Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2007 18:13

Επιχορήγηση 2.000 αθίγγανων, παλιννοστούντων για δημιουργία επιχείρησης

Το Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού αφορά στην επιχορήγηση 2.000 ατόμων από μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες (παλιννοστούντες και αθίγγανοι) που αποφασίζουν να δημιουργήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση.

Διάρκεια – Ποσά Επιχορήγησης

Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε Ελεύθερο Επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα αυτό, καθορίζεται σε 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής εγκριτικής απόφασης. Το βασικό ποσό επιχορήγησης για τα άτομα που εντάσσονται στο πρόγραμμα ορίζεται στα 16.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό προκαταβάλλεται το ποσό των 4.000 ευρώ μετά την έκδοση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε 3 ισόποσες τετραμηνιαίες δόσεις.

Απαίτηση της πρώτης δόσης κατοχυρώνεται με τη συμπλήρωση 4 μηνών από την έναρξη του προγράμματος. Για την είσπραξη των επόμενων δόσεων, ο ΝΕΕ θεμελιώνει δικαίωμα υποβολής αίτησης με τη λήξη κάθε τετραμήνου λειτουργίας της επιχείρησης.

Δεσμευτικές περιπτώσεις μη υπαγωγής

Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή στο πρόγραμμα:

1) Όλων των επιχειρήσεων που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο βραδινές ώρες.

2) Των Ανωνύμων Εταιρειών (Α.Ε.).

3) Των Επιχειρήσεων με τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, (εξαιρουμένων των πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και ΛΟΤΤΟ που μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα).

4) Των Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών.

5) Των επιχειρήσεων που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις της παρούσης παραγράφου.

6) Των Ν.Ε.Ε. που έχουν υπαχθεί και επιχορηγηθεί από το 2001 και μετά:

Από Πρόγραμμα Εθνικής Πολιτικής του ΟΑΕΔ για την Επιδότηση της Απασχόλησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, ΑΜΕΑ, Απεξαρτημένων, Αποφυλακισμένων

Από Πρόγραμμα Επιδότησης της Απασχόλησης ΝΕΕ (κοινών ανέργων) ή από Πρόγραμμα απασχόλησης ΝΕΕ στον πολιτισμικό τομέα.

Από Πρόγραμμα Επιδότησης της Απασχόλησης ΝΕΕ το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) «Καταπολέμηση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας» ή στο πλαίσιο του μέτρου του Ε.Π. «Απασχόληση και επαγγελματική Κατάρτιση».

7) Των επιχειρήσεων που έχουν το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που σταμάτησε τη λειτουργία της κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο και ανήκε σε συγγενείς α’ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας (γονείς, παιδιά, σύζυγοι, πεθεροί) και β’ βαθμού εξ αίματος (αδελφοί, παππούδες) του /της ΝΕΕ.

8) Των επιχειρήσεων που έχουν αγοραστεί ή μεταβιβαστεί από α΄ και β΄ βαθμού συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.

9) Των επιχειρήσεων του Πρωτογενούς Τομέα.

10) Των εποχικών επιχειρήσεων, εφόσον αυτό προσδιορίζεται στην Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος και εφόσον λειτουργούν τουλάχιστον 7 μήνες το έτος.

11) Των επιχειρήσεων με αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή πνευματιστικών – αστρολογικών υπηρεσιών, καθώς και των γραφείων συνοικεσίων.

Προϋποθέσεις υπαγωγής

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την υπαγωγή στο πρόγραμμα είναι:

1) Ο Νέος Ελεύθερος Επαγγελματίας (ΝΕΕ) να είναι ηλικίας 18 έως 64 ετών, εγγεγραμμένος στα Μητρώα Ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ με συμπληρωμένο το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης παρέμβασης, το οποίο θα είναι υπογεγραμμένο από τον Εργασιακό Σύμβουλο ή τον αρμόδιο Υπάλληλο και τον ίδιο

2) Ο ΝΕΕ να έχει ωφεληθεί από Προγράμματα Ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για ανέργους μειονεκτουσών ομάδων που κινδυνεύουν με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας στο πλαίσιο του Μέτρου 3, του ¶ξονα 2 του Ε.Π. «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση».

3) Ο ΝΕΕ να έχει την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ΄Ελληνας Ομογενής και να απασχολείται νόμιμα στην Ελλάδα ή να είναι πρόσφυγας ή μετανάστης που έχει νόμιμη άδεια διαμονής.

4) Η έναρξη επιτηδεύματος να έχει γίνει μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος που παρακολούθησε το άτομο στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων.

5) Ο ΝΕΕ να μην είχε επιχείρηση κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

6) Οι άρρενες άνω των 18 ετών να έχουν εκπληρώσει ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και να διαθέτουν απολυτήριο ή νόμιμη απαλλαγή από αυτές. Εξαιρούνται της παραγράφου αυτής, οι έγγαμοι εφόσον η σύζυγός τους δεν εργάζεται καθώς και τα άτομα που δεν υποχρεούνται στρατιωτικής θητείας στον ελληνικό στρατό.

