Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 09:28

Market Beat: Το κλίμα διεθνώς ευνοεί την υπεράσπιση των 900 μονάδων, εδώ, υπάρχουν σύννεφα

Η εικόνα των διεθνών χρηματιστηρίων είναι σε γενικές γραμμές ευνοϊκή για την ανάληψη ρίσκου. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά έκλεισαν με άνοδο ενώ στις ΗΠΑ δυο από τους τρεις βασικούς δείκτες έκλεισαν για δεύτερη σύνοδο στη σειρά σε επίπεδα ρεκόρ υψηλών βίου. Εδώ όμως η κατάσταση βάρυνε από την αδυναμία εκκίνησης των συναλλαγών στην προγραμματισμένη ώρα λόγω προβλημάτων που έφερε η αναβάθμιση του συστήματος μηχανοργάνωσης της αγοράς. Επίσης η απόφαση του Σωκράτη Λαζαρίδη να παραιτηθεί από την ηγεσία ης ΕΧΑΕ μετά από μια πολύχρονη θητεία στο ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί σήμερα να δώσει βάρος στην ατμόσφαιρα των συναλλαγών.

  • Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street στο ξεκίνημα της εβδομάδας που είναι γεμάτη από ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.Αξίζει να αναφέρουμε ότι Dow Jones και S&P έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά για δεύτερη στη σειρά μέρα.
  • Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6%. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ήταν χαμηλότερα καθώς η αβεβαιότητα για το πότε η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό επιβάρυνε το κλίμα της αγοράς.
  • Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,1% σήμερα, ανακάμπτοντας από το χαμηλότερο χτύπημα σχεδόν ενός μήνα κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
  • Οι συναλλαγές στην Αθήνα χαρακτηρίστηκαν από αδύναμη διάθεση για συμμετοχή, ακόμα και όταν στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία οι μετοχές απόκτησαν κέρδη συντονισμένα, λόγω της επιστροφής της αισιοδοξίας παγκόσμια από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται.
  • Η Αθήνα ανήκει στα αναδυόμενα χρηματιστήρια, τα οποία φωτίζονται με την λάμψη της Wall Street πιο έντονα και εκτιμούμε, πως η επίδραση της ανόδου εκεί, θα αποτελέσει θετική προϋπόθεση για τη διάθεση των θεσμικών εδώ.

Η εικόνα των διεθνών χρηματιστηρίων είναι σε γενικές γραμμές ευνοϊκή για την ανάληψη ρίσκου. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά έκλεισαν με άνοδο ενώ στις ΗΠΑ δυο από τους τρεις βασικούς δείκτες έκλεισαν για δεύτερη σύνοδο στη σειρά σε επίπεδα ρεκόρ υψηλών βίου. Εδώ όμως η κατάσταση βάρυνε από την αδυναμία εκκίνησης των συναλλαγών στην προγραμματισμένη ώρα λόγω προβλημάτων που έφερε η αναβάθμιση του συστήματος μηχανοργάνωσης της αγοράς. Επίσης η απόφαση του Σωκράτη Λαζαρίδη να παραιτηθεί από την ηγεσία ης ΕΧΑΕ μετά από μια πολύχρονη θητεία στο ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί σήμερα να δώσει βάρος στην ατμόσφαιρα των συναλλαγών.

Η εικόνα στο υγειονομικό πεδίο εδώ, επιδεινώνεται σταθερά. Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις από τους στατιστικολόγους στον τομέα της υγείας, ότι το χαμηλό συγκριτικά επίπεδο των εμβολιασμένων θα φέρει αύξηση των κρουσμάτων και των ατόμων που θα ασθενήσουν βαριά. Η μεγάλη καθυστέρηση για την έναρξη της συνεδρίασης χθες δεν επιτρέπει να εντοπιστεί η βάση της διάθεσης για φυγή από το ρίσκο που μπορεί να είναι αντίδραση στην απόφαση του Οίκου αξιολόγησης S&P να μην αξιολογήσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Η συμπύκνωση των κινήσεων σε ένα δίωρο, ήταν επίσης μια πρόκληση. Στην οποία η απάντηση ήταν μια μικρής αλλά σταθερής κλίσης πτώση, από το πρώτο λεπτό και σταμάτησε οκτώ λεπτά πριν την λήξη της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Ο ΓΔ από τις 909 μονάδες χονδρικά που άνοιξε με συναλλαγές που έφεραν τζίρο 52,771 εκατ. ευρώ σταμάτησε στις 17:00 στις 900 μονάδες περίπου, με χαμηλό ημέρας ως τότε τις 899,62 μονάδες. Καλά θα έλεγε κάποιος, αν δεν γνώριζε πως τα 40,4 ήταν η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών για την ΕΥΡΩΒ. Θα άλλαζε ωστόσο γνώμη, αν σκεφτόταν πως απαιτήθηκαν συναλλαγές αξίας 12 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, για να ψαλιδιστούν εννέα μονάδες από τον μέσο όρο.

