Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2007 11:42

Αυξήσεις 3,5% στους μισθούς του Δημοσίου

Κατά 3,5% αυξάνεται ο βασικός μισθός των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και λοιπών Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης για την εισοδηματική πολιτική το 2007. Επιπλέον του ποσοστού αυτού οι αποδοχές αυξάνονται κατά περίπου 1,1% και λόγω της ωρίμανσης (δηλαδή, αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου, μισθολογικές προαγωγές, κ.λπ.). Στις συντάξεις το ποσοστό αύξησης ανεβαίνει στο 4%.

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ μισθός των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και λοιπών Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αυξάνεται κατά 3,5%, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης για την εισοδηματική πολιτική το 2007.

Επιπλέον του ποσοστού αυτού οι αποδοχές αυξάνονται κατά περίπου 1,1% και λόγω της ωρίμανσης (δηλαδή, αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου, μισθολογικές προαγωγές, κ.λπ.).

Παράλληλα, με τις αυξήσεις αυτές, η κυβέρνηση αποφάσισε την ενίσχυση του εισοδήματος μεγάλης μερίδας υπαλλήλων, μέσω της αύξησης ορισμένων θεσμοθετημένων επιδομάτων ή με τη χορήγηση νέου επιδόματος, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας τους.

Ειδικότερα:

• Στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χορηγούνται εφέτος οι δύο πρώτες δόσεις του νέου επιδόματος διδακτικής προετοιμασίας (ύψους 105 €), ως εξής: ποσό 17,5 € μηνιαίως για το πρώτο εξάμηνο και ποσό 35 € για το δεύτερο εξάμηνο. Στη συνολική ετήσια αύξηση των αποδοχών των εκπαιδευτικών συνυπολογίζεται, επίσης, η αύξηση του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης που αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους. Επομένως, συνολικά το 2007 οι αμοιβές των εκπαιδευτικών αυξάνονται στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια κατά 4,6% ενώ στα κατώτερα κλιμάκια η αύξηση υπερβαίνει το 5% (συνολικός αριθμός δικαιούχων εκπαιδευτικών περίπου 170.000).

• Στο νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας καθώς και στο προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β., αυξάνεται το θεσμοθετημένο επίδομα «νοσοκομειακό και τροφής» κατά τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο χορηγείται το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού. Δηλαδή, κατά 17,5 € μηνιαίως για το πρώτο εξάμηνο και κατά 35 € για το δεύτερο εξάμηνο. Επομένως, η συνολική ετήσια αύξηση αποδοχών των υπαλλήλων αυτών για το τρέχον έτος κυμαίνεται από 4,2% στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια έως 4,6% στα κατώτερα κλιμάκια (συνολικός αριθμός δικαιούχων υπαλλήλων περίπου 80.000).

Επιπλέον, από το Δεκέμβριο του 2006 το επίδομα ετοιμότητας του προσωπικού του Ε.Κ.Α.Β. έχει ήδη αυξηθεί, από 50 € σε 90 €. Επομένως, η συνολική ετήσια αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων της κατηγορίας αυτής για το 2007 κυμαίνεται από 6,4% στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια έως 7,8% στα κατώτερα κλιμάκια (συνολικός αριθμός δικαιούχων περίπου 3.000).

• Στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός από την αύξηση στο βασικό μισθό, αυξάνεται το επίδομα ειδικών συνθηκών από 1.9.2007 επιπλέον κατά 2% επί του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού έτους 2007, ενώ από 1.9.2008 το εν λόγω επίδομα υπολογίζεται σε ποσοστό 8% επί του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού, όπως αυτός θα καθορίζεται με την εισοδηματική πολιτική κάθε έτους (συνολικός αριθμός δικαιούχων περίπου 153.000).

