Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 09:07

Market Beat: Σήμερα δοκιμάζεται η ανοδική διάσπαση της συσσώρευσης χαμηλότερα των 900 μονάδων

Το ταμπλό έκλεισε το μάτι στους αισιόδοξους. Χαστουκίζοντας, όχι τους μετριοπαθώς επιφυλακτικούς, αλλά όσους θέλησαν να μιμηθούν τον Ρουμπινί, που μια φορά του βγήκε η πρόβλεψη της πτώσης και από τότε την “ευαγγελίζεται” επί 10 χρόνια και δεν έρχεται. Αλλά οι προφήτες της καταστροφής  τη δουλειά τους κάνουνε. Αυτοί που τους πιστεύουν ωστόσο, έμειναν εκτός αγοράς, περιμένοντας την μεγάλη διόρθωση που “χρώσταγε” η αγορά, όπως διαφήμιζαν επίμονα. Το χειρότερο είναι πως έχοντας την αρνητική προκατάληψη οδηγό, ακόμα και τώρα δεν θα επιβιβαστούν στο τρένο της Αθηναϊκής αγοράς.

  • Οι ασιατικές αγορές μετοχών αρχικά σημείωσαν μικρά κέρδη σήμερα Πέμπτη 21/10, αλλά η αισιόδοξη διάθεση που οδήγησε τον Dow Jones και το bitcoin σε ρεκόρ υποχώρησε από τις νέες ανησυχίες για τον τομέα ακινήτων της Κίνας. Στο δεύτερο μέρος ωστόσο επικράτησαν ισχυρές πιέσεις που έφεραν τάση φυγής από το ρίσκο με απώλειες σημαντικές ακόμα και στα ΣΜΕ των δεικτών των αγορών στις ΗΠΑ.
  • Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,43% ή 152 μονάδες στις 35.609,34, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,37% στις 4,536,19 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,05% στις 15.121,68. Ενδοσυνεδριακά, ο Dow Jones κατάφερε να περάσει πάνω από το ιστορικό υψηλό των 35.625 μονάδων.
  • Το Bitcoin, το οποίο σημείωσε ρεκόρ την Τετάρτη μετά την εισαγωγή στις ΗΠΑ ενός χρηματιστηριακού αμοιβαίου κεφαλαίου ETF επί των ΣΜΕ του νομίσματος, μειώθηκε από την κορυφή του στα 64.651 δολάρια, ενώ το  ETHER σημείωσε κορυφή πέντε μηνών στα 4.243 δολάρια.
  • Η Citigroup παραμένει άκρως θετική για την εσωτερική ανθεκτικότητα της εγχώριας Οικονομίας, όπου παρά τη σημαντική εξάρτηση από τον Τουριστικό τομέα και τη μεγάλη μείωση των τουριστικών εισροών από την έναρξη της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, χάρη στην ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης.
  • Παρά την ανοδική διαφυγή, την κίνηση του Γενικού Δείκτη μόνιμα με θετικό πρόσημο και το κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, η αγοραία συναίνεση δεν έχει την εντύπωση πως ξεκινάει μια άνοδος διαρκείας χωρίς πισωγυρίσματα.

Το ταμπλό έκλεισε το μάτι στους αισιόδοξους. Χαστουκίζοντας, όχι τους μετριοπαθώς επιφυλακτικούς, αλλά όσους θέλησαν να μιμηθούν τον Ρουμπινί, που μια φορά του βγήκε η πρόβλεψη της πτώσης και από τότε την “ευαγγελίζεται” επί 10 χρόνια και δεν έρχεται. Αλλά οι προφήτες της καταστροφής  τη δουλειά τους κάνουνε. Αυτοί που τους πιστεύουν ωστόσο, έμειναν εκτός αγοράς, περιμένοντας την μεγάλη διόρθωση που “χρώσταγε” η αγορά, όπως διαφήμιζαν επίμονα. Το χειρότερο είναι πως έχοντας την αρνητική προκατάληψη οδηγό, ακόμα και τώρα δεν θα επιβιβαστούν στο τρένο της Αθηναϊκής αγοράς.

Οι θεσμικοί εδώ και καιρό εξέφραζαν διακριτικά την προσδοκία πως οι καλύτερες μέρες για την μετοχές της Αθηναϊκής αγοράς ήταν μπροστά μας. Κρίνοντας από τη δραστηριότητα που υπήρχε στις προσυμφωνημένες συναλλαγές και στις δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος. Η διάθεση για ρίσκο, όταν η ροή των ειδήσεων δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά στη διαμόρφωσή της, προκύπτει από τα εναύσματα που προκαλεί η προσέγγιση μέσω της τεχνικής ανάλυσης.  Ο  Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας περιέγραψε όσα έγιναν χθες, κύρια μέσα από το πρίσμα της στατιστικής. Ανέφερε αρχικά την έλλειψη σαφών μηνυμάτων για κάτι καλύτερο από τη συσσώρευση που ίσχυε επί πολλές εβδομάδες: “Πρακτικά αμετάβλητος έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από την συρρίκνωση των διακυμάνσεων και των ημερήσιων συναλλαγών. Η έλλειψη σημαντικών εναυσμάτων από την εγχώρια ειδησεογραφία, δεν βοήθησε στο να βγουν ζωηρές εντολές προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση παρά την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στις Ξένες Αγορές.

Τεχνικά o Γενικός Δείκτης δεν έδειξε ιδιαίτερες διαθέσεις υπέρβασης των 900 μονάδων, οι συναλλακτικές προδιαγραφές μιας τέτοιας διαφυγής είναι τέτοιες που επί του παρόντος είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει αλλαγή στο μοτίβο συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων, αν όχι μηνών. Οι αγοραστές κάνουν συντήρηση δυνάμεων, έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των πωλητών, ωστόσο δεν φαίνεται να βιάζονται να κινηθούν προς τις σκληρές αντιστάσεις του Δείκτη, που βρίσκεται στο μέσον μιας διαδρομής ανάμεσα σε δύο συγκλίνουσες τάσεις, που ορίζουν το τέλος ενός τριγώνου”.

Αλλά δεν απέκλειε μια ανοδική διαφυγή υπό προϋποθέσεις που είχαν σχέση με τον τζίρο των συναλλαγών που θα έφερναν την ανοδική διάσπαση στη συσσώρευση τονίζοντας: “Άσχετα πλέον με το αν βρίσκεται σε ανοδική διαδρομή, λόγω της διάσπασης των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών, η Αγορά οδεύει, διαγραμματικά, προς το τέλος της συσσώρευσης και σε μέγιστο βάθος δύο μηνών, θα δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα των δυνάμεων που θα επικρατήσουν μακροπρόθεσμα. Ο Γενικός Δείκτης, από τον Απρίλιο και μετά, έχει μείνει εντός ενός σχετικά σφιχτού εύρους διακύμανσης, μέσα στο οποίο έλαβαν και αναμένεται να λάβουν χώρα σημαντικές εταιρικές πράξεις και απαιτητικές αυξήσεις κεφαλαίου.

Η Αγορά δίνει την εντύπωση ενός τρένου εν αναμονή, που μεθοδικά επιβιβάζει νέους Παίκτες, πριν το σήμα της εκκίνησης. Η διεκπεραίωση αυξήσεων κεφαλαίου και η έκδοση ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων σε μια τόσο στενή ζώνη τιμών, δεν θα αργήσει να δώσει μια νέα κίνηση σε νέα επίπεδα τιμών, κάτι το οποίο φαίνεται από τον τριγωνικό τεχνικό σχηματισμό που οδεύει χρονικά προς την λύση του”.

Με τις 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη από το πρώτο λεπτό και τις 901 στο δεύτερο, και με τζίρο μισό εκατομμύριο ευρώ, η Αθήνα δεν είχε το καθοδικό άνοιγμα των περισσότερων ευρωπαϊκών δεικτών. Σημειωτέον πως αργότερα, πέρασαν και αυτοί σύντομα σε θετικό πεδίο. Στο μέτωπο των επιμέρους μετοχών των βασικών δεικτών, τα τραπεζικά blue chip  μετά το πρώτο πεντάλεπτο διαπραγματευόντουσαν ανοδικά και απώλειες είχε ο ΟΠΑΠ, που ωστόσο είχε δώσει στους μετόχους ως την Τρίτη, ένα προμέρισμα 0,1 ευρώ.