Οι δημοπρασίες για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος εμφάνισαν μέτρια δραστηριοποίηση από την πλευρά των επαγγελματιών. Κυριάρχησαν εκείνοι που θεώρησαν πως η πτώση αυτή δεν ήταν μέρος του “προγράμματος” των ισχυρών θεσμικών, αλλά μια μεμονωμένη δυσάρεστη κατάσταση. Δήλωσαν επιλεκτικά αγοραστικό ενδιαφέρον και ο ΓΔ κατέληξε στις 901,15 μονάδες με επιπλέον τζίρο 5 εκατ. ευρώ. Άρα οι μονάδες που χάθηκαν στη χθεσινή mini συνεδρία για να αναπληρωθούν απαιτούν συναλλαγές μεγαλύτερης αξίας. Με συναλλαγές διάρκειας 90 λεπτών και καθαρού τζίρου 17 εκατομμυρίων οι ρυθμοί δεν ήταν καθόλου άσχημοι. Καθώς με την απλή μέθοδο των τριών (που γνωρίζουμε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί με αξιοπιστία) ο τζίρος χωρίς πακέτα, σε συνεδρίαση 6 και 1/2  ωρών, θα έπιανε τα 74 εκατ. ευρώ.

Σήμερα θα έχουμε τα αποτελέσματα της ΜΥΤΙΛ, αλλά αυτό που πιθανά θα διαμορφώσει τάση στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι άλλο από την απόφαση της ΕΚΤ για τη νομισματική της πολιτική. Καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο που οι επενδυτές ανησυχούν για τις πληθωριστικές πιέσεις και την αντίδραση των κεντρικών Τραπεζών σε αυτές. Αλλά την Πέμπτη, μέρα της ΕΚΤ, η αργία της 28ης Οκτωβρίου δεν θα επιτρέψει την καταγραφή αντιδράσεων στο ταμπλό.

Μετά την σιγή ιχθύος από την S&P, ως προς την αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, στην οποία στήριζαν κάποιες προσδοκίες οι εγχώριοι αναλυτές, ξεκίνησε η αναζήτηση των επόμενων γεγονότων με τον ίδιο ρόλο.  Δηλαδή την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος αν ήταν θετική η βαθμολόγηση. Τώρα αρκετοί αναφέρουν ως επόμενη σημαντική την αναμενόμενη αξιολόγηση της Moody’s, στις 19/11, που απέχει αρκετά ωστόσο. Όλοι τόνισαν τη σημασία για την Αθηναϊκή αγορά της προσεχούς αναδιάρθρωσης του δείκτη MSCI Greece Standard στις 11 Νοεμβρίου.  Το  rebalancing αναμένεται να επιτελεστεί στις 30/11 δηλαδή ακόμα αργότερα. Βέβαια τα αποτελέσματα της ΜΥΤΙΛ αναφέρονται από όλους και αναμένονται με ενδιαφέρον που δεν μπορεί όμως να γενικευθεί.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec.: “Η επόμενη αναδιάρθρωση θα λάβει χώρα στις 30 Νοεμβρίου. Με μεγάλη πιθανότητα θα δούμε την προσθήκη δύο Εταιρειών που πληρούν τα κριτήρια του free float και της κεφαλαιοποίησης, δηλαδή της Εθνικής και της ΔΕΗ. Μάλιστα η ΔΕΗ φαίνεται να πιάνει το κριτήριο και χωρίς τη διενέργεια της Α.Μ.Κ., γεγονός που πιθανότατα θα της δώσει ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα από πλευράς στάθμισης, αν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες νωρίτερα από την ημερομηνία αναφοράς. Όσο για τις διαγραφές, αυτές προς το παρόν μπορούν να περιμένουν επόμενες αναδιαρθρώσεις”.

