομία και τη δημιουργία πολλών νέων, «βιώσιμων» θέσεων εργασίας. Για να επιτευχθεί αυτό, πέρα από τη γενικότερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σημαντική συμβολή εκτιμάται ότι θα έχει και το νέο πλαίσιο που διαμόρφωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο αναμένεται σύντομα να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Ένα άλμα ως προς την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα προσδοκά και επιθυμεί η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, καθώς η αύξηση του αριθμού τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης στην οικονομία και τη δημιουργία πολλών νέων, «βιώσιμων» θέσεων εργασίας.

Για να επιτευχθεί αυτό, πέρα από τη γενικότερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σημαντική συμβολή εκτιμάται ότι θα έχει και το νέο πλαίσιο που διαμόρφωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το οποίο αναμένεται σύντομα να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Παρότι οι στρατηγικές επενδύσεις -λόγω του μεγέθους- κρίνονται καθοριστικές για την οικονομία της χώρας, εντούτοις η πολυετής ύφεση επέφερε μια επενδυτική ανασφάλεια, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος για την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων, ειδικότερα από το 2011 έως και τα μέσα του 2019 όπου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4608/2019 (Απρίλιος 2019), να καταμετρώνται ετησίως στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Γι’ αυτό και το νέο πλαίσιο περιέχει σημαντικές διευκολύνσεις σε σχέση με τον νόμο του 2019 και θα παρέχεται ως κίνητρο σε ορισμένες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων και η κεφαλαιακή ενίσχυση.

Δηλαδή προβλέπεται η παροχή ενισχύσεων με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης της χρηματοδοτικής μίσθωσης, καθώς και η επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Αυτή η πρόνοια αφορά τις «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας».

Υπενθυμίζουμε ότι έως σήμερα οι στρατηγικές επενδύσεις ενισχύονται με φορολογικά κίνητρα (φορολογικές απαλλαγές), με τη σταθεροποίηση του φορολογικού για 12 έτη, τη διευκόλυνση στη χωροθέτηση και την ταχεία αδειοδότηση.

Με το νέο πλαίσιο, όλες αυτές οι μορφές ενισχύσεων θα διατηρηθούν και η απόδοσή τους θα βελτιωθεί. Ωστόσο, η βασική διαφορά είναι η πρόβλεψη για την παροχή ενισχύσεων σε κεφάλαιο.

Οι επιδόσεις από το 2011

Από το 2011 έχουν ενταχθεί συνολικά στους νόμους στρατηγικών επενδύσεων (ν. 3894/2010 και ν.4608/2019) 45 έργα και έχουν δημιουργηθεί 6.619 νέες θέσεις εργασίας.

Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών ανέρχεται σε 9.054.767.431 ευρώ και προέρχονται κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και αναψυχής, της ενέργειας, αλλά και της βιομηχανίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα έργα των Piritium και Spes Solaris Solar Concept, Loyal world για την τουριστική ανάπτυξη της Ίτανος Γαία, της Mirum, της Dolphin Capital, του ομίλου Λεπτού για το έργο CostaNopia στην Κρήτη, της Vodafone για τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, του ομίλου Βιοχάλκο για έργο σύνθετης ανάπτυξης κ.ά.

Από το σύνολο των 45 έργων, τα 19 είναι με τον νέο νόμο (Ν. 4608/2019). Τα έργα αυτά έχουν προϋπολογισμό 7.137.192.265 ευρώ και δημιουργούν 1.779 νέες θέσεις εργασίας.

Το τρέχον έτος έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα 6 έργα, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πιο παραγωγικό έτος ως προς την έγκριση στρατηγικών επενδύσεων είναι το 2020, κατά το οποίο εγκρίθηκαν 14 στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 3.226.070.405 ευρώ.

Το νέο πλαίσιο

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η βελτίωση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου περί στρατηγικών επενδύσεων επιτυγχάνεται με την τροποποίηση των διατάξεων του ν. 4608/2019, καθώς και με την ενοποίηση των διατάξεων των δύο βασικών νομοθετημάτων περί στρατηγικών επενδύσεων του ν. 4608/2019 και του ν. 3894/2010.

Σημειώνεται ότι οι βελτιωτικές τροποποιήσεις που έγιναν με τον ν. 4608/2019 περιλαμβάνονται στο νέο ενιαίο νομοθετικό κείμενο των στρατηγικών επενδύσεων.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι με την ενοποίηση των παραπάνω διατάξεων των δύο νόμων, δηλαδή του ν. 4608/2019 και του ν. 3894/2010, σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο διασφαλίζεται η απαραίτητη σαφήνεια περί του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου περί στρατηγικών επενδύσεων και αίρεται η παράλληλη ισχύς των δύο ως άνω νομοθετημάτων, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις προέβλεπαν διαφορετική ρύθμιση επί των ιδίων ζητημάτων, προκαλώντας σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου στους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές.

Νέες κατηγορίες

Οι βασικές τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων περιλαμβάνουν νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων που προωθούν σύγχρονους τομείς της οικονομίας, την εισαγωγή κεφαλαιακών κινήτρων πέραν των προβλεπόμενων φορολογικών σε ειδική κατηγορία στρατηγικών επενδύσεων, όπως άλλωστε προαναφέρθηκε, καθώς και ειδικές προβλέψεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων.