Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2021 11:50

Η ακριβή ενέργεια και τα logistics «καίνε» τις βιομηχανίες της Ευρωζώνης

Ο συνδυασμός ακριβής ενέργειας και επίμονων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα ρίχνει τους ρυθμούς του μεταποιητικού τομέα. Ο δείκτης PMI της μεταποίησης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2020. Στα ύψη ο επιμέρους δείκτης του κόστους των πρώτων υλών. 

Σε τροχιά ανάπτυξης παραμένει ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη. Έχει ωστόσο αρχίσει να αισθάνεται ισχυρές τις πιέσεις από την εκτίναξη του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών, αλλά και τα επίμονα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στα προβλήματα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι φόβοι την έξαρση της πανδημίας σε αρκετά κράτη - μέλη, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να χτυπούν καμπανάκι για την πορεία της ανάκαμψης. 

Ο οριστικός δείκτης PMI της IHS Markit για τον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε από 55,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο σε 53,3 τον Οκτώβριο, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2020. Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Kρις Γουίλιαμσον, τα εργοστάσια ανά τη ζώνη του ευρώ έκαναν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης στην εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία με τη σειρά της επιβράδυνε αισθητά τους ρυθμούς της παραγωγής. 

«Η αναμονή για τις παραδόσεις των πρώτων υλών έφτασε σε επιπεδα, που είχαμε δει μόνο δύο φορές εδώ τα τελευταία 25 χρόνια» σημείωσε ο Γουίλιαμσον, σε μία ένδειξη των αναταράξεων που έχει προκαλέσει η πανδημία στα logistics. Οι καθυστερήσεις μετραφράζονται σε ελλλείψεις βασικών υλικών, οι οποίες και οδήγησαν τον επιμέρους δείκτη της παραγωγής σε πτώση, ενώ εκτίναξαν εκείνον των τιμών εισαγωγής στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 1997. 

Ο φόβος του πληθωρισμού και οι δύσκολες αποφάσεις της ΕΚΤ 

Ο πληθωρισμός εξελίσσεται σε έναν ισχυρό πονοκέφαλο για τις κυβερνήσεις, που καλούνται να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε ένα κύμα ακρίβειας, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα πρέπει να χαράξει τα επόμενα βήματά της κατά τρόπο ώστε να τον θέσει υπό έλεγχο, χωρίς ωστόσο να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχθηκε την περασμένη Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Ωστόσο θέλησε να καθησυχάσει τις αγορές, χαρακτηρίζοντας πρόωρα τα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ την επόμενη χρονιά. Οι δηλώσεις της δεν έχουν πείσει ιδιαίτερα, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης να κινούνται ανοδικά, προσθέτοντας ακόμη μία πρόκληση για τις κυβερνήσεις. 

naftemporiki.gr