Ένα ακόμα μήνυμα προέκυπτε από τον τζίρο, ο οποίος  είχε φθάσει στο πρώτο τέταρτο τα 3,4 εκατ. ευρώ με 676.000 ευρώ ένα πακέτο του ΟΠΑΠ. Μια ενδιαφέρουσα συνεδρίαση ξεκίνησε. Ο ΓΔ είχε επιστρέψει στις 901,5 μονάδες και τα πτωτικά blue chip ήταν επτά. Στις 73 μετοχές με πράξεις τότε, 46 ήταν ανοδικές 9 καθοδικές και 18 σταθερές. Το σύνθημα για το ανοδικό ράλι ήρθε πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης και συγκεκριμένα μετά τις 11:13. Τότε ο FTSE25 εγκατέλειψε το επίπεδο των 2180 μονάδων ενώ ως τότε αιωρούταν μεταξύ των 2175,85 και των 2182,4 μονάδων. Όπως έγκαιρα ειδοποιήσαμε, η αγοραία συναίνεση θεωρούσε πως η στάση των θεσμικών θα άλλαζε με την υπέρβαση των 2176 μονάδων αρκεί να ήταν πειστική.

Χθες αποδείχθηκε πως αυτή η εκτίμηση, ήταν απόλυτα σωστή. Αφού όταν ο τζίρος ξεπέρασε τα 40,5 εκατ. ευρώ, στις 13:40,  ο 25άρης έχοντας περάσει (στις 13:12) από τις 2198 μονάδες, ήταν στις 2197,95 με μεταβολή +1%. Σε αυτά τα επίπεδα θεώρησαν οι θεσμικοί πως ήταν δυνατή η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης  με αποτέλεσμα την πλάγια κίνηση των δεικτών. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ στις 14:27, αλλά η αξία των πακέτων είχε πιάσει τα 14,2 εκ των οποίων πάνω από τα μισά έγιναν από τις 14:20 και μετά. Κατόπιν ξεκίνησε η δοκιμασία των αποτιμήσεων, αφού η διπλή εγγραφή της κορυφής του 25άρη σήμαινε πολλά για όσους υπολογίζουν την τεχνική ανάλυση. Στο πρώτο τετράωρο είχαμε εκπλήρωση των υποσχέσεων που άφησε η έναρξη των συναλλαγών. Ενώ το κλείσιμο στο +1% τόνισε την υπέρβαση των 900 μονάδων εμφατικά, λόγω του υπερδιπλάσιου τζίρου έναντι του μέσου τζίρου της περασμένης βδομάδας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Όπως είναι φυσικό οι επενδυτές επικεντρώθηκαν  στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και σε όσα αποκάλυψε η δημοσιοποίηση της Beige Book από την Fed. Καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε το Netflix. Επιπλέον οι συνδρομητές αυξήθηκαν κατά 4,4 εκατ. έναντι 1,5 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές ανέμεναν λιγότερους νέους συνδρομητές και συγκεκριμένα 3,84 εκατ. Θετικές εντυπώσεις άφησαν επίσης τα αποτελέσματα της Verizon

Στο μεταξύ, στη Beige Book από την Fed, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ήπιο προς μέτριο ρυθμό τον Οκτώβριο, αν και σε κάποιες περιφέρειες της κεντρικής τράπεζας η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε λόγω των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες και των ελλείψεων εργαζομένων.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,43% ή 152 μονάδες στις 35.609,34, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,37% στις 4,536,19 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,05% στις 15.121,68. Ενδοσυνεδριακά, ο Dow Jones κατάφερε να περάσει πάνω από το ιστορικό υψηλό των 35.625 μονάδων. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+2,5%) και Verizon (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-1,3%) και McDonalds (-1,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,1% στα 83,87 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,8% στα 1.784 δολάρια στην ουγκιά. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε οριακά στο 1,63% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1655 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι  ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις δεν απομακρύνθηκαν αφού αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο κατά 3,4% σε ετήσια βάση, από 3,0% που είχαν ενισχυθεί τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Ένα χρόνο πριν, η άνοδος ήταν 0,3%. Επιπλέον, στο 3,1% κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, από 3,2% που ήταν τον Αύγουστο. Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 6,7% τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες. Σε μηνιαία βάση ήταν υψηλότερες κατά 0,5%.

Ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,32% στις 470,07 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,08% στις 7.223,10 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο μόλις +0,05% στις 15.522,92 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,54% στις 6.705,61 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ κέρδη +0,94% εμφάνισε ο ιταλικός ΜΙΒ ενώ άνοδο +0,24% σημείωσε ο ισπανικός ΙΒΕΧ.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της σουηδικής Husqvarna σημείωσε «άλμα» άνω του 8% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου και η Nestle κινήθηκε ανοδικά μετά την αναβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης για το 2021.

