Τη διατήρηση των επιφυλάξεων για το μέλλον των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχικών αξιών υπογράμμισε κύρια, η διατήρηση πολύ χαμηλών ρυθμών συναλλαγών ακόμα και τη μέρα της συντονισμένης, σε παγκόσμια κλίμακα, επιστροφής της διάθεσης για ρίσκο.
Τη διατήρηση των επιφυλάξεων για το μέλλον των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχικών αξιών υπογράμμισε κύρια, η διατήρηση πολύ χαμηλών ρυθμών συναλλαγών ακόμα και τη μέρα της συντονισμένης, σε παγκόσμια κλίμακα, επιστροφής της διάθεσης για ρίσκο.
Ήταν αναμενόμενη η δυναμική της συσσώρευσης που τονίστηκε από τους κάτω των 60 εκατ. ευρώ τζίρους και τα στενά ανά μέρα εύρη διακύμανσης του μέσου όρου. Οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών που προέτρεπαν τους επενδυτές να κρατήσουν μικρό καλάθι, έναντι των προσδοκιών που γεννούσαν τα κέρδη και η διαρκής εγγραφή ρεκόρ υψηλών στα μεγάλα αναπτυγμένα χρηματιστήρια υπογραμμίζουν την πιθανότητα να συνεχιστεί η συσσώρευση. Η Beta Sec. εκτιμά : “Consolidation, επιλεκτικό ενδιαφέρον και ‘rotation’ μεταξύ των blue chips, είναι το κυρίαρχο σενάριο”. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ για το ίδιο θέμα αναφέρει: “Η κινητικότητα του Τραπεζικού κλάδου, οδηγεί τον Τραπεζικό δείκτη στην ψηλότερη επίδοση του 5μηνου. Για να οδηγηθεί, ωστόσο, ο ΓΔ ψηλότερα, θα απαιτηθούν βελτιωμένα συναλλακτικά δεδομένα, ώστε να ξεπεραστεί η παρούσα συσσώρευση λίγο πάνω από τις 900 μονάδες. Στη Wall Street η ευφορία των δεικτών συνεχίζεται, παρά την απόφαση της Federal να ξεκινήσει το Νοέμβριο τη μείωση των αγορών ομολόγων”. Από την Merit Sec. φρόντισαν έγκαιρα να ειδοποιήσουν: “Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 897 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 900 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες. Η Coca Cola HBC παρουσίασε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το 3ο τρίμηνο του 2021. Πιο συγκεκριμένα οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν στα €2,12 δισ. (+16,1% σε ετήσια βάση) και 4% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις και ο όγκος πωλήσεων ανήλθε σε 694,2 εκατ., 5% υψηλότερος από τις εκτιμήσεις”.
Μια αναγκαία πληροφόρηση για τις εξελίξεις στην διεθνή αγορά προσέφερε το τμήμα ανάλυσης της Leon Depolas Sec. παράλληλα με τον σχολιασμό των Τραπεζών: “Κέρδη κατέγραψαν χθες οι δείκτες στις ΗΠΑ, μετά από μία αναμενόμενη απόφαση της FED για επιβράδυνση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων κατά $15 δισ. μηνιαίως. Αυτό τοποθετεί μια ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2022 και μετά. Αντιθέτως, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι είναι επιφυλακτική για αύξηση επιτοκίων εντός του επόμενου έτους, καθώς παραμένει στην εκτίμηση ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι μεταβατική. Δεδομένου ότι δεν υπήρξαν εκπλήξεις και τα εισερχόμενα εταιρικά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου στο εξωτερικό είναι καλύτερα των προβλέψεων, το επενδυτικό κλίμα ενδεχομένως να παραμείνει υποστηρικτικό για τον ΓΔΧΑ, προσφέροντας την ευκαιρία για μια ανοδική προσπάθεια, τουλάχιστον ως την περιοχή των 940 - 950 μονάδων. Κλειδί στην προσπάθεια αυτή αποτελεί ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου, αλλά και χαμηλότερα κατά 7% περίπου από τα υψηλά του μετά την πανδημία”.