Από το πρωί χθες η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ειδοποίησε και πιθανώς αποτελεί μέρος της εξήγησης για την τάση στη σύντομη σύνοδο της Δευτέρας η εκτίμησή της: “Σήμερα (χθες) ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του ομολόγου CPLP, ενώ αύριο (σήμερα) η Μυτιληναίος ανακοινώνει τα μεγέθη του για το 3ο τρίμηνο. Η μη αναβάθμιση του αξιόχρεου από την S&P άφησε ανοικτά όλα τα σενάρια για το πρόσημο του ΓΔ στη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να αναιρείται το σενάριο κίνησης προς τις 930 μονάδες, ενόψει των προσδοκιών επιτυχούς διενέργειας του εγχειρήματος της Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street στο ξεκίνημα της εβδομάδας που είναι γεμάτη από ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι Dow Jones και S&P έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά για δεύτερη στη σειρά μέρα. Οι ισχυρότερες τεχνολογικές εταιρείες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου αυτήν την εβδομάδα, όπως το Facebook, η Alphabet, η Microsoft, η Amazon και η Apple. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, περίπου το ένα τρίτο των εισηγμένων στον Dow Jones θα γνωστοποιήσουν αποτελέσματα, μεταξύ αυτών, οι Caterpillar, Coca Cola, Boeing και McDonalds.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,18% ή 64,13 μονάδες στις 35.741,15, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,47% στις 4.566,48 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,90% στις 15.226,71 μονάδες.  Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walt Disney (+1,5%) και Home Depot (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των American Express (-2,6%) και Amgen (-0,9%).

Στο μεταξύ, η μετοχή της Tesla  ενισχύθηκε κατά 12,66% με ώθηση από την παραγγελία ρεκόρ 100.000 ηλεκτρικών οχημάτων από τη Hertz. Έτσι η κεφαλαιοποίηση της Tesla  τη Δευτέρα ξεπέρασε το 1 τρις  δολάρια μετά την μεγαλύτερη αγορά που έγινε ποτέ για ηλεκτρικά οχήματα ενώ τα έσοδα για την αμερικανική βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να φτάσουν τα 4,2 δις δολάρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6%. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε οριακά στο 1,63% και το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι επενδυτές για άλλη μια μέρα να επικεντρώθηκαν στα εταιρικά αποτελέσματα  με την εικόνα των μεταβολών των βασικών δεικτών στο τέλος ης διαπραγμάτευσης μικτή.  Σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν τα κέρδη που ανακοίνωσε η HSBC για το γ’ τρίμηνο. Στο μακροοικονομικό πεδίο, στις 97,7 μονάδες διαμορφώθηκε ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος στη Γερμανία τον Οκτώβριο, καταγράφοντας πτώση 1,1 μονάδων σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo).

O πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 ενισχύθηκε οριακά +0,07% στις 472,21 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,25% στις 7.222,82 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,36% στις 15.599,23 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,31% στις 6.712,87 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,92% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +0,16%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διαπραγματευόταν  -0,3% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στα 1,1612 δολάρια.

ΧΑ

Με πιέσεις και πτώση -0,43%, αντέδρασαν στη συρρίκνωση της διάρκειας της διαπραγμάτευσης  

