Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2007 07:55

Στα υψηλότερα ενός μηνός ο χαλκός στη Σαγκάη

ΑΝΟΔΙΚΑ και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, μετά τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο από τον Ιούλιο, κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς εικάζεται ότι η ζήτηση από την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο, θα αυξηθεί μετά τον εορτασμό του Νέου Ετους στη χώρα.

Ο χαλκός σημείωσε άνοδο στο ημερήσιο επιτρεπτό όριο του 4% χθες, καθώς φαίνεται ότι αυξάνεται η ζήτηση στην Κίνα. Η χώρα εισήγαγε 44% περισσότερο μέταλλο και τα προϊόντα του τον Ιανουάριο, από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας στις 12 Φεβρουαρίου.

Ο χαλκός για παράδοση Απριλίου στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, σημείωσε άνοδο έως 1.250 γιουάν, ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 55.390 γιουάν (7.144 δολ.) ο τόνος, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Ιανουαρίου. Τα συμβόλαια, διαπραγματεύθηκαν κατά το μέσον της συνεδρίασης στα 55.110 γιουάν.

Κλειστό θα είναι το Χρηματιστήριο της Σαγκάης από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου για τον εορτασμό του Νέου Ετους των Κινέζων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου στο Web site του, τα περιθώρια διαπραγμάτευσης του χαλκού και του αλουμινίου θα αυξηθούν 8% από αύριο, μέχρι να αρχίσει και πάλι η διαπραγμάτευσή τους στη Σαγκάη στις 26 Φεβρουαρίου.

Το μέταλλο για άμεση παράδοση στην Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, σημείωσε άνοδο έως 380 γιουάν, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας σήμερα στα 56.300 γιουάν ο τόνος.

Στο London Metal Exchange, ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 55 δολ., ποσοστό 1,0%, φθάνοντας στα 5.780 δολ. ο τόνος στις 12:23 μ.μ., ώρα Σαγκάης.

Τον περασμένο μήνα οι εισαγωγές επεξεργασμένου χαλκού υπολογίζονται στους 132.000 μετρικούς τόνους και ενδέχεται να φθάσουν τους 150.000 τον Φεβρουάριο, το διπλάσιο του μέσου όρου των μηνιαίων εισαγωγών των 69.000 τόνων, σύμφωνα με την εκτίμηση της Macquarie Bank Ltd. της Αυστραλίας, στις 13 Φεβρουαρίου.

Αλουμίνιο

Στη Σαγκάη το αλουμίνιο για παράδοση Μαΐου, διαπραγματεύθηκε 0,2% υψηλότερα, στα 19.730 γιουάν στο μέσον της συνεδρίασης. Η τιμή του ελαφρού μετάλλου στο εσωτερικό ήταν χαμηλότερη από τη διεθνή τιμή του, η οποία αυτήν την εβδομάδα σημείωσε άνοδο 4,7%, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στη Γουϊνέα. Η χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής κατέχει το 1/3 του παγκόσμιου βωξίτη, της βασικής πρώτης ύλης από την οποία παράγεται το αλουμίνιο.