Το κόστος των αγαθών ο συνδυασμός των οποίων αποτελεί ένα τυπικό πρωινό έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, υπό την πίεση των άσχημων καιρικών συνθηκών και των δυσκολιών της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Το κόστος των αγαθών ο συνδυασμός των οποίων αποτελεί ένα τυπικό πρωινό έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, υπό την πίεση των άσχημων καιρικών συνθηκών και των δυσκολιών της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο σχετικός δείκτης των Financial Times για τις τιμές, με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, στον καφέ, το γάλα, τη ζάχαρη, το σιτάρι, τη βρώμη και το χυμό πορτοκαλιού, έχει εκτοξευθεί κατά 63% από το 2019, σε μια ανοδική πορεία που έχει επιταχυνθεί από αυτό το καλοκαίρι.
Οι βιομηχανίες τροφίμων αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους, με μεγάλες πολυεθνικές, όπως η Nestlé και η Procter & Gamble να προειδοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι πιέσεις στο κόστος θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το υψηλό κόστος παραγωγής, επεξεργασίας και μεταφοράς θα κρατήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα επίσης.
Αν και οι τιμές για τα βασικά είδη διατροφής τείνουν να σταθεροποιούνται τους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς είναι η περίοδος μετά τη συγκομιδή στο βόρειο ημισφαίριο και η έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου στο νότιο, οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν φέτος, με τα προϊόντα του πρωινού να αυξάνονται κατά 26% από τα μέσα του έτους.
Η επίδραση του καιρού
Σε αυτό συμβάλλουν οι καιρικές συνθήκες, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν το καιρικό φαινόμενο La Nina για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, φέρνοντας μια ακόμη περίοδο ξηρασίας και παγετών. Το κόστος των λιπασμάτων, τα οποία παράγονται από φυσικό αέριο, έχει αυξηθεί καθώς πολλές βιομηχανίες έχουν επίσης σταματήσει να λειτουργούν τα εργοστάσιά τους λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, γεγονός που ενισχύει την πίεση.
Σε μια χρονιά ακραίων καιρικών φαινομένων, οι καλλιεργητές σε βασικές περιοχές παραγωγής πολλών προϊόντων διατροφής αντιμετώπισαν μείωση της παραγωγής. Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού αυξάνονται κατά 20% από την αρχή του έτους, καθώς η Ρωσία, η Βόρεια Αμερική και η Αργεντινή επλήγησαν από την ξηρασία, ενώ οι ευρωπαίοι παραγωγοί επλήγησαν από τις βροχές. Η τελευταία φορά που οι τιμές του σιταριού εκτοξεύτηκαν στα σημερινά επίπεδα ήταν μετά την ξηρασία του 2012 στις ΗΠΑ.
Οι τιμές της βρώμης, εν τω μεταξύ, διπλασιάστηκαν φέτος μετά από μια σοβαρή ξηρασία στον Καναδά που εξαφάνισε σχεδόν το ήμισυ της σοδειάς του. Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας βρώμης στον κόσμο, η παραγωγή βρώμης του Καναδά οδηγεί το παγκόσμιο εμπόριο και φέτος η σοδειά του συρρικνώθηκε κατά 44%, σύμφωνα με την Gro Intelligence.
Η ξηρασία στη Βραζιλία, που είναι ο μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας ζάχαρης και καφέ, έπληξε και τα δύο προϊόντα. Η ζάχαρη έχει αυξηθεί κατά 26% από την αρχή του έτους, ενώ ο καφές έχει αυξηθεί κατά 56%. Οι αγρότες στις μεγαλύτερες περιοχές καλλιέργειας καφέ επλήγησαν επίσης από μη εποχικό παγετό τον Ιούλιο, ο οποίος κατέστρεψε πολλά δέντρα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την καλλιέργεια της επόμενης σεζόν.
Οι δυσκολίες στα εμπορευματοκιβώτια
Ο καφές ήταν επίσης ένα από τα προϊόντα που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη κρίση των εμπορευματοκιβωτίων.
Πολλά από τα συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου που έχουν οι μεγάλοι roasters αναμένεται να λήξουν στο τέλος του έτους. Ο François-Xavier Roger, οικονομικός διευθυντής της Nestlé, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι τιμές του καφέ για τους πελάτες θα αυξηθούν το επόμενο έτος, «επειδή αυτή είναι η στιγμή που θα αρχίσουμε να νιώθουμε την πίεση στον πληθωρισμό του κόστους εισροών ανά κατηγορία».
Η σταθερή ζήτηση οδήγησε σε υψηλότερες τιμές το γάλα και τον χυμό πορτοκαλιού, προϊόντα που είχαν μια ώθηση λόγω της πανδημίας, και συνέχισαν να υποστηρίζονται από την αύξηση των καταναλωτών που τρώνε πρωινό στο σπίτι. Η αυξανόμενη ζήτηση βιοκαυσίμων αυξάνει επίσης τις τιμές των φυτικών ελαίων, όπως η κανόλα, το σογιέλαιο και το φοινικέλαιο.
Οι υψηλότερες τιμές συνήθως μειώνουν τη ζήτηση ενώ ενθαρρύνουν την αύξηση της παραγωγής. Ωστόσο, οι προσαρμογές μπορεί να είναι αργές αυτή τη φορά, προειδοποιούν οι αναλυτές. «Δεν υπάρχουν σημάδια για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Υπάρχει σίγουρα μια αναστάτωση», δήλωσε η Amy Reynolds, αναλύτρια στο International Grains Council.
naftemporiki.gr