Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2007 15:20

Απάτη με κατεψυγμένα θαλασσινά που θα προωθούνταν ως φρέσκα στην αγορά

Μεγάλη απάτη με κατεψυγμένα θαλασσινά που θα προωθούνταν ως φρέσκα στην αγορά, έφεραν στο φως οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά, κατά τον δεύτερο, μέσα σε λίγες ώρες, αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν σήμερα νωρίς το πρωί, στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.

Λίγες ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα και αφού είχε κλείσει από τις 6 το πρωί η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, επιτήδειοι προσπάθησαν να προωθήσουν στην αγορά εισαγόμενα από τρίτες χώρες κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά, τα οποία εντοπίστηκαν στην διαδικασία της απόψυξης και προώθησής τους στην αγορά.

Συγκεκριμένα οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά εντόπισαν:

- Πάνω από 6 τόνους κατεψυγμένα εισαγόμενα αλιεύματα (καλαμάρια, χταπόδια) που βρέθηκαν στο πίσω μέρος της Ιχθυόσκαλας μέσα σε βούτες οι οποίες τροφοδοτούνταν με θαλασσινό νερό προκειμένου να αποψυχθούν και να δοθούν ως «φρέσκα» και ελληνικά στους καταναλωτές . Περίπου 1 τόνος από τις παραπάνω ποσότητες βρέθηκαν να είναι ακόμα συσκευασμένα σε χαρτοκιβώτια με σημάνσεις κατεψυγμένων.

- 1,8 τόνους θαλασσινά που είχαν αλιευθεί πρόσφατα, είχαν καταψυχθεί και αποψύχονταν για να προωθηθούν στην σαρακοστιανή αγορά ως νωπά.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Ν. Πειραιά, οι εν λόγω ιχθυέμποροι προέβησαν σε πέντε μεγάλες παραβάσεις διακίνησης και εμπορίας αλιευμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και εξαπατώντας τους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Ενώ η αγορά ήταν κλειστή, εντοπίστηκαν 8 τόνοι αλιεύματα (ψάρια, καλαμάρια, χταπόδια) τα οποία εάν δεν μπλοκάρονταν από την Νομαρχία Πειραιά θα έφταναν στο πιάτο των ανυποψίαστων πολιτών.

2. Ήταν κατεψυγμένα εντός της Ιχθυόσκαλας, πράγμα που απαγορεύεται ρητά αφού από την Ιχθυόσκαλα επιτρέπεται να διακινούνται μόνο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

3. Τα κατεψυγμένα τα μετέτρεπαν παρανόμως σε νωπά.

4. Ενώ προέρχονταν από τρίτες χώρες τα «βάφτιζαν» ελληνικά.

5. Τα προϊόντα βρίσκονταν κάτω από άθλιες υγειονομικές συνθήκες επικίνδυνες για την δημόσια υγεία. Εκτεθειμένα στην βροχή.

Οι τεράστιες αυτές ποσότητες -περίπου οκτώ τόνοι- κατασχέθηκαν από την Νομαρχία Πειραιά, φυλάσσονται σε θάλαμο της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου και πρόκειται να καταστραφούν.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε από την Νομαρχία το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και το Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου και ήδη κινείται η διαδικασία του αυτοφώρου και της άσκησης ποινικής δίωξης κατά των επιτηδείων ιχθυεμπόρων.