Δεν πρέπει να έπαιξε ρόλο το διεθνές κλίμα, αλλά αυτό που αποτυπώθηκε στις συναλλαγές της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας, ήταν ένα μόνιμο ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων χωρίς να περάσει κάτω από τις 900 μονάδες ο μέσος όρος. Οι συναλλαγές στην Αθήνα χαρακτηρίστηκαν από αδύναμη διάθεση για συμμετοχή, ακόμα και όταν στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία οι μετοχές απόκτησαν κέρδη συντονισμένα, λόγω της επιστροφής της αισιοδοξίας παγκόσμια από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται. Η αγορά εμφάνισε πτώση με τάση ανεξάρτητη από αυτή  που εμφάνιζαν τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Καθώς η πορεία των βασικών δεικτών στις ξένες αγορές είχε μικρές ή μέτριες μεταβολές με θετικό πρόσημο μεταβολής με εξαίρεση τον CAC 40 που έπεφτε κατά -0,15%. Εδώ όμως το διάγραμμα του ΓΔ είχε τη μορφή του \ με τη γραμμή την κατηφόρας να μην έχει ενδιάμεσα αντίδραση παρά μόνο στα τελευταία 8 λεπτά του 90λεπτου της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Οι αγορές της Ευρώπης  χωρίς να αλλάξουν πρόσημο εμφάνισαν μικρή επιπλέον αύξηση όταν διαπιστώθηκε η ανοδική εικόνα στις αγορές της Νέας Υόρκης.

  • Εδώ, επικράτησε σταθερή κάθοδοςαμέσως μετά τα πρώτα λεπτά από το άνοιγμα που έγινε στις 15:30 αντί των 10:30 λόγω προβλημάτων από την αναβάθμιση στο του ηλεκτρονικού συστήματος συναλλαγών.
  • Ο ΓΔ από τις 908,81 με ανοδικό χάσμα 3,77 στις 15:30 μονάδες που ήταν το υψηλό ημέρας, δηλαδή στα επίπεδα των 909 μονάδων ήρθε αντιμέτωπος με κύματα ρευστοποιήσεων.
  • Η προσφορά χωρίς απορρόφηση από τη ζήτησηέδωσε μετά σταθερή εισαγωγή εντολών πώλησης στις 16:52 το κατώτερο μέρας στις 899,62 μονάδες.
  • Στις 17:00 ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 900,38.
  • Οι επενδυτές στην Αθήνα εμφάνισαν σταθερότητα στη διάθεση για πιέσεις που αφορούσαν στην πλειονότητα των μετοχών των δεικτών υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και αντέδρασαν με εισαγωγή εντολών αγοράς στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος.

Οι επενδυτές με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο, και ασυνήθιστα μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 901,15 από 905,04 μονάδες την Παρασκευή με μεταβολή -0,43% ή 3,89 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 57,585 από 61,523 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 40,383 από 12,073 εκατ. ευρώ, και η ΕΥΡΩΒ απασχόλησε το σύνολό τους.

Τη διακύμανση (6,42 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 16:52 και ήταν οι 899,62 από 905,04 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 15:30 δηλαδή στο άνοιγμα και ήταν οι 908,81 από 911,46 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 39 από 52 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 47 από 54 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 21 από 26. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,488 από 64,729 δις ευρώ την Παρασκευή.

Η αγορά είχε πολύ χαμηλό και συνεπώς κατώτερο της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,43% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,10%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ κατέληξε την Παρασκευή στις 590,34 με ανώτερο μέρας τις 593,31 μονάδες. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 592,94 (+0,44%) και 585,67 μονάδων (-0,79%), βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 586,22 (-0,70%) και τελικά τον οδήγησαν 586,40 μονάδες με μεταβολή -0,67%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 45,619 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-1,41%) απασχόλησε 1,821 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (0,00%) 1,052 εκατ., η ΠΕΙΡ (0,00%) 412.430 ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,59%) 1,946 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,67% στις 2177,63 από 2192,28 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  24,12 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες  -0,44%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά με τα κέρδη τους άνω του +0,50% ανάθεσαν οι επενδυτές στις TITC +1,06%, ΑΔΜΗΕ +0,97%, και ΟΤΕ +0,94%. Στον αντίποδα blue chip με πτώση άνω του -1,5% εμφανίστηκαν οι ΟΠΑΠ -3,03%,  ΔΕΗ -2,00%, και ΜΠΕΛΑ -1,76%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Οι traders θα δυσκολευτούν στον προσδιορισμό της βραχυπρόθεσμης τάσης

