Αυτό που δεν πέτυχε με την «λάιτ» παρέμβασή της την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ, το κατάφερε με τη σημερινή επισήμανση ότι τα επιτόκια του ευρώ είναι απίθανο να αυξηθούν μέσα στο 2022. Νέο ράλι στις τιμές και βουτιά στην απόδοση των ελληνικών τίτλων.
Αυτό που δεν πέτυχε με την «λάιτ» παρέμβασή της την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ, το κατάφερε με τη σημερινή επισήμανση ότι τα επιτόκια του ευρώ είναι απίθανο να αυξηθούν μέσα στο 2022. Δίνοντας τέλος στα σχετικά σενάρια, κράτησε ζωντανό το ράλι των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, που άριχσε χθες με λίγη βοήθεια από την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας.
Οι αγορές δεν έχουν εγκαταλείψει τελείως το σενάριο της επιτοκιακής αύξησης μέσα στην επόμενη χρονιά. Φαίνεται όμως να το μεταθέτουν πλέον προς το τέλος της. Οι κινήσεις στις προθεσμιακές αγορές δείχνουν ειδικότερα προσδοκίες για μία αύξηση της τάξης των 10 μονάδων έως τον Δεκέμβριο του 2022, την ώρα που πριν από λίγες ημέρες την ήθελαν να έρχεται το αργότερο έως τον Ιούλιο.
Η τονωτική ένεση Λαγκάρντ λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία για ακόμη μία φορά στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε κατά 7 μονάδες βάσης στο 1,165%. Τα ιταλικά ομόλογα, που ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της χθεσινής ημέρας, είδαν επίσης τις αποδόσεις του να υποχωρούν περαιτέρω. Αυτή του 10ετους μετά την πτώση της Τρίτης κατά 13 μονάδες βάσης, σήμερα υποχώρησε περαιτέρω κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,03%. Βρίσκεται έτσι σε απόσταση σχετικής ασφαλείας από τα υψηλά ενός έτους του 1,29% στα οποία είχε σκαρφαλώσει τη Δευτέρα.
Υπό τις συνθήκες αυτές η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς μειώθηκε στα χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων του -0,19%. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχε σκαρφαλώσει στα υψηλά 2,5 ετών του -0,064%, αν και παρέμενε σε αρνητικό έδαφος. Η απόδοση του 30ετους γερμανικού υποχώρησε στα χαμηλά δύο μήνών του 0,12%.
«Καθώς η σκόνη καταλαγιάζει, υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το τι θα κάνει η ΕΚΤ την επόμενη χρονιά. Οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι ακόμη και εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλότερα του στόχου το 2022 η κεντρική τράπεζα πιθανότατα δεν θα βιαστεί να αντιδράσει» σχολίασε η Ρενέ Άλμπρεχτ, αναλύτρια της DZ Bank.
naftemporiki.gr