ΧΑ

Με σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον και έκρηξη τζίρου κατακτήθηκαν οι 908 μονάδες 

Μπορεί να έπαιξε ρόλο το διεθνές κλίμα, αλλά αυτό που αποτυπώθηκε στις συναλλαγές της τρίτης συνεδρίασης της εβδομάδας, ήταν ένα σαφές αγοραστικό ενδιαφέρον για τα περισσότερα blue chip. Οι συναλλαγές στην Αθήνα αντιμετωπίστηκαν με υψηλή διάθεση για συμμετοχή όταν στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία οι μετοχές απόκτησαν μέτρια κέρδη εν μέσω μιας παγκόσμιας αισιοδοξίας από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται. Η αγορά εμφάνισε σημαντική άνοδο με τάση καλύτερη σε σχέση με την πορεία που εμφάνιζαν τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Καθώς ξεκίνησαν με αρνητικό πρόσημο μεταβολής, αλλά στη συνέχεια άλλαξε και εμφάνισαν μικρά κέρδη που σε ορισμένα εναλλάσσονταν με μικρές απώλειες που εξαφάνισε η άνοδος στις αγορές της Νέας Υόρκης.

  • Εδώ, επικράτησε σταθερή άνοδος  αμέσως μετά τα πρώτα 70 λεπτά από το άνοιγμα.
  • Ο ΓΔ από τις 899,72 μονάδες κατέληξε στο χαμηλό ημέρας δηλαδή στα επίπεδα των 899,41 μονάδων στις 11:02 και ακολούθησε μια πλάγια νευρική κίνηση και η ζήτηση χωρίς κορεσμό έδωσε μετά τις 11:50 το σύνθημα της διαρκούς ανόδου.
  • Το αγοραστικό ενδιαφέρον που αφορούσε από την αρχή τις τράπεζες ισχυροποιήθηκε, ενώ απλώθηκε στα περισσότερα blue chip και στις 16:29 εμφανίστηκε το ανώτερο για τον ΓΔ ενδοσυνεδριακά στις 908,17 μονάδες. Από εκεί προέκυψε η διόρθωση  που στις 16:43 τον οδήγησε στις 907,18 μονάδες. Αλλά τα κέρδη στην τελευταία μισή ώρα αυξήθηκαν σε μετοχές εκτός του τραπεζικού κλάδου και στις 17:00 ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 908,14.
  • Οι επενδυτές στην Αθήνα εμφάνισαν σταθερότητα στη διάθεση για σχηματισμό  θέσεων στην πλειονότητα των μετοχών των δεικτών υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Με τους ξένους θεσμικούς να κινούν μέσω των εντολών αγοράς σε τουλάχιστον 20 blue chip  τους βασικούς δείκτες ανοδικά, από τις 11:50 περίπου και μετά.
  • Η διαπραγμάτευση αναπτύχθηκε εντός θετικού πεδίου από τις 10:30 ως τις 17:20. 

Οι επενδυτές με υψηλό τζίρο, και σχετικά μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 908,13 από 898,96 την Τρίτη με μεταβολή +1,02% ή 9,17 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 98,268 από 51,488 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 23,339 από 3,042 εκατ. ευρώ, και ο ΟΤΕ απασχόλησε 7,343 εκατ. ευρώ, η ΤΕΝΕΡΓ 5,272 εκατ. ευρώ, η ΑΛΦΑ 4,671 εκατ. ευρώ,  η ΕΥΡΩΒ 3,154 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ 1,437 εκατ., η ΠΕΙΡ 786.643 ευρώ, η ΜΠΕΛΑ 676.000 ευρώ.

Τη διακύμανση (8,77 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 11:02, δηλαδή στο πρώτο μέρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, και ήταν οι 899,41 από 890,47 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στο τέλος της δημοπρασίας για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος και ήταν οι 908,18 από 898,96 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 80 από 76 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 28 από 32 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 17 από 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,928 από 64,343 δις ευρώ την Τρίτη.

Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +1% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,35%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ κατέληξε τη Δευτέρα στις 574,21 μονάδες, με άνοδο +0,68%. Χθες τον έκλεισαν στις 580 μονάδες, με ανώτερο μέρας τις 580,27. Σήμερα τον οδήγησαν στις 588,42 με ανώτερο μέρας τις 590,17 μονάδες με άνοδο +1,45%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 38,081 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+1,01%) απασχόλησε 11,120 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+3,41%) 9,513 εκατ., η ΠΕΙΡ (+2,47%) 3,245 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (+0,29%) 4,131 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +1,07% στις 2199,35 από 2175,99 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  0,31 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο  +0,67%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά με τα κέρδη τους από +2,00% και άνω ανάθεσαν οι επενδυτές στις ΕΤΕ +3,41%, ΕΧΑΕ +3,08%, ΠΕΙΡ +2,47%, ΕΥΔΑΠ +2,41%, ΜΠΕΛΑ +2,28%, ΑΔΜΗΕ +2,20% και ΔΕΗ +2,15%. Στον αντίποδα blue chip με πτώση εμφανίστηκαν οι ΟΤΕ -0,65%,  και ΤΙΤC -0,26%. Χωρίς μεταβολή οι ΕΛΧΑ και ΟΛΠ. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η άνοδος επιδρά αισθητά στις κινήσεις των traders

Υπάρχει σε ορισμένα από τα ΣΜΕ επί μετοχών σημαντική διαφοροποίηση της έκθεσης από μέρα σε μέρα ειδικά στα ΣΜΕ επί των Τραπεζικών blue chip. Τόλμησαν επίσης να εμφανίσουν ενδιαφέρον και στα ΣΜΕ επί του τραπεζικού δείκτη. Αλλά στα ΣΜΕ του FTSE25 το κλείσιμο δείχνει πως θεώρησαν σχετικά μεγάλη την άνοδο του στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις και βλέπουν ως πιθανή μια διόρθωση σήμερα – αύριο.

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε θετικό πεδίο σχεδόν μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,00 μονάδας. Τον έκλεισαν τελικά 23,36 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2199,66 μονάδες, ήρθε στις 17:09. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:00 και ήταν οι 2175,85 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2199,35 από 2175,99 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,07% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 11,625 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 20/10.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 995 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2203,00 μονάδες, κατώτερο τις 2171,00 και τελευταίες πράξεις στις 2203,00, με κλείσιμο στις 2200,50 από στις 2171,50 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3331 από 3103. Επίσης άλλαξαν χέρια 11 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2197,50 μονάδες κατώτερο τις 2176,00 τελευταίες πράξεις στις 2190,50, με κλείσιμο στις 2200,25 και ανήλθαν στις 109 από 108 οι ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι υποχώρησαν αισθητά. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 111 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 και 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 10 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και 2150 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 589,00 από 580,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 10 από 9.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης στα ΣΜΕ των Τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 8323 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,16 ευρώ και δημιουργήθηκαν 67.405 από 62.219 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 6502 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,68 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 32.507 από 33.051.

Της ΕΥΡΩΒ με 1574 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,903 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 28.476 από 28.050.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1264 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,50 ευρώ και 24.875 από 24.128 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1130 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 516 ΣΜΕ της ΑΔΜΗΕ, τα 487 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ, και τα 387 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 16.546 συμβόλαια για την ΕΥΡΩΒ και τα 1.325 για την ΤΕΝΕΡΓ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Σε δικό του χρόνο, για ακόμη μια φορά κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, σε μια ουδέτερη συνεδρίαση για τις Διεθνείς Αγορές. Η ετεροχρονισμένη κίνηση δεν είναι κάτι καινούργιο, με τους εμπλεκομένους να είναι συνηθισμένοι στα αργά αντανακλαστικά της Αγοράς. Τα Ξένα Χρηματιστήρια φαίνεται πως έχουν προσπεράσει τους προβληματισμούς των τελευταίων εβδομάδων και με την συμβολή των εταιρικών αποτελεσμάτων, σημαδεύουν τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης με την “χορηγία” των Τραπεζών έκανε την υπέρβαση των 903 μονάδων, στοχεύοντας ξανά την διπλή κορυφή στις 930 μονάδες.

Αν και η τάση πλέον είναι ξεκάθαρα ανοδική, η παραμονή του ΓΔ εντός την πολύμηνης συσσώρευσης των 830 -9 30 μονάδων δεν διαφοροποιεί την μεσοπρόθεσμη εικόνα της Αγοράς. Τα υψηλά έτους στις 930 μονάδες αποτελούν την πρώτη κρίσιμη αντίσταση και το “ταβάνι” της συσσώρευσης, ενώ οι 950 μονάδες αποτελούν την κύρια αντίσταση της Αγοράς, διαμορφώνοντας τα υψηλά σχεδόν επτά ετών.

