Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2007 08:04

Ιαπωνία: 4,8% η αύξηση του ΑΕΠ

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών αναπτύχθηκε η οικονομία της Ιαπωνίας, καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών ανέκαμψαν και οι επενδύσεις των εταιρειών αυξήθηκαν. Το γιέν κινήθηκε ανοδικά, καθώς εικάζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ενδέχεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Το ΑΕΠ στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, αυξήθηκε ετησίως 4,8% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Τόκυο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των 38 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτό θα σημειώσει άνοδο 3,8%. Το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε στο 0,3% από το 0,8%.

Το ενδεχόμενο να αυξήσει η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, αυξήθηκε στο 54% από 40% που ήταν αργά χθες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Credit Suisse Group. Ο διοικητής της Bank of Japan (BOJ), Toshihiko Fukui, επικαλέστηκε τις αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες και τον χαμηλό πληθωρισμό ως λόγους στην απόφαση των μελών της τράπεζας να διατηρήσουν τα επιτόκια στο 0,2% κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Το γιέν σημείωσε άνοδο στα 120,04 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:46 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 120,72 που ήταν πριν από την ανακοίνωση του ΑΕΠ. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας σημείωσαν άνοδο 2 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο 1,745%. Ο Nikkei αναρριχήθηκε 0,7%, καθώς οι μετοχές της Takashimaya Co., του μεγαλύτερου πολυκαταστήματος της χώρας, σημείωσαν άνοδο έως 8,8%.