Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021 07:27

Ο Ερντογάν οδηγεί την τουρκική λίρα σε νέο αρνητικό ρεκόρ

Η νέα μείωση των επιτοκίων στην Τουρκία ,μετά απο πιέσεις του πρόεδρου Ερντογάν ,οδήγησε σε νεα υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Το δολάριο έφτασε να ανταλλάσσεται με 9,66 λίρες και το ευρώ  με 11,25, σπάζοντας όλα τα αρνητικά ρεκόρ.

Η νέα μείωση των επιτοκίων στην Τουρκία ,μετά απο πιέσεις του πρόεδρου Ερντογάν ,οδήγησε σε νεα υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Το δολάριο έφτασε να ανταλλάσσεται με 9,66 λίρες και το ευρώ  με 11,25, σπάζοντας όλα τα αρνητικά ρεκόρ.

Την περασμένη Πέμπτη η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 2,0 ποσοστιαίες μονάδες στο 16,0 %  παρά τον υψηλό πληθωρισμό , με αποτέλεσμα η λίρα να χάσει περίπου το 3,5% της αξίας της στις συναλλαγές με το ευρώ . Από την αρχή του έτους, η απώλεια της λίρας στις συναλλαγές με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ανήλθε πλέον στο  25%.

"Η πτώση της τουρκικής λίρας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της απώλειας εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές", δήλωσε ο Τόμας Γκίτζελ , επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank, σχολιαζοντας τις τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στην Άγκυρα . «Αντί να αντιμετωπίσουν την υποτίμηση  και το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού ,σχεδόν στο 20%  με αυξήσεις επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα έχει  χαλαρώσει τα ηνία της νομισματικής πολιτικής» ,λέει ο Γκιτζελ.

« Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να εξηγηθεί με οικονομικά στοιχεία», λέει ο δρ Φατίχ Οζατάι, καθηγητής στο οικονομικό Πανεπιστήμιο TOBB της Αγκυρας.

«Δυστυχώς, η Κεντρική Τράπεζα έκανε ξανά λάθος. Η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγνοεί ότι είναι Κεντρική Τράπεζα: Μετά την προηγούμενη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο , η αντίδραση της αγοράς ήταν σκληρή, τόσο η συναλλαγματική ισοτιμία, το επιτόκιο των ομολόγων όσο και τα ασφάλιστρα κινδύνου ,εκτινάχθηκαν. Με άλλα λόγια, έχει αυξηθεί σημαντικά  και το ποσό που απαιτείται για την αποπληρωμή του χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είναι πάνω από το ήμισυ σε ξένο νόμισμα. Το κόστος ζωής αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε ήδη σε πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη και υγραέριο»,τονίζει ο Τούρκος καθηγητής και θέτει το ερώτημα: «Αν πρόκειται να βιώσουμε πολλαπλά τα όσα συνέβησαν πριν ενα μήνα –που είναι σχεδόν βέβαιο– γιατί η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια; Πιστέψτε με, είναι αδύνατο να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση» , λέει ο καθηγητής Οζατάι.

Μ.Ψ.