Η Αθήνα ανήκει στα αναδυόμενα χρηματιστήρια, τα οποία φωτίζονται με την λάμψη της Wall Street πιο έντονα και εκτιμούμε, πως η επίδραση της ανόδου εκεί, θα αποτελέσει θετική προϋπόθεση για τη διάθεση των θεσμικών εδώ. Μια ισορροπία ανάμεσα στο πλήθος των ανοδικών έναντι των πτωτικών μετοχών του ΓΔ υπάρχει σε επίπεδο μεταβολών καθώς οι 4 πιο ανοδικές ήταν οι ΕΝΤΕΡ +3,67%, ΠΑΠ +3,18%, ΠΡΟΦ +3,17%, ΕΠΣΙΛ +3,07%. Στον αντίποδα βρέθηκαν με απώλειες από -2% και πάνω οι ΟΤΟΕΛ -3,25%, ΟΠΑΠ -3,03%, ΙΝΤΚΑ -2,20% και ΔΕΗ -2,00%. Αλλά καθοδικές συνολικά ήταν 31 μετοχές του και ανοδικές 21 με τις υπόλοιπες αμετάβλητες. Κατά συνέπεια οι πιέσεις αφορούσαν περισσότερες μετοχές και στις πτωτικές βρέθηκαν μετοχές με σημαντική βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής του μέσου όρου. Συνειδητά δεν σχολιάζουμε τις μεταβολές των μετοχών του 25άρη καθώς δεν θεωρούμε αξιόπιστα τα συμπεράσματα από μια “συνεδρίαση τσέπης”.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε θετικό πεδίο από το άνοιγμα στις 15:30 ως τις 15:43 και μετά σε αρνητικό μόνιμα, αλλά οι πιέσεις από την αρχή του προσέδωσαν πτωτική δυναμική. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 9,47 μονάδες. Τον έκλεισαν τελικά 14,65 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2201,75 μονάδες, ήρθε στις 15:30. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:52 και ήταν οι 2174,83 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2177,63 από 2192,28 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,67% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 2,146 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 22/10.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος περιορίστηκε στα 129 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2198,00 μονάδες, κατώτερο τις 2174,00 και τελευταίες πράξεις στις 2176,50, με κλείσιμο στις 2175,00 από 2200,00 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3511 από 3521. Αλλά δεν άλλαξαν χέρια ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με κλείσιμο στις 2173,00 από 2198,00 και παρέμειναν στις 107 από 107 οι ανοικτές θέσεις. Δεν διακινήθηκαν επίσης ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι εξαφανίστηκαν. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 2 συμβολαίων από  1 την προηγούμενη συνεδρίαση για τιμή εξάσκησης τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου δεν διακινήθηκαν  συμβόλαια.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 587,00 από 591,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 10.

Από την Leon Depolas Sec. τόνιζαν: “Η εβδομάδα που ξεκίνησε πιθανολογούμε ότι θα έχει μεγαλύτερες διακυμάνσεις εντός και εκτός Χώρας, καθώς περιέχει πληθώρα αποτελεσμάτων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου και των μεγάλων της Τεχνολογίας. Παράλληλα, αύριο το πρωί (πριν τη συνεδρίαση) δημοσιεύει το γ΄ τρίμηνο ο Μυτιληναίος, προσφέροντας μια ενδεικτική εικόνα για τον κλάδο. Επίσης, σημειώνουμε ότι την Πέμπτη (δική μας αργία) συνεδριάζει και η ΕΚΤ. Δεδομένου ότι ο ΓΔΧΑ εισέρχεται σε περίοδο αποτελεσμάτων (κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης) αναμένουμε ανάλογες κινήσεις κατά περίπτωση. Παραμένουμε, ωστόσο, επιφυλακτικοί για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Δείκτη και υπενθυμίζουμε ότι σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας οι ψευδείς διαγραμματικές διασπάσεις είναι συχνότερες”.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης σε αντιστοιχία με την πτώση τους στην υποκείμενη αγορά λόγω σύντομης διαπραγμάτευσης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 2055 από 4815 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,13 ευρώ και δημιουργήθηκαν 73.215 από 73.514 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 757 από 2363 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,69 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 32.968 από 33.106.

