Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά την ανάπτυξη της οικονομίας της Ιαπωνίας με τον ταχύτερο ρυθμό σε τρία χρόνια, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ανησυχίας από τον πρόεδρο της Federal Reserve των ΗΠΑ ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της περιφέρειας.

Οι μετοχές της ιαπωνικής Seven & I Holdings Co., της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης στον κόσμο, από πλευράς καταστημάτων, σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη σε χρονικό διάστημα πλέον του ενός έτους, ενώ οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της Ν. Κορέας, σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 1,1%, φθάνοντας στις 146,42 μονάδες στη 1:30 μ.μ. στο Τόκυο – τοπική ώρα – φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Οι εννέα από τους 10 κλάδους που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη έκαναν ράλι. Ανοδικά κινήθηκαν και οι άλλοι δείκτες στις αγορές της περιφέρειας.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 0,8%, φθάνοντας στις 17..893,45 μονάδες. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,8% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης, πριν από το άνοιγμα της αγοράς. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο ταχύτερος, από τον Μάρτιο του 2004.

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών αναρριχήθηκαν οι δείκτες στην Αυστραλία, την Κίνα και τη Σιγκαπούρη. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ταϊβάν, λόγω εορτής.

Χθες τις ΗΠΑ ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), σημείωσε άνοδο 0,7%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, μετά τη δήλωση του προέδρου της Federal Reserve, Ben S. Bernanke, ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να υποχωρεί.