7) Η κατάθεση της σχετικής αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά να έχει γίνει μέχρι και την 30η Απριλίου 2007.

Οι παραπάνω ημερομηνίες δεν ισχύουν σε περίπτωση που ο αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων επιδότησης της απασχόλησης ΝΕΕ καλυφθεί νωρίτερα, οπότε το πρόγραμμα διακόπτεται.

8) Ο ΝΕΕ να απασχολείται αποκλειστικά στην επιχείρηση και να παρευρίσκεται κατά τους ελέγχους των αρμοδίων οργάνων του Ο.Α.Ε.Δ. Ειδικά για τους ΝΕΕ των οποίων το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης τους υποχρεώνει σε εξωτερική εργασία, οι έλεγχοι των αρμοδίων οργάνων θα γίνονται μετά από συνεννόηση με τον ΝΕΕ.

9) Ο ΝΕΕ μπορεί να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα σε χώρο της κατοικίας του, μόνον εφ’ όσον πάσχει από παραπληγία ή τετραπληγία.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ο χώρος να είναι κατάλληλα διαμορφωμένος και να υπάρχει πινακίδα με την επωνυμία και την δραστηριότητα της επιχείρησης, σε εξωτερικό σημείο της κατοικίας.

10) Ο Ν.Ε.Ε., για οποιαδήποτε αλλαγή στη μορφή, τη λειτουργία, την επωνυμία, το αντικείμενο, τη διεύθυνση κλπ. της επιχείρησης, υποχρεούται να ενημερώνει νωρίτερα την αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού.

Δικαιολογητικά

Για να υπαχθούν τα άτομα στο πρόγραμμα θα πρέπει:

• Να προσκομίσουν Βεβαίωση του Υπεύθυνου Φορέα Υλοποίησης ότι ολοκλήρωσαν Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στο πλαίσιο του Μέτρου 3 του ¶ξονα 2 του Ε.Π. «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση».

• Να επανεγγραφούν στα Μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος που παρακολούθησαν.

• Έντυπη αίτηση - δήλωση που θα περιέχει τα πλήρη στοιχεία της νέας επιχείρησης.

• Βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., η οποία θα πρέπει να έχει ημερομηνία έναρξης επιτηδεύματος μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων.

• Σε περιπτώσεις που ο ΝΕΕ ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους (όπως αυτοκινητιστές –ταξί, μεταφορείς, πλανόδιοι πωλητές, πωλητές σε λαϊκή αγορά, ασφαλιστές) είναι δυνατό να υπαχθούν στο Πρόγραμμα, ακόμη κι αν η έναρξη δραστηριότητας γίνεται με έδρα την οικία του ΝΕΕ.

• Για άρρενες που υποχρεούνται στρατιωτικής θητείας στον ελληνικό στρατό, ηλικίας από 18 ετών και άνω απαιτείται πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου B’ το οποίο σύμφωνα με την υπ’αρίθμ.ΔΙΑΔΠ/Α/5482/2005 κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργού Εθνικής ¶μυνας εφόσον πρόκειται για Έλληνα υπήκοο, αναζητείται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια για την έκδοση της διοικητικής πράξης Υπηρεσία.

• Φωτοτυπία του Δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Υπαγωγή εταιρειών – συνεταιρισμών - κοινοπραξιών

Οι Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες, που δημιουργούν εταιρικές επιχειρήσεις, με τη μορφή ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, Συνεταιρισμών ή Κοινοπραξιών, μπορούν να υπάγονται στο πρόγραμμα, εφόσον:

• Συμμετέχουν ως εταίροι σε νεοϊδρυθείσα εταιρική επιχείρηση.

• Προσκομίσουν καταστατικό σύστασης της Εταιρείας ή τουΣυνεταιρισμού ή της Κοινοπραξίας κ.λπ.

• Απασχολούνται αποκλειστικά στην επιχείρηση οποιασδήποτε μορφής εταιρικού σχήματος.

Σε περίπτωση δημιουργίας νέας ετερόρρυθμης εταιρείας (Ε.Ε) είναι δυνατή η επιχορήγηση μόνο των ομόρρυθμων εταίρων. Σε εταίρους που δημιουργούν εταιρικά σχήματα η επιχορήγηση μπορεί να δοθεί το ανώτερο σε 20 άτομα.

Διάρκεια ισχύος προγράμματος

Η απόφαση αυτή έχει ισχύ έως και την 30η Απριλίου 2007, ημερομηνία η οποία είναι και καταληκτική για την υποβολή της σχετικής αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα, εκτός εάν ο αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων καλυφθεί νωρίτερα. Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2008 όσον αφορά στο φυσικό αντικείμενο και την 31η Δεκεμβρίου 2008 όσον αφορά στο οικονομικό.