Της ΕΥΡΩΒ με 252 από 786 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,907 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 29.452 από 29.454.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 182 από 412 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,48 ευρώ και 25.729 από 25.161 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 593 από 645 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 140 από 404 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, τα 76 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ, και τα 64 ΣΜΕ της ΜΠΕΛΑ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορίστηκε στα 3.000 συμβόλαια για τον ΟΤΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

“Οι Οίκοι συνεχίζουν να ποντάρουν στην Ελλάδα καλύπτοντας ότι ευκαιρία, ή Α.Μ.Κ. βγαίνει στην πορεία. Σήμερα είχαμε την εισαγωγή του ομολόγου της CPLP, ενώ την Τρίτη περιμένουμε αποτελέσματα από τον Μυτιληναίο. Ενώ οι Jumbo (0,30) και Quest (1,25) ανακοίνωσαν σημαντικό μέρισμα. Όλα δείχνουν ότι πλέον τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα εξυγιανθούν και θα μπορέσουν και πάλι να κερδίσουν την χαμένη τους αίγλη. Φυσικά ανοίγει ο δρόμος ώστε να παίξουν θετικό ρόλο και στην αμυντική θωράκιση της Χώρας.

Οι Ξένες Αγορές λειτουργούν υποστηρικτικά και καλλιεργούν προσδοκίες πως το Χ.Α. δεν έχει δείξει ακόμα τις πραγματικές του προθέσεις. Θυμίζουμε ότι οι μετοχές με τις καλύτερες αποδόσεις στο έτος, έχουν και το καλύτερο κλείσιμο έτους μετά από Φθινοπωρινή διόρθωση.

Καλώς, ή κακώς ο Τουρισμός είναι η “βαριά βιομηχανία” μας και θα πρέπει να ρίξουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτόν, μιας και μετά και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου όλα δείχνουν ότι μπορούμε πολύ καλύτερα. Οι υποδομές σε Χειμερινό Τουρισμό μπορούν να κάνουν την διαφορά, μιας και η Χώρα έχει σημαντικούς Προορισμούς και για την Χειμερινή περίοδο.

Μπορεί να μην ήρθαν νέα από τη Standard & Poor΄s, στο μέτωπο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Οικονομίας, παρόλα αυτά είναι δεδομένο ότι οι αναβαθμίσεις και τα καλά αποτελέσματα θα συνεχιστούν, για πολύ καιρό ακόμα. Μένει να τελειώσει η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, η οποία σίγουρα επηρεάζει την Αγορά, μιας και τραβάει σημαντική ρευστότητα.

Το 2021 είναι χρονιά ρεκόρ σε άντληση κεφαλαίων για μετοχές και ομόλογα, μιας και μετά την Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ ο λογαριασμός θα ανέβει στα 7 δισ., χωρίς να υπολογίσουμε κάποια νέα έκπληξη που μπορεί να παρουσιαστεί. Μιλάμε για μία Αγορά που κάνει τζίρο κοντά στα 50 εκατομμύρια την μέρα, για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος της μεγέθυνσης”.

Σήμερα

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές σήμερα Τρίτη 26/10, καθώς τα κέρδη της Wall Street ενίσχυσαν τις οικονομικές προοπτικές ευρύτερα, αν και νέες ανησυχίες για τον κλάδο ακινήτων της Κίνας έπληξαν την αισιοδοξία στις αγορές του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας. Η Κίνα έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει έναν πιλοτικό φόρο ακίνητης περιουσίας σε ορισμένες περιοχές, προσθέτοντας στις υπάρχουσες ανησυχίες των επενδυτών για τα ακίνητα στην ηπειρωτική χώρα. Ο δείκτης των εισηγμένων στο Χονγκ Κονγκ εταιρειών ακινήτων στην ηπειρωτική χώρα σημείωσε πτώση 4%.

Ο μέσος όρος Nikkei της Ιαπωνίας άνοιξε με κέρδη 1,14% την Τρίτη αλλά στις 9:00 δική μας ώρα είχε άνοδο +1,75%, ενώ ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο αρχικά +0,2% ενώ στις 09:03 είχε οριακά κέρδη +0,03%. Ο δείκτης της MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά αρχικά +0,23% ενώ στις 09:05 δική μας ώρα ήταν στις 661,61 μονάδες με κέρδη +0,02% .

Ο δείκτης Hang Seng και ο δείκτης αναφοράς της Κίνας CSI300 άνοιξαν υψηλότερα αλλά ο πρώτος στις 09:05 έχανε -0,69% και ο δεύτερος έπεφτε -0,26%, από τις μετοχές ακινήτων.