Η αλματώδης άνοδος των κρουσμάτων της πανδημίας έφερε νέα μέτρα, ενώ δεν λείπουν και οι εισηγήσεις για πιο δραστικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση σε αυτή τη χρονική συγκυρία εστιάζει στην τήρηση των μέτρων και εξακολουθεί να απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για νέο lockdown. Ωστόσο οι ειδικοί «βλέπουν» ακόμα και 10.000 κρούσματα ημερησίως, ενώ μεγάλο ζητούμενο είναι οι αντοχές του συστήματος υγείας κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Η αλματώδης άνοδος των κρουσμάτων της πανδημίας έφερε νέα μέτρα, ενώ δεν λείπουν και οι εισηγήσεις για πιο δραστικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση σε αυτή τη χρονική συγκυρία εστιάζει στην τήρηση των μέτρων και εξακολουθεί να απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για νέο lockdown. Ωστόσο οι ειδικοί «βλέπουν» ακόμα και 10.000 κρούσματα ημερησίως, ενώ μεγάλο ζητούμενο είναι οι αντοχές του συστήματος υγείας κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Αύριο κάνει «πρεμιέρα» ένα νέο πακέτο μέτρων και πλέον οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα η είσοδος των ανεμβολίαστων σε δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης θα γίνεται μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR τεστ.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση εστιάζει στο «τρίπτυχο» : ενίσχυση του συστήματος υγείας, αυστηροποίηση των ελέγχων και αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών. Στόχος παραμένει να μην ληφθούν οριζόντια μέτρα, καθώς θεωρείται πως δεν μπορεί να επιβληθούν περιορισμοί σε όσους πολίτες έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία»
«Δεν τίθεται θέμα ούτε τοπικών ούτε γενικών lockdown» επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από τη Λάρισα, που βρέθηκε λόγω της έξαρσης της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα τόνισε πως « όποιος περιορισμός υπάρξει θα είναι στη φιλοσοφία που υπάρχει και τώρα, δηλαδή θα περιορίζονται οι δραστηριότητες για όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν»
Πάντως τα αρνητικά «ρεκόρ» των κρουσμάτων φαίνεται πως οδηγούν σε αύξηση του αριθμού των πολιτών, που ετοιμάζονται να κάνουν την πρώτη δόση. Ειδικότερα στις 2 Νοεμβρίου είχαν κλειστεί 19.000 πρώτα ραντεβού, ενώ τις επόμενες ημέρες ο αριθμός εκτοξεύτηκε πάνω από τις 25.000. Μάλιστα χθες καταγράφηκε νέα αύξηση και έφτασαν τις 29.872 τα πρώτα ραντεβού για εμβολιασμό.
Το plan b της επόμενης ημέρας
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο να κάνουν και τρίτη δόση όσοι πολίτες είχαν κάνει τις πρώτες δύο, ώστε να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ανοσία του οργανισμού τους.
Να σημειωθεί πως από σήμερα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τα άτομα άνω των 18 ετών. Προϋπόθεση για τη χορήγησή της είναι να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης όσον αφορά τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.
Μάλιστα έχει ανοίξει μια συζήτηση για το αν θα πρέπει να γίνει και τρίτη δόση μετά το εξάμηνο για να διατηρούν οι πολίτες το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για το θέμα αυτό αναμένονται αποφάσεις το επόμενο διάστημα, καθώς φαίνεται πως τα σοβαρά περιστατικά COVID σε εμβολιασμένους αφορούν κυρίως όσους είχαν κάνει το εμβόλιο πριν από αρκετούς μήνες (δηλαδή είχε παρέλθει το εξάμηνο).
Την ίδια στιγμή υπάρχουν εισηγήσεις ειδικών για περιορισμούς στο ωράριο κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες στις περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο. Ωστόσο όπως ήδη αναφέρθηκε η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε οριζόντιες λύσεις αλλά έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού.
Να σημειωθείς εδώ πως ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Τάκης Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως «κανείς δεν θέλει lockdown», ούτε ο ίδιος το εισηγείτο. Ωστόσο υπογράμμισε πως πρέπει να μην τίθενται με απόλυτο τρόπο ορισμένα πράγματα, καθώς ο απόλυτος λόγος «δεν θα γίνει ποτέ» είναι σα να λέει «τελειώσαμε».
Πάντως οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως η κατάσταση στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται. Το πρόβλημα είναι εντονότερο
στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι αρκετά χαμηλότερη από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη. Για παράδειγμα στη Ρουμανία (με ποσοστό εμβολιασμού γύρω στα 35%) και στη Βουλγαρία (με ποσοστό εμβολιασμού γύρω στο 20% ) υπάρχουν δραματικές εικόνες που θυμίζουν προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.