Η παρατήρησή μας πως οι επενδυτές στην Αθήνα αναζητούν την κατεύθυνση που θα άξιζε να πάρουν οι αποτιμήσεις, ειδικά των μετοχών που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς επενδυτές, φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε την τρέχουσα εβδομάδα. Με τη συμπλήρωση έξη ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης, η αγορά πέρασε σε αρνητικό πεδίο τον ΓΔ και ξεκίνησε η αναζήτηση πυθμένα. Καθώς το κατώτερο μέρας ως τις 16:28 ήταν η τιμή ανοίγματος, ήτοι οι 908,73 μονάδες, με προηγούμενο κλείσιμο στις 908,12. Ο τζίρος στις 16:30 είχε διαμορφωθεί στα 40 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων στα 5,7 εκατ. Η πορεία του μέσου όρου είχε τη μορφή ενός Π. Την οριζόντια πλευρά του Π σχημάτισε μια πλάγια κίνηση από τις 12:36 ως τις 16:12, που έγινε μεταξύ των 909,6 και 911,6 μονάδων. Αυτή η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στη ζώνη που αναφέραμε, προέκυψε μετά τη διαπίστωση πως οι 912,34 μονάδες, θα ήταν κορυφή για τη χθεσινή συνεδρίαση. Κάτι που έγινε σαφές από τις 12:12 και δεν υπήρξε κατόπιν διάστημα κατά το οποίο το αγοραστικό ενδιαφέρον να επαναφέρει τιμές πάνω από τις 912 μονάδες.
Οι θεσμικοί πιθανώς περίμεναν καθοδικό άνοιγμα των αγορών μετοχών στη Νέα Υόρκη και αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν θέσεις, ακόμα και αν σχηματιστήκαν στο πρώτο και καθαρά ανοδικό μέρος των συναλλαγών. Αυτό δεν ίσχυσε τελικά και μόνο ο Dow έκλεισε με οριακή πτώση. Από την άλλη το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα τα ανοδικά blue chip που ήταν κάπως λιγότερα από 20 στο πρώτο μέρος, να γίνουν μεν λιγότερα από 10, αλλά οι μεταβολές τους ήταν υπολογίσιμα μεγαλύτερες από την μεταβολή των πτωτικών. Δέκα λεπτά προ του τέλους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης πτωτικά διαπραγματευόντουσαν 15 μετοχές του 25άρη, αλλά η πρώτη πεντάδα των μετοχών με τη μεγαλύτερη πτώση έχανε από -0,9% ως -1,5%. Στα ανοδικά τα κέρδη των 5 πρώτων ήταν από +1,3% ως +2,4%.
Και για να λέμε τα πράγματα όπως τα καταλάβαμε, χωρίς την περίπου +2% άνοδο της ΕΕΕ, οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών θα προκαλούσαν πολύ μεγαλύτερη πτώση στους βασικούς δείκτες. Αλλά βλέπετε οι θεσμικοί, με την κυκλικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος δημιουργούν επίπλαστη εικόνα για την αγορά.
Βελτίωση παρουσίασε για άλλη μια φορά η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ με τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να υποχωρούν σε χαμηλό πανδημίας. Ειδικότερα, οι νέοι άνεργοι την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου ήταν 269.000 έναντι πρόβλεψης για 275.000. Υποχώρησαν κατά 14.000 από την προηγούμενη εβδομάδα.
Το δε εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχτηκε τον Σεπτέμβριο σε επίπεδα ρεκόρ καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν μεγάλη πτώση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανέφερε ότι σημείωσε άλμα 11,2% στο επίπεδο ρεκόρ των 80,9 δις δολάρια.
Έτσι στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε μόλις -0,09% ή 33,35 μονάδες στις 36.124,23, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,42% στις 4.680,06 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,81% στις 15.940,31.
Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Merck & Co (+1,8%) και Salesforce.com (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Dow Inc. (-3,4%) και Goldman Sachs (-2,7%).
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,5% στα 78,81 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,4%. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης στο 1,51% και το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ.
Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε ήπια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, περιορίζοντας τις ανά μήνα αγορές ομολόγων κατά 15 δις δολάρια.
Με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών αναπτύχθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Οκτώβριο. Αποδόθηκε στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και σε όσα σχετίζονται με την πανδημία κορωνοϊού. Αυτά ώθησαν τις τιμές πρώτων υλών σε άνοδο με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ο προκαταρκτικός Σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών, στις 54,2 μονάδες τον Οκτώβριο, από 56,2 τον Σεπτέμβριο, μία ανάσα χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 54,3 μονάδες.
Στο εταιρικό μέτωπο, κέρδη πάνω από τις προβλέψεις ανακοίνωσε η ING στο γ’ τρίμηνο. Ενώ σταθερά διατήρησε τελικά η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια στη χθεσινή συνεδρίασή της, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μία άνοδο που θα την έκανε την πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου που αυξάνει τα επιτόκια.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,41% στις 483,21 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,43% στις 7.279,91 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,44% στις 16.029,65 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,53% στις 6.987,79 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,53% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +0,10%.
Οριακή άνοδος +0,06% με τα κέρδη της ΕΕΕ σαν αντιστάθμιση στην πτώση 12 blue chip
Πιθανά να έπαιξε αρχικά, για τρίτη μέρα στη σειρά, κυρίαρχο ρόλο το διεθνές κλίμα. Η Fed με την ανακοίνωση της απόφασής της στις 3/11 πως θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της κατά 15 δις δολάρια ανά μήνα δεν προκάλεσε ανασφάλεια στους επενδυτές. Αντίθετα τα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με έμπνευση από τα κέρδη της Τετάρτης στην Wall Street, κινήθηκαν ανοδικά. Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη η εικόνα των μεταβολών των βασικών δεικτών ήταν μεικτή και πιθανά αυτό να επηρέασε τους διαχειριστές του δολαρίου.
Έτσι στην αγορά της Αθήνας μετά τις 15:58 ξέσπασαν πιέσεις και ο ΓΔ από τις 911,6 μονάδες κατηφόρισε ως τις 907,22 σε μια ώρα. Χωρίς όμως να περάσει κάτω από τις 907,2 μονάδες που ήταν το κατώτερο μέρας και σημειώθηκε στις 16:58. Μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 0,61 μονάδες, στην πρώτη ώρα πέρασε τις 911,8 μονάδες αλλά έφθασε στο ανώτερο μέρας τις 912,34 (στις 12:12) και κατόπιν ο μέσος όρος μετά από σύντομη και ήπια καθοδική πορεία απόκτησε πλάγια κίνηση. Οι συναλλαγές στην Αθήνα χαρακτηρίστηκαν από ήπια διάθεση για ρευστοποιήσεις σε περισσότερα από 10 blue chip με επίκεντρο των πιέσεων τις ΟΤΕ ΣΑΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αλλά υπήρχε σχεδόν διαρκής διάθεση για αγορά θέσεων σε τραπεζικά blue chip όπως της ΕΥΡΩΒ και της ΑΛΦΑ, ακόμα και όταν στην ελληνική κεφαλαιαγορά οι θεσμικοί σταθεροποίησαν την άνοδο της ΕΕΕ. Οι όποιες πιέσεις εμφανίστηκαν, προέκυψαν λόγω της επιστροφής της επιφύλαξης για το μέλλον των ελληνικών μετοχών, από την αναμενόμενη και την καταγραμμένη αύξηση των κρουσμάτων της νόσου του Covid-19, που είναι πρώτη είδηση στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Η αγορά εμφάνισε τάση ανάλογη με αυτή που εμφάνιζαν τα ισχυρότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο μεγαλύτερο διάστημα και για την ακρίβεια από τις 10:30 ως τις 16:00. Καθώς η πορεία των βασικών δεικτών στις ξένες αγορές είχε μέτριες μεταβολές, με θετικό πρόσημο χωρίς εξαιρέσεις. Εδώ, το διάγραμμα του ΓΔ αποτύπωσε κίνηση Π, που πήρε τον μέσο όρο από τις 909 μονάδες και αφού τον πήγε στις 912 κατέληξε στον πυθμένα του δεύτερου μέρους των 907,2 μονάδων. Την διαφορά σήμερα έκανε η απουσία αισθητής αντίδρασης από το χαμηλό δεύτερου μέρους τις 907,22 μονάδες, αφού στις 17:00 ο ΓΔ σταμάτησε στις 907,61 μονάδες. Οι αγορές της Ευρώπης χωρίς να αλλάξουν πρόσημο εμφάνισαν μικρή μείωση των κερδών όταν διαπιστώθηκε η σταθεροποίηση της μεικτής εικόνας στις αγορές της Νέας Υόρκης με τον DOW και RUSSELL 2000 σε πτώση της τάξης του -0,20% και τον S&P 500 σε άνοδο +0,20%.