Οδηγός στην ανοδική κίνηση των τελευταίων συνεδριάσεων ήταν ο Τραπεζικός Κλάδος, με τον δείκτη Τραπεζών να καταγράφει υψηλά τεσσάρων μηνών. Η διάθεση για ανοδική διαφυγή από την πολύμηνη συσσώρευση, φαίνεται να επικυρώνεται με την διάσπαση της αντίστασης των 580 μονάδων. Διατήρηση της ανοδικότητας θα οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη στην αντίσταση των 600 μονάδων και εν συνεχεία στα μετά Covid υψηλά, στις 640 μονάδες. Οι 580 μονάδες πλέον αποτελούν στήριξη του εν λόγω δείκτη, με τις 560 μονάδες να διαμορφώνουν ένα τασικά ισχυρό “οχυρό”. Η επιστροφή των Διεθνών Αγορών σε ανοδική τροχιά, αποτελεί θετική εξέλιξη για το Χ.Α. αναπτερώνοντας ξανά την επενδυτική ψυχολογία. Αν και οι αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων συνεχίζουν να υπάρχουν η, προς το παρόν, απομάκρυνσή τους από το προσκήνιο και η επισκίασή τους από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, φαίνεται πως βελτιώνει αισθητά την κατάσταση.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών αρχικά σημείωσαν μικρά κέρδη σήμερα Πέμπτη 21/10, αλλά η αισιόδοξη διάθεση που οδήγησε τον Dow Jones και το bitcoin σε ρεκόρ υποχώρησε από τις νέες ανησυχίες για τον τομέα ακινήτων της Κίνας. Προέκυψαν μετά την αποτυχία μιας πώλησης περιουσιακών στοιχείων της υπό πτώχευση κατασκευαστική εταιρία Evergrande. Στο δεύτερο μέρος ωστόσο επικράτησαν ισχυρές πιέσεις που έφεραν τάση φυγής από το ρίσκο με απώλειες σημαντικές ακόμα και στα ΣΜΕ των δεικτών των αγορών στις ΗΠΑ.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε στο πρώτο μέρος άνοδο +0,3% για να αγγίξει την κορυφή σε βάθος ενός μήνα. Αλλά στις 8:20 δική μας ώρα εμφάνιζε απώλειες -0,50% και ήταν στις 658,86 μονάδες. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε αρχικά -0,3% και στις 8:25 έχανε -1,58% ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 εμφάνιζαν απώλειες της τάξης του -0,3%.

Τα νομίσματα και τα εμπορεύματα ήταν σε γενικές γραμμές σταθερά, αφήνοντας τα ευαίσθητα στον κίνδυνο, όπως το δολάριο Αυστραλίας, σε υψηλά πολλών μηνών, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν νέα κορυφή τριών ετών στα 86,10 δολάρια το βαρέλι.

Αργά την Τετάρτη, η China Evergrande, ο υπερχρεωμένος κατασκευαστής οικοδομών που βρίσκεται στο επίκεντρο της πιστωτικής κρίσης του κλάδου των ακινήτων της Κίνας, δήλωσε ότι εγκατέλειψε την προσπάθεια  για πώληση μετοχών μιας θυγατρικής ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι δεν είχε σημειώσει πρόοδο σε άλλες πωλήσεις.

Οι μετοχές της σημείωσαν πτώση 10% στο άνοιγμα στο Χονγκ Κονγκ. Οι μετοχές των ανταγωνιστών κατασκευαστικών υποστηρίχθηκαν σήμερα χάρη στη διαβεβαίωση από έναν αριθμό κορυφαίων Κινέζων αξιωματούχων ότι το πρόβλημα στον τομέα δεν θα επιτραπεί να κλιμακωθεί σε μια πλήρη κρίση, αλλά οι επενδυτές παγκόσμια παραμένουν νευρικοί.

Ο Andrew Ticehurst, αναλυτής στη Nomura στο Σίδνεϊ σημειώσε. «Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ ανέβηκε για έξι ημέρες συνεχόμενα, το bitcoin έκανε ρεκόρ και η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ είναι ήρεμη. Στην επιφάνεια η εικόνα φαίνεται θετική. Αλλά κάτω από την επιφάνεια αισθανόμαστε άβολα για πολλά πράγματα. Κυρίως εντοπίζεται η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας που φαίνεται από τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και από τις ανησυχίες για πιθανές συνέπειες από τα προβλήματα της Έβεργκραντε.