Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συγκεντρώνονται στη Ρώμη για να εγκρίνουν το Σάββατο ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο οι χώρες σε όλο τον κόσμο φορολογούν τις πολυεθνικές εταιρείες, όπως αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που συνοδεύει τον Τζο Μπάιντεν, στο Bloomberg.
Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συγκεντρώνονται στη Ρώμη για να επικυρώσουν το Σάββατο ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο οι χώρες σε όλο τον κόσμο φορολογούν τις πολυεθνικές εταιρείες, όπως αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που συνοδεύει τον Τζο Μπάιντεν, στο Bloomberg.
Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε τη συμφωνία μια ιστορική αναμόρφωση των κανόνων για την παγκόσμια οικονομία που θα αναγκάσει τις εταιρείες να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους. Αυτό απηχεί προηγούμενα σχόλια της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η υποστήριξη της οποίας βοήθησε στην προώθηση της συμφωνίας που είχε «βαλτώσει» κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής
Η συμφωνία είχε ήδη κερδίσει υποστήριξη τον Οκτώβριο, από 136 κυβερνήσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 ενέκριναν επίσης ένα πλαίσιο για τη συμφωνία τον Ιούλιο.
Η επικύρωση της συμφωνίας από την G20 ξεχωρίζει σε μια Σύνοδο Κορυφής που φαίνεται απίθανο να οδηγήσει σε περαιτέρω ουσιαστικές συμφωνίες. Οι ηγέτες απέτυχαν να σημειώσουν σοβαρή πρόοδο σε άλλα σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ελάφρυνσης του χρέους για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Η συμφωνία για τη φορολόγηση έχει δύο βασικούς στόχους. Αρχικά, σκοπεύει να σταματήσει την προσπάθεια των πολυεθνικών εταιρειών να μεταφέρουν τα κέρδη σε χαμηλούς φορολογικούς παραδείσους μέσω ενός νέου παγκόσμιου ελάχιστου φόρου 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες. Έπειτα, προσπαθεί να ενσωματώσει την ψηφιακή φύση του διεθνούς εμπορίου, φορολογώντας τις εταιρείες, εν μέρει, για το πού δραστηριοποιούνται αντί για το πού πραγματοποιούν κέρδη.
Αν και η συμφωνία έχει ξεπεράσει ορισμένα σημαντικά εμπόδια, όπως η υπογραφή της Ιρλανδίας, έχει να αντιμετωπίσει πολλά πιθανά εμπόδια προτού τεθεί σε ισχύ και αποδειχθεί αποτελεσματική, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός αξιόπιστου μηχανισμού επίλυσης διαφορών.
Οι χώρες που έχουν υπογράψει πρέπει επίσης να θεσπίσουν εσωτερική νομοθεσία για την εφαρμογή των νέων φορολογικών κανόνων και να εγκρίνουν επίσημα μια πολυμερή σύμβαση, η οποία θα εκπονηθεί από τον ΟΟΣΑ.
Εάν και όταν τεθεί σε ισχύ ένα νέο παγκόσμιο φορολογικό καθεστώς τα επόμενα δύο χρόνια, οι ευρωπαϊκές χώρες θα προσφέρουν πίστωση για την αποτελεσματική επιστροφή τυχόν φόρων που εισπράχθηκαν πέραν του ποσού που θα πλήρωναν οι εταιρείες βάσει της παγκόσμιας φορολογικής συμφωνίας.
Παρά την εγκάρδια υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν, η συνολική συμφωνία μπορεί να εξακολουθεί να βρίσκει τα μεγαλύτερα εμπόδια στις ΗΠΑ, όπου είναι αβέβαιο εάν ο αμερικανός πρόεδρος θα μπορέσει να πείσει αρκετούς νομοθέτες να εγκρίνουν τη νέα ανακατανομή των φόρων.
Ενώ οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου μπορούν να επιβάλουν μόνοι τους τον ελάχιστο φόρο 15% αυτό το φθινόπωρο ως μέρος του προτεινόμενου πακέτου κοινωνικών δαπανών του Μπάιντεν, η θέσπιση του τμήματος της ανακατανομής των φόρων μπορεί να διαρκέσει αρκετούς ακόμη μήνες και θα αντιμετωπίσει σκληρή αντίθεση από τους Ρεπουμπλικανούς.
Τα μηνύματα για την κλιματική αλλαγή
«Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και πρέπει να επιταχύνουμε το βήμα προς όλους τους κλιματικούς μας στόχους», επανέλαβε για μία ακόμη φορά χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δεν σταματά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ενδεχόμενο «μιας κλιματικής καταστροφής», ενώ θεωρεί ότι οι χώρες της G20 φέρουν «ιδιαίτερη ευθύνη».
Οι χώρες της G20, στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκλύουν περίπου το 80% του διοξειδίου του άνθρακα.
«Έχουμε ακόμη τον χρόνο για να βάλουμε τα πράγματα στον σωστό δρόμο και αυτή η σύνοδος της G20 είναι μια ευκαιρία να το πράξουμε», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε ζητήσει στις αρχές Οκτωβρίου «μια δέσμευση από τη G20 σχετικά με την ανάγκη να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου», τον πιο φιλόδοξο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού.
«Δεν θα σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στη Ρώμη ούτε σε αυτή την COP», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην ιταλική πρωτεύουσα. «Το περισσότερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να καθυστερήσει η αύξηση της θερμοκρασίας».
Σε αυτό το πλαίσιο, ως ποιο σημείο οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομικών παγκοσμίως είναι έτοιμοι να δεσμευθούν για να εγκαταλείψουν τον άνθρακα;
Ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι επέμεινε «στη δυνατότητα να εξέλθουμε από τον άνθρακα» στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος, όπως και ο ομόλογός του της Ρωσίας, θα συμμετάσχουν στη G20 μέσω βιντεοσύνδεσης.
Το Πεκίνο φάνηκε να υποχωρεί λίγο όταν τον Σεπτέμβριο δεσμεύθηκε να σταματήσει να κατασκευάζει στο εξωτερικό εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα. Όμως η Κίνα, όπως και πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, εξαρτάται πολύ από τον άνθρακα, που εκλύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, για να μπορέσει να γυρίσει σελίδα, ιδίως στον τρέχον πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης.
Διαδηλώσεις
Πολλές διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα στη Ρώμη από συνδικάτα, την ακροαριστερά και το κίνημα Παρασκευές για το Μέλλον, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.
Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην ιταλική πρωτεύουσα, στον ουρανό της πόλης θα πετούν συνεχώς ελικόπτερα και drones, ενώ η συνοικία όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος έχει αποκλειστεί.