Οι επενδυτές με μέτριο για την εποχή τζίρο, και αντιστοίχως μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 908,62 από 908,12 μονάδες την Τετάρτη 3/11 με μεταβολή +0,06% ή 0,50 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 55,124 από 58,864 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 6,914 από 8,688 εκατ. ευρώ, και η ΕΥΡΩΒ απασχόλησε τα 2,252 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ τα 1,227 εκατ., ο ΟΤΕ τα 1,155 εκατ. ευρώ, η ΤΕΝΕΡΓ 1,034 εκατ. ευρώ, ΠΕΙΡ 662.400 ευρώ, ο ΟΛΠ 234.514 ευρώ και η ΕΝΤΕΡ 190.800 ευρώ.
Τη διακύμανση (5,12 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 16:58 και ήταν οι 907,22 από 905,53 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 12:12 δηλαδή στο πρώτο μέρος της διαπραγμάτευσης και ήταν οι 912,34 από 911,78 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 53 από 54 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 54 από 45 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 23 από 24. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,061 από 64,959 δις ευρώ την Τετάρτη.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν ελαφρά χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,06% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,22%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο ΔΤΡ κατέληξε την Τετάρτη στις 599,68 με άνοδο +1,43% από τις 591,23 μονάδες την Τρίτη. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ των 596,19 μονάδων (-0,58%) και 604,01 μονάδων (+0,72%), βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 597,66 (-0,34%) και τελικά τον οδήγησαν στις 600,28 με άνοδο +0,10%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 12,280 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+0,04%) απασχόλησε 3,645 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,36%) 1,165 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,14%) 1,768 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,54%) 2,777 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,04% στις 2200,54 από 2199,71 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 9,98 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,13%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά με τα κέρδη τους άνω του +1,00% ανάθεσαν οι επενδυτές στις ΕΕΕ +1,95%, ΤΕΝΕΡΓ +1,88%, ΑΡΑΙΓ +1,79%, και ΑΔΜΗΕ +1,57% και ΔΕΗ 1,06%. Στον αντίποδα με πτώση άνω του -1% εμφανίστηκαν τα blue chip ΟΤΕ -1,94%, ΣΑΡ -1,37%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,31%.
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο σχεδόν μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,51 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 0,83 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2210,52 μονάδες, ήρθε στις 12:12. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:59 και ήταν οι 2197,17 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2200,54 από 2199,71 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,04% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 5,518 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 4/11.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 192 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2207,00 μονάδες, κατώτερο τις 2192,00 και τελευταίες πράξεις στις 2195,00, με κλείσιμο στις 2195,75 από 2195,00 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3638 από 3681. Επίσης άλλαξαν χέρια 23 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2205,00 μονάδες κατώτερο τις 2192,00 με τελευταίες πράξεις στις 2192,00 και κλείσιμο στις 2194,50 από 2195,75 μονάδες και ανήλθαν στις 183 από 179 οι ανοικτές θέσεις. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ενισχύθηκαν επιλεκτικά. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 92 συμβόλαιο την προηγούμενη συνεδρίαση για τιμή εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 1 συμβολαίου για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 και 2200 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 601,00 από 592,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 9 από 9.
