Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2007 10:25

Alcoa: Ανοδος των μετοχών μετά το δημοσίευμα για εξαγορά της

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές της Alcoa Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο, μετά το δημοσίευμα που ανέφερε ότι η BHP Billiton Ltd. και η Rio Tinto Group, σχεδιάζουν να κάνουν προσφορές για την εξαγορά της.

Η BHP, η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο και η Rio, κάνουν μεμονωμένα σχέδια για προσφορά 40 δισ. δολ. της Alcoa, με έδρα τη Ν. Υόρκη, ανέφερε δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, επικαλούμενο πηγές. Οι τρεις εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν σήμερα το δημοσίευμα. Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται στην κατασκευή κυτίων αναψυκτικών, αεροσκαφών και μερών αυτοκινήτων.

Η ζήτηση για εμπορεύματα, όπως αλουμίνιο, από την Κίνα, ώθησε σε επίπεδα ρεκόρ τα κέρδη της BHP και της Rio,, οι οποίες αυτόν τον μήνα είπα ότι συνεχίζουν να ψάχνουν για πιθανές εξαγορές. Το πενταετές ράλι των τιμών των μετάλλων, ώθησε πάνω από τα 175 δισ. δολ. τις εξαγορές και τις προτάσεις για συγχωνεύσεις πέρυσι στον κλάδο των μεταλλουργιών.

Οι μετοχές της Alcoa, που διαπραγματεύονται 11 φορές των προβλεπομένων κερδών της, σημείωσαν άνοδο 3,07 δολ., ποσοστό 9,3%, φθάνοντας στα 35,97 δολ. η μία κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Την τελευταία φορά που οι μετοχές της σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο κατά την κανονική διαπραγμάτευσή τους ήταν στις 22 Δεκεμβρίου του 2000, όταν σημείωσαν άνοδο 9,6%. Η απόδοση των ομολόγων 6% της Alcoa, λήξης τον Ιανουάριο του 2012, σημείωσε άνοδο 7 μονάδες βάσης, στο 5,46%.

Οι μετοχές της Alumina, με έδρα τη Μελβούρνη, συνεργάτιδας της Alcoa στη μεγαλύτερη παραγωγή αλουμίνας στον κόσμο, αυξήθηκαν 40 σεντς, ποσοστό 5,9%, φθάνοντας στα 7,23 δολ. Αυστραλίας η μία στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας στις 4:10 μ.μ. στο Σύδνεϋ (τοπική ώρα) κατά το τέλος της συνεδρίασης. Με απώλειες έκλεισαν οι μετοχές της BHP και της Rio.

To αλουμίνιο για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 3 δολ., ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 2.710 δολ. ο μετρικός τόνος στο London Metal Exchange (LME) στις 3:59 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ. Το μέταλλο έχει υποχωρήσει 13% από την αναρρίχησή του στα υψηλότερα επίπεδα 19 ετών, τον περασμένο Μάϊο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική OAO Russian Aluminium, γνωστή και ως Rusal, απέσπασε αυτόν τον μήνα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αγοράσει την OAO Sual Group, για να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία αλουμινίου στον κόσμο από πλευράς παραγωγής. Η Rusal συμφώνησε τον Οκτώβριο να αγοράσει τη Sual καθώς και περιουσιακά στοιχεία της ελβετικής Glencore International AG, σε μια συμφωνία ύψους 30 δισ. δολαρίων.