Η επόμενη μέρα της πανδημίας δεν βρίσκει και τόσο ισχυρούς τους «νικητές» της. Ο λόγος για τις Apple και Amazon, που είδαν τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις καθυστερήσεις στα logistics και τον επίμονο πληθωρισμό να αφήνουν «αποτύπωμα» στις δραστηριότητές τους και στις μελλοντικές προοπτικές τους. Αποτέλεσμα ήταν να δεχτούν έντονες πιέσεις οι μετοχές τους.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Η επόμενη μέρα της πανδημίας δεν βρίσκει και τόσο ισχυρούς τους «νικητές» της. Ο λόγος για τις Apple και Amazon, που είδαν τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις καθυστερήσεις στα logistics και τον επίμονο πληθωρισμό να αφήνουν «αποτύπωμα» στις δραστηριότητές τους και στις μελλοντικές προοπτικές τους. Αποτέλεσμα ήταν να δεχτούν έντονες πιέσεις οι μετοχές τους, με την κεφαλαιοποίηση της Apple να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά στα 2,427 τρισ. δολάρια, δίνοντας τα σκήπτρα στη Microsoft, που απέκτησε πλέον τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον πλανήτη, στα 2,446 τρισ. δολάρια.
Πλήγμα σε μονάδες
Η Apple ανακοίνωσε ότι οι διαταραχές στην αλυσίδα προσφοράς έπληξαν τις μονάδες κατασκευής των iPhones και άλλων προϊόντων της και προοιωνίζονται ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Αντίστοιχα και η Amazon σηματοδότησε ότι οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες και οι καθυστερήσεις στις μεταφορές σημαίνουν ότι τα προβλήματα θα γίνουν ακόμη πιο έντονα στα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου. «Επειδή πρόκειται για δύο μεγάλα ονόματα, άσκησαν πιέσεις στην αγορά. Ενώ οι επενδυτές γνωρίζουν εδώ και μήνες για το πρόβλημα του πληθωρισμού και της εφοδιαστικής αλυσίδας, το ερώτημα είναι πόσο ακόμη θα συνεχιστεί.
Δεν αγοράζουμε μετοχές με βάση αυτά που συμβαίνουν τώρα, αλλά αγοράζουμε με βάση αυτά που θα συμβούν στο μέλλον» αναφέρει ο Λαρς Σκοβγκάαρντ Αντερσεν, στρατηγικός επενδυτής της Danske Bank Wealth Management.
Τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού κόστισαν 6 δισ. δολάρια σε πωλήσεις στην Apple στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου της οικονομικής χρήσης που έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου, με την Apple να μην καταφέρνει να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις της Wall Street. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ εξήγησε ότι το τρίμηνο αυτό είχε περισσότερους από τους αναμενόμενους περιορισμούς για την αλυσίδα εφοδιασμού, όπως επίσης και διακοπές λειτουργίας εργοστασιακών μονάδων, που σχετίστηκαν με την πανδημία για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Παρά το γεγονός ότι η Apple είδε «σημαντική βελτίωση» στα τέλη Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας, η έλλειψη τσιπ συνεχίστηκε και τώρα επηρεάζει τα περισσότερα από τα προϊόντα μας, προσέθεσε ο Κουκ.
Η Apple ανακοίνωσε ότι τα έσοδα και τα κέρδη της για το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης της ήταν 83,4 δισ. δολάρια και περίπου 1,24 δολ. ανά μετοχή, σε σύγκριση με την εκτίμηση των αναλυτών για έσοδα 84,8 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τα έσοδα ήταν ενισχυμένα 29% και τα καθαρά κέρδη 62%, χάρη στα μεγαλύτερα του αναμενομένου περιθώρια κέρδους από την παροχή υπηρεσιών.
Πρωτιά στις πωλήσεις
Ωστόσο, οι πωλήσεις έξυπνων κινητών της συνέχισαν να κινούνται σε υψηλούς ρυθμούς. Το iPhone εκπροσώπησε το 46,6% των συνολικών εσόδων, με τις πωλήσεις έξυπνων κινητών να αυξάνονται 47% στα 38,9 δισ. δολάρια, ενώ ειδικά τα έσοδα από τις πωλήσεις στην Κίνα κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο 83%. Επίσης, ο οικονομικός διευθυντής Λούκα Μαέστρι ανέφερε ότι η Apple είχε 745 εκατ. συνδρομητές για τις υπηρεσίες της έναντι 660 εκατ. πριν από ένα εξάμηνο. Σε επίπεδο 12μήνου, η Apple κέρδισε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια ημερησίως για πρώτη φορά, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 33,3% στα 365,8 δισ. δολάρια, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2012. Τα καθαρά κέρδη πλησίασαν τα 100 δισ. δολάρια με αύξηση 64,9% από το αμέσως προηγούμενο έτος.
Εξανεμίστηκαν τα κέρδη του δ' τριμήνου
Η Amazon.com, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, προειδοποίησε ότι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου θα εξανεμιστούν εξαιτίας της αύξησης του κόστους εργασίας και διεκπεραίωσης των παραγγελιών.
Για την Amazon, η προετοιμασία της εορταστικής περιόδου θα αποτελέσει μία κοστοβόρο διαδικασία, καθώς ήδη η εταιρεία έκρουσε τον κώδωνα ότι θα χρειαστεί να ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για να προσλάβει νέο προσωπικό, να πληρώσει υψηλότερους μισθούς και να βρει φορτηγά για να ανταποκριθεί στις αυξημένες παραγγελίες, παράγοντες τους οποίους δεν μπορεί να διασφαλίσει.
Τα έσοδα θα είναι 130 έως 140 δισ. δολάρια στο τρίμηνο που λήγει τέλη Δεκεμβρίου, σημείωσε η εταιρεία, σε μία πρόβλεψη που είναι κατώτερη των αναλυτών. Ακόμη χειρότερα, τα λειτουργικά της έσοδα μπορεί να είναι ακόμη και μηδενικά, σε μία πραγματικά αρνητική έκπληξη για την εταιρεία που συνηθίζει να αποκομίζει κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε τρίμηνο από τις αρχές του 2018. Ωστόσο, η εταιρεία έχει έναν «κρυμμένο άσο στο μανίκι της», την Amazon Web Services, το τμήμα στο cloud computing, που φέρνει και τα περισσότερα κέρδη. Το συγκεκριμένο τμήμα παρουσίασε πωλήσεις ύψους 16,1 δισ. δολαρίων, αυξημένες 39% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.