• Στους κτηνιάτρους υπαλλήλους αυξάνεται από 1.3.2007 το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από 35 € ή 53 € σε 70 €. Επομένως, η συνολική ετήσια αύξηση των αποδοχών των εν λόγω υπαλλήλων για το τρέχον έτος κυμαίνεται από 4,4% στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια έως 4,9% στα κατώτερα κλιμάκια (συνολικός αριθμός δικαιούχων περίπου 1.000).

• Επίσης, διευθετείται η εκκρεμότητα του επιδόματος 0,7% των μηχανικών του Δημοσίου που ασχολούνται με δημόσια έργα.

Εάν υπολογιστούν όλες οι επί μέρους πρόσθετες αυξήσεις, η μεσοσταθμική αύξηση των αποδοχών -χωρίς την ωρίμανση- ανέρχεται σε περίπου 4%.

Οι συντάξεις αυξάνονται σε ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των μισθών. Ειδικότερα, οι συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, καθώς και από τους ασφαλιστικούς φορείς που ακολουθούν το ίδιο με το Δημόσιο συνταξιοδοτικό καθεστώς, αυξάνονται κατά 4%. Ωστόσο, για μια σειρά από κατηγορίες συνταξιούχων του Δημοσίου (περίπου 80% του συνόλου) η τελική αύξηση διαμορφώνεται ως εξής:

• Στη σύνταξη των πολιτικών συνταξιούχων (δικαιούχοι 200.000) ενσωματώνεται από 1.7.2007 η πρώτη δόση του συνολικού ποσού των 140,80 €, που κατάργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά θεσμοθέτησε η παρούσα Κυβέρνηση, όπως είχε υποσχεθεί. Η εν λόγω δόση, ποσού 28,20 €, υπολογίζεται μεσοσταθμικά σε 1,8% επιπλέον αύξηση στους συγκεκριμένους συνταξιούχους. Επομένως, η σύνταξη τους αυξάνεται συνολικά κατά 5,8%.

• Στους στρατιωτικούς συνταξιούχους και στους συνταξιούχους των Σωμάτων Ασφαλείας (δικαιούχοι 90.000) χορηγείται αυτόματα από 1.9.2007 η αύξηση του 2% (επίδομα ειδικών συνθηκών), όπως, επίσης, από 1.1.2007 και η 5η δόση του επιδόματος υψηλής ευθύνης. Οι δύο αυτές παροχές αντιστοιχούν σε 2,1% επιπλέον αύξηση της σύνταξης τους, με αποτέλεσμα η συνολική αύξηση να ανέρχεται σε ποσοστό 6,1%.

• Εκτός των παρά πάνω, θα καταβληθεί από 1.7.2007 η 3η δόση του ΛΑΦΚΑ, ενώ η 2η δόση καταβάλλεται ήδη από 1.1.07. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε πρόσθετο ποσοστό αύξησης 2% στη σύνταξη (δικαιούχοι 226.000 συνταξιούχοι).

• Για τους περίπου 30.000 πολεμικούς συνταξιούχους -οι οποίοι λαμβάνουν την κατώτατη πολεμική σύνταξη- η αύξηση είναι 7,3% πλέον της εισοδηματικής πολιτικής.

• Επίσης, σημειώνεται ότι για το 2007 οι αυξήσεις επί των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ είναι 23% και 22% αντίστοιχα.

Εάν υπολογιστούν όλες οι επί μέρους πρόσθετες αυξήσεις, η μεσοσταθμική αύξηση των συντάξεων είναι της τάξης του 7,5%.

Συνεπώς, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με την εισοδηματική πολιτική οι μισθοί αυξάνονται με ποσοστό που υπερβαίνει σημαντικά τον προβλεπόμενο πληθωρισμό και οι συντάξεις αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από τον ρυθμό αύξησης των μισθών.

Παράλληλα, το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων του Δημοσίου ενισχύεται περαιτέρω από την αύξηση του αφορολογήτου ορίου και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, που ήδη εφαρμόζονται από την 1/1/2007, καταλήγει η ανακοίνωση.