Μόλις 20 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν προς το παρόν ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα Four Day Week που συντονίζει στην Ιρλανδία ο Τζο Ο'Κόνορ.
Μόλις 20 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν προς το παρόν ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα Four Day Week που συντονίζει στην Ιρλανδία ο Τζο Ο'Κόνορ.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στη χώρα τον περασμένο Ιούνιο και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο του 2022 και για 6 μήνες. «Ελπίζουμε ότι έως την έναρξή του θα προσελκύσουμε και άλλες επιχειρήσεις» δηλώνει στο Business Insider ο Ο ' Κόνορ και σημειώνει πως ανάλογα πιλοτικά προγράμματα θα τρέξουν μέσα στην επόμενη χρονιά και σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Οι επιχειρήσεις, που θα συμμετέχουν, θα έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες ειδικών, που έχουν εφαρμόσει ανάλογα σχήματα εργασίας στο παρελθόν. Οι επιδόσεις εργαζομένων και εταιρειών θα παρακολουθούνται στενά από ερευνητές των Boston College και University College Dublin. Αυτοί θα συγκρίνουν τον αντίκτυπο 4ημερης και 5νθημερης εργασίας στις εκπομπές ρύπων, την παραγωγικότητα και το επίπεδο ζωής.
Η ιδέα της 4ημερης εργασίας επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο κατά την περίοδο της πανδημίας όταν ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων (σε ειδικότητες, που δεν μπήκαν σε αναστολή λόγω lockdown) ήρθε αντιμέτωπος με υπερκόπωση.
Το αίσθημα του burnout ήταν ιδιαίτερα έντονο στις γυναίκες που κλήθηκαν να σηκώσουν παράλληλα το βάρος της φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων στο σπίτι. Οδήγησε μάλιστα σε ένα φαινόμενο που έλαβε την ονομασία "Η Μεγάλη Παραίτηση". Ο αριθμός των εργαζομένων σε ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες χώρες, που παραιτούνται αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα - ρεκόρ τους τελευταίους μήνες.
Οι συντονιστές του "ιρλανδικού πειράματος" πιστεύουν ότι η 4ημερη εργασία θα επιτρέψει πολύ καλύτερο συντονισμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και θα οδηγήσει σε υψηλότερη παραγωγικότητα.