Σύμφωνα με την άποψη του πιστοποιημένου χρηματοοικονομικού αναλυτή Πέτρου Στεριώτη η διάθεση για ρίσκο στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία θα ανθίσει ενώ στην Αθήνα υπάρχει πιθανότητα να ξεπεραστούν συγκεκριμένες αντιστάσεις.
Με τα Ξένα Χρηματιστήρια στα υψηλά τους και με τις ανακοινώσεις της Federal Reserve να μην προκαλούν αναταράξεις, ευνοϊκό φαίνεται και το διεθνές χρηματιστηριακό οικοσύστημα. Αρχίζουν να στερεύουν, λοιπόν, οι αιτιάσεις των “αρκούδων” που “γραπώνονται” θεμελιωδώς ορθά, αλλά μάλλον άγαρμπα από τις πληθωριστικές πιέσεις που έχει δημιουργήσει το λόγω covid κλείσιμο/άνοιγμα της Παγκόσμιας Οικονομίας.
Για τον ΓΔ, ζητούμενο παραμένει η αποφασιστικότητα στην κατοχύρωση νέων, τεχνικά κρίσιμων επιπέδων. Εκτιμούμε ότι η συσσώρευση 850 - 930 μονάδων έχει “κουράσει”. Αναμένοντας τη διάσπαση του εν λόγω “φράκτη τιμών”, παραμένουμε γενικώς αισιόδοξοι, ότι η Ελληνική Αγορά θα πάει στο επόμενο επίπεδο, φέρνοντας μαζί της και τα νέα που θα υποστηρίξουν (πιθανότατα με χρονοκαθυστέρηση) τις νέες τιμές. Εφιστούμε την προσοχή των επενδυτών στις “ψευδοδιασπάσεις” τιμών, που συχνά συνοδεύονται από αυξημένες συναλλαγές και απώλειες για όσους έχουν “κολλήσει”, σε πρότινος “παγιωμένα” επίπεδα τιμών. Καθώς, λοιπόν, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το πότε ο ΓΔ θα βγει από το “λήθαργο”, συνιστούμε την κατάστρωση “σχεδίου πλοήγησης”, για την φάση που η Αγορά θα δείξει μετρήσεις υψηλότερης μεταβλητότητας.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης κύρια των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 3233 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,12 ευρώ και δημιουργήθηκαν 91.321 από 86.322 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1986 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,79 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 32.384 από 32.358.
Της ΕΥΡΩΒ με 1582 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,958 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 28.193 από 28.432.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 417 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,46 ευρώ και 26.759 από 26.464 ανοικτά ΣΜΕ
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1719 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 143 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και τα 130 ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο αποκλειστικά στα 20.000 συμβόλαια για την ΕΥΡΩΒ και στα 713 για ΟΤΕ.
“Η διαφαινόμενη υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών για την Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ, λύνει άλλον έναν ‘γόρδιο δεσμό’ από αυτούς που ταλαιπωρούσαν την επενδυτική διάθεση στο Χ.Α. τις τελευταίες εβδομάδες.
Με τα Ξένα Χρηματιστήρια στα υψηλά τους και με τις ανακοινώσεις της Federal Reserve να μην προκαλούν αναταράξεις, ευνοϊκό φαίνεται και το διεθνές χρηματιστηριακό οικοσύστημα. Αρχίζουν να στερεύουν, λοιπόν, οι αιτιάσεις των “αρκούδων” που “γραπώνονται” θεμελιωδώς ορθά, αλλά μάλλον άγαρμπα από τις πληθωριστικές πιέσεις που έχει δημιουργήσει το λόγω covid κλείσιμο/άνοιγμα της Παγκόσμιας Οικονομίας.
