Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2007 07:43

Κοντά στα υψηλότερα επτά μηνών ο χρυσός

ΜΙΚΡΗ διαφοροποίηση σημείωσε ο χρυσός στην Ασία, μετά την αναρρίχησή του στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών χθες, καθώς η υποχώρηση του δολαρίου, αύξησε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση. Στο Τόκυο, τα συμβόλαια του χρυσού υποχώρησαν, αποτέλεσμα του ισχυρότερου γιέν.

Σε γενικές γραμμές ο χρυσός κινείται αντίθετα από το δολάριο, το οποίο υποχώρησε χθες έναντι του ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου έξι εβδομάδων, μετά τη δήλωση του προέδρου της Federal Reserve, B. S. Bernanke στο Κογκρέσο ότι οι κίνδυνοι του πληθωρισμού άρχισαν να μειώνονται. Τα σχόλιά του, περιόρισαν τις ανησυχίες ότι η ταχύτερη ανάπτυξη ενδέχεται να αναγκάσει την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 1,13 δολ., ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στα 670,25 δολ. η ουγγιά και διαπραγματεύθηκε στα 667,65 δολ. στις 11:33 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες η τιμή του άγγιξε τα 671,94 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 17 Ιουλίου, πριν κλείσει στα 669,13 δολ. η ουγγιά.

Οι διαπραγματευτές χρυσού ενθαρρύνθηκαν από την υποχώρηση του δολαρίου και τους χαμηλότερους τόνους της Federal Reserve, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο χρυσός για παράδοση Απριλίου, σημείωσε άνοδο έως 2,60 δολ., ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 674,60 δολ. η ουγγιά κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) και στις 11:36 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 671,70 δολ. η ουγγιά.

Το αδύναμο δολάριο συνήθως καθιστά τις τιμές του χρυσού σε δολάρια πιο ελκυστικές για τους επενδυτές που έχουν άλλα νομίσματα. Αλλά ωθεί χαμηλότερα την αξία των ράβδων χρυσού σε γιέν στο Τόκυο, αναζωπυρώνοντας τις κερδοσκοπικές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Τόκυο.

Ο χρυσός για παράδοση τον Δεκέμβριο του 2007, υποχώρησε έως 32 γιέν, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 2.592 γιέν το γραμμάριο (671 δολ. η ουγγιά) στο Tocom και έκλεισε στην πρωϊνή συνεδρίαση στα 2.596 γιέν.

Το γιέν αναρριχήθηκε πλέον των 120 έναντι του δολαρίου σήμερα, για πρώτη φορά σε ένα μήνα, μετά την κυβερνητική έκθεση στην Ιαπωνία, που έδειξε ότι η οικονομική έκθεση που έδειξε ταχύτερη από ότι αναμενόταν οικονομική ανάπτυξη, αυξάνοντας τις πιθανότητες η Κεντρική Τράπεζα της χώρας να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.