Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2007 08:37

Απώλειες του γιέν έναντι του δολαρίου

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε το γιέν, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού θα είναι σταδιακές, μετά την αύξησή τους, για δεύτερη φορά σε οκτώ μήνες.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε για τέταρτη ημέρα, καθώς εικάζεται ότι οι επενδυτές θα προτιμήσουν την επιπλέον απόδοση των περιουσιακών στοιχείων σε ευρώ και δολάρια. Η Bank of Japan, ψήφισε με οκτώ ψήφους υπέρ και μία κατά την αύξηση των επιτοκίων στο 0,5%, έναντι του 5,25% της Federal Reserve των ΗΠΑ και 3,50% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το γιέν υποχώρησε στα 120,36 έναντι του δολαρίου στις 2:33 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα από 120,02 που ήταν χθες στη Ν. Υόρκη. Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 158,13 έναντι του ευρώ, από 157,68. Σύμφωνα με τους αναλυτές το γιέν ενδέχεται να υποχωρήσει στα 125 έναντι του δολαρίου τους επόμενους τρεις μήνες.

Στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα, θα διατηρηθεί γύρω στο 0%. Επίσης ανέφερε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα αυξηθούν. Κατά της αύξησης των βασικών επιτοκίων στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ψήφισε ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Kazumasa Iwata.