Για τον ΓΔ, ζητούμενο παραμένει η αποφασιστικότητα στην κατοχύρωση νέων, τεχνικά κρίσιμων επιπέδων. Εκτιμούμε ότι η συσσώρευση 850 - 930 μονάδων έχει “κουράσει”. Αναμένοντας τη διάσπαση του εν λόγω “φράκτη τιμών”, παραμένουμε γενικώς αισιόδοξοι, ότι η Ελληνική Αγορά θα πάει στο επόμενο επίπεδο, φέρνοντας μαζί της και τα νέα που θα υποστηρίξουν (πιθανότατα με χρονοκαθυστέρηση) τις νέες τιμές. Εφιστούμε την προσοχή των επενδυτών στις “ψευδοδιασπάσεις” τιμών, που συχνά συνοδεύονται από αυξημένες συναλλαγές και απώλειες για όσους έχουν “κολλήσει”, σε πρότινος “παγιωμένα” επίπεδα τιμών. Καθώς, λοιπόν, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το πότε ο ΓΔ θα βγει από το “λήθαργο”, συνιστούμε την κατάστρωση “σχεδίου πλοήγησης”, για την φάση που η Αγορά θα δείξει μετρήσεις υψηλότερης μεταβλητότητας.
Ρίχνοντας μια ματιά στο Ελληνικό Κρατικό ομόλογο, υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση της απόδοσης αρκετές μονάδες βάσης πάνω από το 1% αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Από την άλλη πλευρά, ας μην ξεχνούμε που βρισκόταν η τιμή του ομολόγου όλη την τελευταία δεκαπενταετία και που βρίσκεται σήμερα. Ας βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα σε σωστότερη διάσταση έχοντας κατά νου το παρελθόν. Ενώ είναι καλό να είμαστε απαιτητικοί με την πορεία του Ελληνικού χρεογράφου, ας μην γινόμαστε “κακομαθημένοι”. Όσο και να μην μας αρέσει, το Ελληνικό ομόλογο θα συνεχίσει να πωλείται σε discount, έναντι του Γερμανικού bund. Ας αφήσουμε τις ομολογιακές Αγορές να αποτυπώνουν το αξιόχρεο εκάστου Εκδότη”.
Οι κινεζικές αγορές επιβάρυναν τη διαπραγμάτευση των ασιατικών μετοχών σήμερα Παρασκευή 5/11, καθώς απέτυχαν να παρακολουθήσουν ένα παγκόσμιο ράλι που έφερε ρεκόρ μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο απέφυγαν τις οποιεσδήποτε αρνητικές εκπλήξεις με μια ώθηση στην ισχύ του δολαρίου.
Το αμερικανικό νόμισμα έκανε σταθερά βήματα έναντι της στερλίνας, η οποία νικήθηκε αφού η Τράπεζα της Αγγλίας προκάλεσε σύγχυση στις αγορές, χάνοντας την ευκαιρία να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 8:50 δική μας ώρα υποχωρούσε -0,27% ευρισκόμενος στις 645,59 μονάδες ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποχωρούσε -0,71%, αν και αυτή η πτώση έγινε από το υψηλό ενός μήνα που έφτασε την προηγούμενη μέρα.
Το Χονγκ Κονγκ προσέθεσε βάρος στον περιφερειακό δείκτη, υποχωρώντας στις 8:50 -0,99%, υπό την πίεση από την δεικτοβαρή HSBC καθώς οι μετοχές της ευαίσθητης τράπεζας υποχώρησαν σχεδόν 5%, πληγωμένες από την υπέρ χαλάρωσης στάσης της BoE, καθώς και από τις μετοχές ακινήτων. Επίσης στο Χονγκ Κονγκ, η διαπραγμάτευση σε μετοχές της κινεζικής εταιρείας ακινήτων Kaisa Group Holdings Ltd ανεστάλη, μια ημέρα αφότου η εταιρεία είπε ότι μια θυγατρική έχασε μια πληρωμή για ένα προϊόν διαχείρισης περιουσίας, το τελευταίο σημάδι μιας βαθύτερης κρίσης ρευστότητας στον κινεζικό τομέα ακινήτων. Οι μετοχές της Σαγκάης (.SSEC) έχαναν -0,29% και τα κινεζικά blue chips είχαν στις 8:55 απώλειες -0,54%. Αντίθετα, ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε την καλύτερη μεταβολή εβδομάδας από τα τέλη Μαΐου και σημείωσε άνοδο +0,39% σήμερα.