Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2007 07:19

Ελαφρά διαφροποίηση του αργού

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά τη χθεσινή του υποχώρηση, καθώς εικάζεται ο καιρός θα είναι πιο ζεστός στις ανατολικές ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη μικρότερη από ότι προβλεπόταν μείωση των διϋλισμένων αποθεμάτων την εβδομάδα που πέρασε.

Οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος των βορειοανατολικών ΗΠΑ, την περιφέρεια κατανάλωσης του περισσότερου πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα, ενδέχεται να είναι υψηλότερες από το φυσιολογικό την εβδομάδα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη του National Weather Service. Οι διϋλισμένες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ, υποχώρησαν 3,02 εκατ. βαρέλι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η μείωση θα ήταν 4 εκατ. βαρέλια.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου διαπραγματεύθηκε στα 58,11 δολ. το βαρέλι, 11 σεντς υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 12:25 μ.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 1,06 δολ., ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 58 δολ. το βαρέλι, ωθώντας μέσα στην εβδομάδα τις απώλειες στο 3,1%.

Οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν από τα χαμηλότερα επίπεδα 20 μηνών πριν από τέσσερις εβδομάδες, καθώς ο ψυχρός καιρός ώθησε χαμηλότερα τις θερμοκρασίες στα βορειοανατολικά. Πυκνή χιονόπτωση ενδέχεται να αυξήσει τη ζήτηση για θέρμανση 39% πάνω από το φυσιολογικό αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη του Weather Derivatives.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Απριλίου, διαπραγματεύθηκε στα 57,60 δολ. το βαρέλι, 17 σεντς υψηλότερα, ποσοστό 0,3%, στο ICE Futures του Λονδίνου, στις 11:48 π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για παράδοση Μαρτίου, διαπραγματεύθηκε στο 1,6368 δολ. το γαλόνι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά την υποχώρησή του στο 1,6383 δολ. χθες, τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 30 Ιανουαρίου. Αυτήν την εβδομάδα οι τιμές υποχώρησαν 5%.

Η μείωση των διϋλισμένων προμηθειών στις ΗΠΑ, άφησε τα αποθέματα στα 133,3 εκατ. βαρέλια στις 9 Φεβρουαρίου, 7,3% πάνω από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι προμήθειες αργού πετρελαίου υποχώρησαν 589.000 βαρέλια, φθάνοντας στα 323,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε σται 9 Φεβρουαρίου, 8,7% πάνω από τον μέσον όρο πενταετίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 15 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, αναμενόταν αύξηση 1 εκατ. βαρελιών.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν 2,06 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 225,2 εκατ. βαρέλια, σημειώνοντας για πρώτη φορά πτώση σε εννέα εβδομάδες. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 2 εκατ. βαρέλια.

Η βενζίνη για παράδοση Μαρτίου διαμορφώθηκε στο 1,6195 δολ. το γαλόνι, μετά την άνοδο 0,4%, φθάνοντας στο 1,6162 δολ. χθες.

Η ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ αυξήθηκε για πέμπτη εβδομάδα, στα 21,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα που πέρασε, τα υψηλότερα επίπεδα 14 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενεργείας. Η ζήτηση της βενζίνης τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες κυμάνθηκε στα 9,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, 3,6% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το υπουργείο.